P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, Mărtineşti, Protopopiatul Orăştiei, în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, la 11 septembrie 2016. Motivele principale ale acestei vizite au fost: celebrarea Sfintei Liturghii şi sfinţirea bisericii în urma lucrărilor de restaurare exterioare şi interioare. Prea Sfinţitul Alexandru a fost însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar General al Eparhiei de Lugoj.

La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sf. Cruce şi Sf. Evanghelie de pr. Silviu-Lucian Bindea, Protopopul Orăştiei şi de pr. Alexandru Gânţa, paroh la Mărtineşti. De-asemenea, P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu tradiţionala pâine şi sare iar tinerii localnici i-au oferit Ierarhului buchete de flori.

Înainte de Sfânta Liturghie, la orele 10, s-a recitat Sfântul Rozar. De la orele 10.30, pe esplanada din faţa bisericii s-a oficiat slujba de sfinţire a apei, apoi Prea Sfinţia Sa, Alexandru a binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi ungerea cu sfântul şi marele mir, zidurile exterioare ale bisericii. A urmat sfinţirea în interior: iconostasul şi masa altarului. Mons. Angelo-Narcis Pop a dat citire Hrisovului. Redăm câteva informaţii din acest document:

Biserica a fost construită în anul 1906 și a funcționat până în anul 1948, când cultul greco-catolic a fost desființat.

În anul 1997 parohia a fost reactivată prin noul preot Costa Mircea Valentin, originar din Mărtinești, când a avut loc și retrocedarea bisericii într-o stare de degradare avansată.

Din luna decembrie 2003 funcționează ca preot, Pr. Gînța Alexandru Claudiu. În această perioadă de 13 ani s-au făcut lucrări de reparații capitale atât la casa parohială cât și la biserică. Lucrările efectuate la biserică au fost următoarele: schimbarea acoperișului, decaparea si retencuirea pereților la interior și exterior, schimbarea ferestrelor a pardoselii precum și realizarea instalației de încălzirea centrală, aceleași operațiuni executându-se și la casa parohială. Pentru aceste operațiuni am fost ajutați de către binefăcători din străinătate și din țara, respectiv Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Consiliului Județean Hunedoara Primăria Mărtinești.

Facem mențiunea că în masa altarului la retrocedarea bisericii nu s-au găsit relicve de ale sfinților.

Cu această ocazie, a sfințirii bisericii restaurate s-a realizat și o masă nouă de altar din marmură în care s-au introdus oseminte ale Sfântului Apolinarie episcop martir.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost pontificată de PS Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Pop vicar general pr. prot. Silviu-Lucian Bindea, pr. dr. Viorel Codrea, paroh la Cugir, pr. Costa Mircea, paroh la Romos, pr. Enyedi Mihai, paroh la Pricaz, pr. Nicolae Didi, paroh la Turdaş, pr. Horia Bursaş, paroh la Simeria, pr. Ioan-Florin Stănculeţ, paroh la Şibot şi pr. Alexandru Gînţa, parohul locului. Preoţii mai sus nominalizaţi, din Protopopiatul de Orăştie au venit însoţiţi de credincioşi.

P.S. Alexandru a conferit Părintelui Paroh Alexandru Gânța, titlul de Iconom Stavrofor (purtător de cruce) dăruindu-i crucea pectorală „ca recunoştinţă pentru râvna şi constanta mărturie a credinţei în Isus Cristos şi Biserica Sa: Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, pentru activitatea pastorală desfăşurată pe parcursul a 10 ani de preoţie, într-o perioadă foarte grea de refacere a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică” – se arată în Decizia nr. 741/2016 citită de pr. prot. Silviu Bindea.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre apropiata sărbătoare a „înălţării Sfintei Cruci”.

Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din bogata istorie a parohiei. PS Alexandru l-a felicitat pe părintele Alexandru şi pe credincioşii A salutat prezenţa oficialităţilor locale: Dl. Adinel Botescu, primarul comunei Mărtinești și pe dl. viceprimar Nicolae Bârcean.

La finalul sfintei Liturghii, pr. paroh Alexandru a mulţumit Bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Alexandru, şi bunilor credincioşi. Părintele Alexandru a oferit Prea Sfinţitului Alexandru o amintire din partea comunităţii – o icoană cu Preacurata Fecioară Maria şi Pruncul Isus, pictată pe o placă de marmură şi având un suport de lemn.

Prea Sfințitul Alexandru a acordat binecuvântarea cu relicva ce conține o parte din lemnul Sfintei Cruci. Aceasta a fost adusă de la Lugoj. La final, credincioşii s-au închinat cu semnul sfintei cruci şi au sărutat această relicvă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.