COMUNICAT: Demolarea vechii biserici greco-catolice din Ungheni (MS)

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

Comunicat

Încă se mai demolează biserici:
Astăzi a început demolarea vechii biserici greco-catolice din Ungheni (Mureş)

De mai bine de 10 ani, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, se luptă pe diverse căi legale pentru a împiedica fărădelegea la care pare a fi condamnată vechea biserică greco-catolică din localitatea mureşeană Ungheni: demolarea.

Biserica de piatră din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită între anii 1858 şi 1864 de către credincioşii greco-catolici din localitate. În 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolice de către autorităţile comuniste, şi această biserică a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

În 1997 Parohia Ortodoxă din Ungheni a început lucrările de construcţie a unei noi biserici, în jurul celei vechi greco-catolice, şi până în anul 2000 lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare şi a autorizaţiei de construcţie.

În ciuda nenumăratelor rapoarte, memorii şi sesizări transmise diverselor forurile interne şi internaţionale şi în ciuda numeroaselor apariţii în mass-media a acestui caz, lucrările de construcţie au continuat şi, în baza unei decizii a comunităţii ortodoxe din Ungheni, s-a optat pentru demolarea vechii biserici.

Deşi Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia şi Făgăraş a cerut retrocedarea vechii biserici şi a cerut în instanţă oprirea lucrărilor de construcţie, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul la construirea noii biserici din Ungheni anul 2000, fără a fi prevăzută însă vreo clauză privind demolarea sau păstrarea vechii biserici, deoarece planul de construcţie a noii biserici prevedea o altă locaţie: tot în curtea bisericii, dar nu în jurul bisericii vechi.

Astăzi, 8 mai 2008, a început demolarea acestui lăcaş de cult, fără nici o autorizaţie legală în acest sens, după cum ne-a comunicat pr. paroh greco-catolic Dudaş Lucian. Deşi în România anului 2008 se spune că „nimeni nu e mai presus de lege”, se pare că fărădelegea e la ea acasă.

Protestăm cu vehemenţă şi profundă indignare, pe această cale, împotriva lipsei de respect faţă de lege, faţă de patrimoniul şi valorile creştine, atât de manifestă în derularea şi abordarea acestui caz.
Totodată, nu putem înţelege în ce fel poate contribui acest caz la facilitarea dialogului între fraţii creştini şi la deschiderea ecumenică spre care tind Bisericile creştine, urmare misiunii lăsate lor de Isus „ca toţi să fie una” (Ioan 17, 21).

Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş

bis-veche-ungheni-5mai-08bru.jpg

bis-veche-ungheni-8mai2008bru.jpg

bis-ungheni-8mai2008bru.jpg

 

Comentarii18 opinii la “COMUNICAT: Demolarea vechii biserici greco-catolice din Ungheni (MS)”

 1. Andrei Barseanu la 8 mai 2008 1:51 pm

  Dincolo de materialitatea gestului demolator se continua confiscarea memoriei Bisericii unite in lupta pentru bine nu numai in favoarea Evangheliei, a credinciosilor greco-catolici, dar si a intregii suflari romanesti din Transilvania.
  Reversul medaliei va fi foarte trist! Suficient sa vedem istoria VT pentru a vedea incotro merge prepotenta umana.

 2. Tiberiu Georgescu la 8 mai 2008 2:49 pm

  Sa nu ne mai miram de nimic. Justitia in Romania este inca in mana securistilor si a comunistilor. Priviti Curtea Constitutionala, ocroteste infractorii prin cele mai caraghioase motivatii. Cine vreti dintre ierarhii ortodocsi sa-l traga de maneca pe parohul ortodox din Ungheni cata vreme acestia, ierarhii, sunt scutiti prin lege sa dea socoteala daca au avut sau nu relatii cu securitatea? Intoarceti-va privirile peste tot incepand cu parlamentul Romnaniei si terminand cu ultimul judecator in varsta de peste 50 de ani; toti, fara exceptie au avut si au inca legaturi cu securitatea si p.c.r; se acopera unii pe altii, se musamalizeaza faptele de coruptie, nedreptatile. Ce vreti exemplu mai elocvent decat intarzierea cu care conducerea acestei tari a oprit construirea uriasei cladiri de 19 etaje din vecinatatea Catedralei romano-catolice Sf.Iosif din Bucuresti? Nici interventia pe cale diplomatica a statului Vatican nu a convins prea usor guvernul Romaniei; si atunci sa nu fim surprinsi ca la Ungheni se demoleaza o biserica greco-catolica?! Cand se va pune capat acestor situatii? Atunci cand vom intelege noi, toti romanii, ca puterea este in mana noastra si in discernamantul cu care vom selecta la alegeri oameni TINERI, competenti, fara legatura cu trecutul comunist. Pana atunci ne raman doar rugaciunuile catre Cel de Sus.
  Doamne ajuta!

