Biografia PS Mihai Frăţilă

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

foto_ps-bru.jpgPS Mihai Frăţilă s-a născut în data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia.

Provine dintr-o familie cu importante tradiţii preoţeşti, fiind educat ca fiu al Bisericii Române unite de către bunicii paterni.

Este absolvent al Liceului teoretic (Colegiul naţional) „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba-Iulia (1989). Studiază apoi teologia la Blaj (1990-1991) şi Roma (1991-1996) la Universităţile Urbaniana şi Gregoriana cu bursă de studiu la Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Este hirotonit preot la Blaj, în data de 11 august 1996, pentru Arhieparhia de Făgăraş şi Alba-Iulia prin punerea mâinilor Înalt Preasfinţitului Lucian.

Între anii 1996 şi 1998 urmează cursurile specializării în teologie liturgică la Institutul catolic din Paris, unde susţine lucrarea de master Itinerariul baptismal al curăţiei. Aspecte ale purificării în ritualul de botez al tradiţiei bizantine (publicată în franceză, Cluj, Viaţa creştină, 2001, Intellectus fidei 4). În acelaşi timp a activat ca vicar al Misiunii greco-catolice române din capitala Franţei.

Se reîntoarce la Roma în 1998 ca asistent al rectorului Colegiului Pontifical Pio Romeno, iar între anii 1999 şi 2005 îndeplineşte funcţia de vice-rector al aceleiaşi instituţii. Din data de 1 octombrie 2005 la solicitarea Ierahiei greco-catolice din patrie este numit de Congregaţia pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului.

Invitat de mai multe ori la Cursul de formare permanentă a clerului, organizat la Cluj, a fost profesor de antropologie liturgică la Anul integrativ de studii pentru studenţii răsăriteni organizat la Roma (2002-2007).

La 20 iunie 2007, este ales de către Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, alegere proclamată de Sfântul Părinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Hirotonia întru episcopat o primeşte în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucureşti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş cu sediul în capitală.

Autor al lucrărilor:
– Dumnezeu este acolo unde doreşte să te întâlnească. Simplitatea în fragmente (Galaxia Gutenberg, 2005);
– Lumina este un dar al Cerului. Privind viaţa prin ochii lui Dumnezeu (Galaxia Gutenberg, 2007);
– „Cu o singură gură şi o singură inimă”. Liturghia altfel (în curs de apariţie)
şi a numeroase articole sau recenzii, publicate în reviste de specialitate din ţară (Studia universitatis Babeş-Bolyai, Mozaic teologic- Intellectus fidei, Acta Blasiensia, Vatra) şi din străinătate (La Maison Dieu – Paris, SICO – Roma, Annale dell’Istituto di Scienze religiose „A. Marvelli” – Rimini).

Este membru al Fraternităţii Carmelului de rit bizantin Saint-Elie. Prezent în publicaţiile ştiinţifice ale fraternităţii, dedicate mitropolitutului Emilian Timiadis şi Elisabethei Behr-Sigel.

Iniţiator al colecţiei de eseuri „Quaderni Pio Romeno” – Caietele Pio Romeno, coordonează volumele ştiinţifice cu participare internaţională Vivere il Regno di Dio al servizio degli altri. Miscellanea in onore del P. Olivier Raquez (în curs de apariţie – Galaxia Gutenberg – Lipa) şi Nascere alla vita in Cristo. Riflettere sulla paternita sacerdotale oggi. 70° anniversario della fondazione – Pontificio Collegio Pio Romeno (în pregătire – Galaxia Gutenberg). Este înscris la doctorat la Universitatea Gregoriana din Roma.

Poza PS Mihai la rezolutie mare.

Comentarii8 opinii la “Biografia PS Mihai Frăţilă”

 1. andreea la 27 octombrie 2007 1:03 pm

  Felicitari! Sa fie intr-un ceas bun.

 2. Ilie la 28 octombrie 2007 12:54 am

  Ad multos annos!!!

