În Duminica a 22-a după Rusalii, la 2 noiembrie a.c, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Racoviţa, Protopopiatul de Lugoj la invitaţia pr. paroh Ovidiu Marian Brândău. Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: sfinţirea bisericii în urma lucrărilor de restaurare a zidurilor exterioare, sfinţirea unei Cruci glorioase de iubire şi Sfânta Liturghie. P.S. Alexandru a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj şi de pr. Teodor Baba, Protopopul Lugojului. 

La sosire, Prea Sfinția Sa fost întâmpinat în fața bisericii cu flori, pâine şi sare de pr. paroh, de pr. Prot. Baba Teodor, de copii îmbrăcaţi în porturi populare, de alţi preoţi şi de credincioşii din localitate, dar şi din alte localităţi învecinate. 

Ceremonia religioasă a început la orele 10.30 cu oficiul sfinţirii apei, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită, ungerea zidurilor exterioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce şi binecuvântarea Crucii luminoase de iubire aflată în faţa bisericii.  

La Sfânta Liturghie, alături de PS Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. cons. Baba Teodor, Protopopul Lugojului, pr. Ioan Grad, paroh la Darova, pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ, pr. Vasile Chindriş, paroh la Ramna şi pr. Ovidiu Marian Brîndău, parohul locului. Răspunsurile au fost date de un grup de corişti ai catedralei din Lugoj, dirijaţi de d-l Daniel Iga. 

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii, a bogatului nemilostiv şi Lazăr cel sărac. De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei. 

P.S. Alexandru a mulţumit bunului Dumnezeu. L-a felicitat pe părintele Ovidiu pentru realizările făcute. A mulţumit binefăcătorilor pentru sprijin. A mulţumit părintelui protopop Teodor Baba de care aparţine parohia Racoviţa. A mulţumit grupului de corişti de la Lugoj şi bunilor credincioşi care au luat parte la această sărbătoare. 

După cuvântul de învăţătură, Pr. Ovidiu Marian a mulţumit Prea Sfinţiei Sale Episcopului Alexandru, mons. Angelo-Narcis Pop, pr. protopop Teodor Baba şi celorlalţi preoţi concelebranţi.  A mulţumit familiilor Cătană și Cebzan care au contribuit financiar la ridicarea Crucii Glorioase.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească pregătită cu generozitate de familia Timaru. 

***

Construcţia bisericii din Racoviţa a fost finalizată în anul 1930. Din anul 1948 a fost confiscată de Statul comunist, împreună cu casa parohială, şi dată în folosinţă comunităţii ortodoxe din localitate. 

Parohia a fost reactivată în anul 1997. Sfânta Liturghie s-a celebrat la început în aer liber, lângă zidurile bisericii noastre pe atunci nerestituită. Preotul care a reluat activitatea pastorală pentru greco-catolicii din Racoviţa a fost pr. Protopop Teodor Baba, apoi Pr. Ştefan Kika din Ohaba Forgaci (de pie memorie), Pr. Ioan Grad din Darova şi, din anul 2004, Pr. Ovidiu Marian Brîndău. După oficierea pentru o vreme în aer liber, lângă biserica neretrocedată pe atunci, familia Cebzan din localitate a pus la dispoziţia comunităţii o încăpere din casa proprie unde se oficiau serviciile religioase. 

Datorită spiritului de dreptate şi dragoste frăţească al Înalt Prea Sfinţiei Sale Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de pie memorie al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, biserica şi casa parohială au fost restituite în mod paşnic către proprietarul lor de drept, pe bază de proces-verbal de predare-primire. 

Din 15 august 2004 comunitatea greco-catolică este păstorită de tânărul preot Ovidiu Marian Brândău. Acesta s-a implicat în repararea bisericii parohiale şi în refacerea picturii frumosului lăcaş de cult. Cu ajutorul credincioşilor din localitate dar şi a unui binefăcător lugojean, s-au putut executa lucrările de reparaţii planificate şi restaurarea picturii în anul 2007.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.