 3. Ionel la 8 mai 2008 9:33 pm

  Pentru noi, credinciosii romani uniti cu Roma greco-catolici, este o dovada ca suntem ignorati in propria noastra tara. Doamne ocroteste-i pe romani, indiferent de ce religie sunt!

 4. Claudiu la 9 mai 2008 12:21 am

  In Romania se construiesc biserici ortodoxe imese… dar populatia, la nivel general national e in scadere! Cateva decenii si aceste planuri megalomane si triumfaliste ale ortodoxiei oarbe, inspirate din „traditia” zidirilor comuniste si ceausiste se vor transforma in monstri inegriti de ploaie si exemple de desertaciune si efemeritate a gandirii umane lipsite de Dumnezeu.

  Peste tot in Apus se salveaza vechile biserici, cladiri istorice, de orice cult ar fi ele. Priviti doar, ca un simplu exemplu din „iredentista”, dar atat de apropiata Ungarie, la Szeged batrana si superba biserica ortodoxa sarba, cu un iconostas unic in stil rococo, care din lipsa de credinciosi… a fost renovata exemplar si pusa in valoare de municipalitatea orasului. Care municipalitate… de orice alta confesiune este, numai ortodoxa nu! Iar comunitatea (cata mai este) ortodoxa ramane si pe mai departe-neconditionat de vreo clauza de orice fel din partea orasului-proprietara lacasului de cult!

  Daca am spune ca este pacat de batrana Biserica Romana Unita din Ungheni am spune cu siguranta mult prea putin. Durerea sufletului la vederea asa unui act barbar este prea greu de transpus in cuvinte!

  Dumnezeu sa-i ierte pe cei care in comunism si-au daramat propriile biserici, iar acum isi continua metehnele, cu o si mai mare perfidie, pe bisericile altora!

 5. Cornelia Frisan la 9 mai 2008 7:01 am

  Cum ar putea o asemenea zidire sa fie lacas al sfinteniei si al iubirii, cum ar putea sa aduca pace si mangaiere, cand la temelia ei a semanat atata durere si nedreptate?! Cum vor putea fi fericiti si impacati crestinii intr-o casa intemeiata pe nefericirea aproapelui ?! Oare cum se pot astepta la iubirea Tatalui Ceresc aceia care si-au lipsit fratii de iubire?!

 6. Camilian Demetrescu la 9 mai 2008 8:57 am

  Biserica este corpul lui Cristos. Cine ucide o biserica il ucide pe Cristos.
  Poate exista un pacat mai cumplit?
  Cine a hotarat daramarea bisericii din Ungheni va raspunde la Marea Judecata.

 7. Susa Marian la 9 mai 2008 12:57 pm

  Eu nu indraznesc sa judec pe nimeni ci spun doar atat, cum a spus si Arhanghelul Mihail catre diavol „Certe-te pe tine Domnul” si chiar daca ierarhii ortodocsi sunt protejati de stat si nu ii trage nimeni la raspundere pentru „crimele” pe care le fac, vor fi judecati de Dumnezeu si atunci va fi grav pentru ei. Nu ne ramane decat sa ne rugam pentru ei. Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac.

