Vineri, 11 noiembrie, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj s-a aflat în vizită pastorală în parohia „Sfânta Maria Regina Păcii” Timişoara, la invitaţia pr. Ioan Chişărău, parohul locului şi asistent spiritual eparhial al Reuniunii Mariane. Scopul acestei vizite a fost participarea la programul Noapte de Veghe şi Rugăciune pe care parohia îl organizează anual în această perioadă. Aşadar Prea Sfinţia Sa a luat parte la deschiderea nopţii de veghe care a început cu o sfântă liturghie arhierească la ora 18.00.

La eveniment au participat sute de credincioşi din diferite oraşe ale ţării. În cadrul sfintei liturghii, P.S. Alexandru a salutat pelerinii cu un „bun venit” şi a scos în evidenţă bucuria de a ne reîntâlni pentru a-l preamări pe Dumnezeu şi a o cinsti pe Prea Curata Fecioară Maria, de a-l adora pe Isus Cristos din Sfânta Euharistie. Prea Sfinţia Sa participă mereu la această devoţiune.

P.S. Alexandru a vorbit pelerinilor de Postul Crăciunului şi despre semnificaţia Sărbătorii Naşterii Domnului. Un alt punct pe care Prea Sfinția Sa l-a prezentat a fost despre Evanghelia care s-a citit la sfânta liturghie.

„Evanghelia citită în această seară de la Sfântul Evanghelist Ioan”, a spus P.S. Alexandru, „exprimă cuvintele de rămas bun a lui Isus Cristos la plecarea sa iminentă din această lume: Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă, nu cum o dă lumea. Isus şi-a împlinit misiunea sa pe pământ; prin jertfa sa pe Cruce a dat mântuire lumii, a adus pacea omului cu Dumnezeu.”

Acest dar ce ne a fost adus de Isus Cristos este cel mai mare dar al Milostivirii Divine despre care anul acesta s-a vorbit, ne-am rugat şi am adus mulțumire lui Dumnezeu. Venirea lui Isus în lume a fost mila lui Dumnezeu faţă de lumea care zăcea în întuneric şi în umbra morții căci prin venirea lui Cristos a văzut lumină mare.

„Iubiti credinciosi”, a spus P.S. Alexandru, „noaptea de veghe din acest an, are o semnificație specială deoarece încheie Anul Milostivirii Divine. Acest an jubiliar a însemnat pentru întreaga Biserică o accentuare a dimensiunii milostive a lui Dumnezeu faţă de oameni dar şi a noastră faţă de aproapele nostru în suferinţă”.

În eparhia noastră de Lugoj au fost deschise cinci biserici jubiliare a milostivirii divine: biserica „Naşterea Preacuratei Fecioare Maria” din Arad, „Sfânta Fecioară Maria de la Fatima” din Reșița, „Imaculata” din Deva, Sanctuarul marian de la Scăiuș şi biserica „Naşterea Preacuratei Fecioare Maria” din Timișoara. În acest timp al Jubileului milostivirii s-au primit multe haruri. Anul acesta s-au aniversat 10 ani de Adorație euharistică perpetuă chiar în această biserică, aici la Timişoara.

Un alt mare har al milostivirii lui Dumnezeu a fost reînvierea Bisericii Române Unite, când, după 40 de ani de persecuții sângeroase, şi-a câștigat libertatea.

Să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru harurile primite, căci de la El vine „toată darea cea bună şi tot darul desăvârșit. Şi noi trebuie să fim milostivi faţă de aproapele nostru. „Fiti milostivi precum Tatăl vostru din cer milostiv este”. Anul milostivirii se încheie, dar milostivirea lui Dumnezeu continuă: „iată eu cu voi sunt în toate zilele până la sfârșitul lumii” – ne spune Isus Cristos.

P.S. Alexandru a mulțumit bunului Dumnezeu si a felicitat pe organizatori şi pe pelerinii veniți din toate colţurile ţării. „Cu această ocazie rog pe bunul Dumnezeu vă recompenseze jertfa, efortul foarte mare pe care l-aţi făcut venind de la distanţe mari să ne rugăm astăzi împreună. Este un semn al dragostei faţă de Cristos, este un semn că încercăm să împlinim ceea ce Cristos ne cere să fim în unitate şi în dragoste” a încheiat prea Sfinţia Sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească au fost date de corul parohiei, dirijat de d-na Gerda Chişărău. La sfârşitul sfintei Liturghii s-a rostit rugăciunea Sfântului Părinte Papa Francisc pentru jubileul milostivirii.

* * *

În partea a doua a Serii de veghe a avut loc: Venerarea sfintei Cruci, Lectio Divina, Paraclisul Maicii Domnului, Adoraţie Euharistică, procesiune și expunerea icoanei miraculoase a Maicii Sfinte de la Guadalupe, Sfânta Liturghie în rit latin, Calea Crucii a pruncului nenăscut, Rozariul de mărire cu cântece și meditații. Nu au lipsit mărturiile şi cântecele religioase.

Programul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie săvârșită la ora 5.00. Întregul eveniment a fost transmis în direct online şi pe postul de radio „Radio Maria”.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.