În perioada 15 -17 martie 2013, au avut loc la Haieu reculegerile spirituale anuale ale membrilor Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea. Tema reculegerilor a fost „A trăi apostolatul ca membri ai Reuniunii Mariane în Anul Credinţei”, meditaţiile fiind propuse de către pr. Coriolan C. Mureşan, responsabilul Departamentului pentru Adulţi al Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici. Meditaţiile au dezvoltat trei idei inspirate din prima predică a Sfântului Părinte Francisc: drumul în lumina lui Cristos cu Fecioara Maria; zidirea operei vii la care ne cheamă Domnul, împreună cu Preasfânta Fecioară Maria; mărturisirea lui Dumnezeu în lume, alături de Maica Domnului, în lumina unei aprofundări a credinţei, a carităţii şi a devoţiunii autentice.

Meditaţiile au fost urmate de grupuri de discuţii ce au încercat să răspundă la întrebările propuse de pr. Coriolan la finalul fiecărei meditaţii. Fiecare grup de discuţii a fost moderat de doi preoţi. Au participat membri ai Reuniunii Mariane din Protopopiatele de Oradea, Şimleu Silvaniei, Zalău, Marghita, Beiuş, şi Supur. Reculegerile au fost organizate de către pr. Mihai Tegzeş, asistentul spiritual eparhial al Reuniunii Mariane, şi doamna prof. Florica Omilescu, cu susţinerea Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici. Un moment foarte important al acestor zile de har a fost întâlnirea cu PS Virgil Bercea, Episcopul eparhial de Oradea, care a dorit să fie în mijlocul membrilor Reuniunii Mariane pentru a aduce binecuvântarea sa şi pentru a-i încuraja în continuarea apostolatului rodnic pe care Reuniunea Mariană îl desfăşoară în parohii.

Doamna prof. Otilia Bălaş, preşedinta Reuniunii Mariane Eparhiale, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa buchetelor spirituale pentru Sfântul Părinte – atât pentru Papa emerit Benedict al XVI-lea cât şi pentru actualul Suveran Pontif Francisc. Meditaţiile şi grupurile de lucru au reprezentat partea formativă a acestor zile, dar ele au alternat cu programul liturgico-devoţional: Sfânta Liturghie, Calea Sfintei Cruci, Sfântul Rozariu, Paraclisul Maicii Domnului. Participanţii au fost însoţiţi de către preoţii spirituali ai grupurilor participante: pr. Gheorghe Turcaş, Vicar foraneu de Şimleu; pr. Ioan Mada, protopop de Beiuş; pr. Valer Părău, protopop de Zalău; pr. Vasile Goje, paroh de Ardud; şi nu în ultimul rând de pr. Vasile Pâncotan de la Haieu.

Pr. Paul Popa, responsabilul Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici, a adus celor prezenţi salutul său şi încurajarea pentru o creştere spirituală a Reuniunii Mariane în toate parohiile. La sfârşitul celor trei zile de reculegeri a avut loc o sesiune de concluzii moderată de pr. Mihai şi de pr. Coriolan, la care participanţii au subliniat importanţa reculegerilor spirituale în viaţa asociaţiei, necesitatea unui apostolat marian mai dinamic în familii, la locul de muncă şi în comunităţi, au reafirmat devoţiunea lor autentică faţă de Maica Domnului şi au făcut propuneri pentru o mai mare participare a tinerilor la viaţa asociaţiei. Evenimentul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, la finalul căreia toţi cei prezenţi s-au consacrat din nou Inimii Neprihănite a Preasfintei Fecioare Maria, întorcându-se acasă sub mantia ocrotitoare a Maicii Sfinte şi cu mai multă bucurie şi speranţă pentru continuarea apostolatului marian.

Simona Popp
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine