În al X-lea an de activitate, Asociația Caritas Eparhial Oradea, a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2015, un bloc cu 10 apartamente, destinate familiilor tinere, fără posibilități financiare. Construcția blocului a început în urmă cu un an, iar finanțarea a fost asigurată integral de Associazione Chiese del”Est Onlus, prin președintele său Don Antonio Rossi. Blocul este rezultatul proiectului arhitectural al domnului Octavian Muth, executarea construcție a fost încredințată firmei SC ABED NEGO SRL și diriginte de șantier fiind domnul Victor Tămaș.

Scopul blocului DAR este acela de a sprijinii tinerii care au crescut în sistemul de protecție a copilului și doresc să își întemeieze o familie, să primească un sprijin și să poată face acest lucru. Mulți dintre acești tineri amână momentul întemeierii unei familii pe motiv că nu au unde să locuiască. Lipsa locuinței este o problemă și în menținerea unui loc de muncă.

Ceremonia de sfințire a blocului a fost celebrată de PS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, avându-i alături pe vicarul responsabil cu laicii părintele Antonio Chifor, pe protopopul de Oradea, părintele Gavril Buboi și pe părintele Ioan Crăciun, spiritual al Asociației Caritas Eparhial Oradea. După sfințirea apartamentelor, pr. Olimpiu Todorean, în calitate de președinte al Asociației Caritas Eparhial Oradea, a prezentat scopul social al acestei construcții noi, acela de a sprijini tinerii proveniți din sistemul de protecție al copilului și familiile. Este o altă modalitate prin care Caritas Eparhial Oradea răspunde nevoilor comunității, pe lângă serviciile oferite în cadrul Centrului Social Maria Rosa (inaugurat în 2011, și unde în cantina socială în care mănâncă zilnic 50 de persoane fără adăpost, dușurile sociale deschise persoanelor care locuiesc pe stradă sau în condiții improprii și nu au unde să facă un duș, centrul de zi pentru copii care sprijină elevii proveniți din familii sărace să facă față exigențelor școlare) și a Centrului de Îngrijire la Domiciliu.

Pe lângă cele 10 apartamente, la parterul blocului va funcționa și un magazin de haine second hand (firma de economie socială înființată în acest an de asociație) și un spațiu destinat tot familiilor, dar mamelor în special, pentru schimb de haine de copii. Pr. Olimpiu a înmânat apoi cheia de la primul apartament, primei familii de tineri care va locui aici și care va fi și sprijin pentru ceilalți (formată dintr-un asistent social și viitorul administrator al clădirii). Totodată, la această sfințire a fost înmânată, de către PS Virgil Bercea, și cruce eparhială, domnului Victor Tămaș, dirigintele de șantier. La ceremonie au participat pe lângă reprezentanți ai diferitelor instituții și ONG-uri active în domeniul social din Județul Bihor, d-nul Claudiu Pop, prefectul Județului Bihor, d-na Florica Cherecheș, deputat și d-na Arina Moș, director ASCO și reprezentant pe această cale a Primăriei Municipiul Oradea. Aceștia au salutat realizarea acestui bloc destinat tinerilor lipsiți de sprijinul familiei și eforturile depuse de Asociația Caritas Eparhial Oradea de a-i sprijini pe cei aflați în nevoie din comunitate.

Ceea ce face Caritas Eparhial, ceea ce face Biserica prin Caritas, nu este altceva decât ceea ce ne îndeamnă Mântuitorul, ceea ce ne îndeamnă Sfântul Părinte. Ceea ce facem noi este ceea ce spunea Maica Tereza de Calcutta: o picătură într-un ocean. Dar dacă această picătură ar lipsi nu ar exista oceanul. O facem cu toată dăruirea pentru orașul nostru, pentru credincioșii noștri și pentru toți cei care au nevoie, neținând cont că trebuie să fie doar greco-catolici, fiind o operă făcută pentru comunitatea din Oradea. Virgil Bercea, Episcop.

Ceea ce faceți dumneavoastră, ceea ce face asociația pentru Oradea, este mai mult decât o picătură, este un șuvoi și nu doar o picătură în oceanul lucrurilor bune care se întâmplă în orașul nostru, în județul nostru și pentru aceasta eu personal, și sunt convins că sunt mulți ca mine, vă mulțumim cu tot respectul și toată considerația și cred că este un exemplu pe care trebuie să îl urmăm fiecare dintre noi. Claudiu Pop, prefect.

Sunt onorată să fiu prezentă aici, alături de dumneavoastră. Mulțumesc Caritas Eparhial, inclusiv în numele municipiului Oradea, a domnului primar Ilie Bolojan, în numele instituției pe care o reprezint pentru tot ceea ce faceți pentru comunitatea din Oradea, fiind convinsă că vom avea și pe mai departe o bună colaborare cu Caritas Eparhial. Vă oferim tot sprijinul și vă cerem și sprijinul dumneavoastră pentru că avem de învățat unii de la alții. Arina Moș, director ASCO.

Mă bucur că am reușit să ajung pentru că am un respect deosebit pentru Asociația Caritas Eparhial, pentru tot ceea ce fac pentru a răspunde nevoilor comunității noastre. Sunt mulți oameni în jurul nostru care suferă, care nu au o locuință, care nu au mâncare, care nu au haine, și sunt mulți mai mulții cei care nu au parte de o vorbă bună, de o încurajare de o mângâiere, de o binecuvântare și dumneavoastră, cei care sunteți fie angajați, fie oameni din partea Bisericii, fie voluntari la Caritas Eparhial, știu că aveți foarte multă dragoste, multă înțelegere și multe vorbe bune de dăruit. Vă mulțumesc pentru că reușiți în continuare să aduceți foarte mult și să investiți în acest oraș minunat pe care îl iubim cu toții. Florica Cherecheș, deputat

La final, toți cei prezenți au fost invitați să vadă apartamentele și mai apoi să servească din bunătățile pregătite în cantina socială a asociației.

Adela Popa Ghițulescu
director executiv

imagine

imagine

imagine