img În 2 februarie 2009, persoanele consacrate din Eparhia greco-catolică de Oradea s-au strâns în jurul Preasfinţitului Virgil Bercea, la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea pentru a sărbători Ziua Mondială a Persoanelor Consacrate. Au participat un număr impresionant de credincioşi care s-au unit în rugăciune pentru vocaţii la misiune şi la viaţa consacrată. Au fost prezenţi un număr aproximativ de 30 fraţi şi surori din Congregaţii şi Ordine religioase diferite care activează în Oradea, Zalău, Beiuş, Şinteu, fraţii bazilitani din Şumal respectiv fraţii franciscani care păstoresc Mănăstirea Greco-Catolică „Maica Domnului”.

În program, înainte de Sf. Liturghie s-a intrat în procesiune cu lumânări aprinse ce au fost depuse înaintea icoanei lui Isus Milostiv, fiecare cerând lumina Domnului în suflet, a avut loc apoi o prezentare succintă a prezenţei, istoricului şi carismei fiecărei Congregaţii în parte. După prezentare, în genunchi, ne-am rugat cu Rugăciunea Papei Ioan Paul al II-lea pentru vocaţii la preoţie, la misiune şi la viaţa consacrată. În cadrul Sf. Liturghii, după momentul consacrării a avut loc reînnoirea voturilor.

În cuvântul său, Preasfinţitul Virgil, printre altele, a adresat îndemnul de a avea răbdare ca Domnul să înfăptuiască lucrarea sa în noi, precum dreptul Simeon a aşteptat, şi nu în zadar, căci la o vârstă venerabilă ochii săi l-au văzut pe Domnul, au văzut mântuirea, lumina spre luminarea neamurilor şi mărirea poporului Israel.

După Sf. Liturghie, s-au sfinţit lumânările pe care credincioşii le-au adus, cum se obişnuieşte în această sărbătoare, iar surorile din Zalău au pregătit o scurtă prezentare, în diapozitive, a Enciclicii Papei Ioan Paul al II-lea despre Viaţa Consacrată. Sărbătoarea s-a încheiat într-un ton de armonie şi fraternitate cu o agapă frăţească, oferită pentru toate persoanele consacrate prezente la acest înălţător eveniment.

pr. paroh Mihai Vătămănelu OFMConv.