  Draga Preasfintite Mihai,

  Am aflat cu bucurie de noua ta chemare! Domnul sa te ilumineze cu Spiritul Sau Cel Sfant in nobila ta misiune arhiereasca pentru ca toti cei care vor asculta cuvantul tau, sa-l preamareasca pe Isus del Inviat…

  Arhierie indelungata!!!

  Ilie

 3. V.R. la 28 octombrie 2007 6:28 pm

  Previzibil, nu? Dar nu scade din bucurie. Cu toata familia ne bucuram si va dorim pastorire indelungata. Nu va fi o misiune usoara, dar veti beneficia de rugaciunile poporului.

  Intru multi ani, Stapane!

 4. Adrian Dragos la 6 noiembrie 2007 10:23 pm

  Tare greu sac ai ales de dus pe umeri… de dus nu oriunde, ci in vizuina lupului! Va doresc, Preasfintzite, tact mult, rabdare de mucenic, integritate demna de predecesorul dvs, episcop Aftenie. Sa tzinetzi hotarat carma acolo, la Bucuresti, prin hatzisurile intortocheate, prin mocirla morala in care multzi se scalda! Sa nu uitatzi NICIODATA ca numai adevarul ne poate face liberi! Vetzi fi reprezentantul nostru, da, dar si al uneia dintre cele mai frumoase pagini din cartea istoriei poporului roman!, si mai ales, al istoriei de maine! Fericitzi facatorii de pace, Preasfintzite! Va doresc putere multa de lucru, sanatate, iar cat despre gradul de reusita pe care il vetzi atinge, nu va batetzi capul! Ca, in fond, stim cu totzii ca cele de la Dumnezeu nu pier niciodata, iara dreptatea Lui este adevarul ce trebuie sa-l traitzi. Aratatzi-le bucurestenilor (si nu numai lor!) ce a insemnat, ce inseamna, si ce o sa insemneze Biserica noastra unita cu Roma… Aratatzi-le ce inseamna sa traiesti in democratzie… in spiritul respectului fatza de totzi si de toate, aratatzi-le cum se traieste intr-o societate cu mari valori civice… Intru multzi ani,stapane!… si Doamne-ajuta!

 5. Sr. Ingrid Nichiforel la 25 noiembrie 2007 8:18 pm

  Deo gratias!!!
  Dans une très, très grande joie et une immense action de grâces pour cette éléction qui est un don de Dieu pour toute l´Église, une sainte, catholique et apostolique.
  Magnificat! et forte Union de prière avec Vous et l´église gréco catholique roumaine.

 6. Josef Maresch la 5 mai 2008 8:58 am

  Preasfintite ! Ma alatur de cei care va felicita cu ocazia numirii ca episcop de Bucuresti, urându-va multe haruri de la Cel care v-a chemat in slujba Bisericii Trupul mistic al lui Cristos. Ad multos felicesque annos ! Pr. Iosif Mares

 7. pr. Marian Ilie Stefanescu la 6 aprilie 2011 9:10 am

  Excelenţă,
  La Exerciţiile spirituale pe care le-aţi ţinut la Lugoj 21-30 martie 2011 ne-aţi ajutat să reconştientizăm în noi harul preoţiei şi întâlnirea cu Dumnezeu în inima noastră dincolo de diplome şi teorii. Mulţumim! Pr.Marian Ilie Ştefănescu – Reşiţa.

 8. Calin Diaconu la 31 august 2014 4:58 pm

  Multumim Prea Sfintiei Sale Mihai pentru parcursul spiritual pe care ni l-a propus, dupa instalarea sa in data de 4 mai 2008. Dupa 6 ani de activitate neobosita din partea Prea Sfintitului, avem Episcopie si Catedrala! Avem o Scoala de Rugaciune si un loc al nostru, pe care putem construi … Episcopia de Bucuresti este un vis implinit al Bisericii noastre, care nu ar fi fost posibil in afara celor care au avut puterea sa viseze maret! Cu recunostinta, Calin Diaconu

Exprimaţi-vă opinia