 8. Radu la 9 mai 2008 3:15 pm

  Este o mare nedreptate ceea ce se intampla la Ungheni. Cum poate Biserica Ortodoxa sa zica ca statul nu trebuie sa se implice in rezolvarea cazurilor inter-confesionale deoarece acestea se pot rezolva prin dialog intre-ecumenic. Care este rezolvarea? Care este in opinia dansilor solutia gasita in dialogurile ecumenice. In nici un caz nu ar trebui sa fie demolarea Bisericilor Greco-Catolice, insa se pare ca ei o considera buna deoarece prin aceasta vor sa stearga pecetea pusa de acesta mica Biserica Greco-Catolica care a luptat din totdeauna pentru binele acestui popor. Durerea este foarte mare insa trebuie sa continuam sa ne rugam si sunt convins ca rugaciunile noastre sunt ascultate si intr-o buna zi o sa se faca dreptate. Doamne ajuta!

 9. Septimiu Pelau la 9 mai 2008 6:40 pm

  Nu stiu cum si nu stiu cand dar am certitudinea ca intr-o buna zi Biserica noastra Greco-Catolica isi va primi inapoi bunurile confiscate. In cazul bisericii din Ungheni biserica ce se construieste se construieste pentru greco-catolici doar cei ce o construiesc nu stiu asta. Asteptarile ne vor fi rasplatite. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 10. Pop Adrian Nicolae la 9 mai 2008 8:54 pm

  Ne doare pe toti fiii bisericii greco-catolice acest act de nedreptate. Este strigator la cer ceea ce se intampla… S-au intamplat multe la Ungheni, amintiri care ne dor mai tare pe unii pentru ca le-am experimentat. Ca fiu al Bisericii Greco-Catolice din aceasta localitate am fost martor la multe neplaceri. Desi celelalte ziduri le vedeam ridicandu-se, nu credeam ca biserica strabunilor mei va fi demolata, si nici acum nu cred, iar pentru ca Dumnezeu m-a invrednicit sa-L slujesc azi ca preot, nu departe de localitatea natala, azi orasul Ungheni, il voi ruga cu staruinta sa nu permita aceasta CRIMA NEDREAPTA. Doamne fie voia Ta, in veci Amin.

 11. Andrei la 10 mai 2008 10:36 am

  Uimitor dar ADEVARAT! Eu ma intreb: cind vom intelege ca Bisericile sunt facute pentru Dumnezeu! Avem mai multi Dumnezei? Unul Ortodox si altul Catolic? De ce se intimpla aceasta nedreptate? Care este motivul pentru care am ajuns in asemenea situatii. Eu cred, ca lipseste predicarea Iuburii din BISERICA ORTODOXA!
  Doamne iarta-i ca nu stiu ce fac!

 12. Eugenia Dobra la 10 mai 2008 11:40 am

  In România, în continuare, în loc să se facă apel la forţa dreptului se face uz şi abuz de dreptul forţei. Alţii s-au zbătut „să dărâme” conştiinţe, dar nu au reuşit. Urmaşii lor se zbat să dărâme sfinte ziduri, ca o continuare a procesului de „dărâmare” a adevăratei istorii a românilor. Ce păcat, pentru naţiunea română, că pot lua hotărâri cei care nu cunosc nici atât că cele 10 porunci au în esenţa loc IUBIREA.

 13. Voina Marius la 10 mai 2008 1:11 pm

  Ce se mai poate comenta!? Strigator la cer! Oare Parohul ortodox din Ungheni va putea rosti in acea Biserica ”Cu pace Domnului sa ne rugam”????? Care pace??
  Sau ”… pentru sfintele lui Dumnezeu Biserici si pentru unirea tuturor”??
  Dumnezeu sa le ajute si sa-i vada!

 14. Cristian Samoila la 10 mai 2008 7:28 pm

  Au trebuit 50 de ani pentru ca Biserica Unita din Romania sa se elibereze de tirania comunismului! Noi am inteles, deci, ca planul lui Dumnezeu are ca scop final (re)stabilirea dreptatii. Oare voi, frati ortodocsi care permiteti gesturi ca acesta pe care-l comentam, cand veti intelege planul de actiune al aceleuiasi Dumnezeu?! Si, juridic vorbind, asa cum cred ca se punea problema si intr-unul din comentariile de mai sus, ma intreb daca -macar de teama ca legea poate va fi odata si odata respectata- instutia accesiunii imobiliare nu i-a determinat pe noii constructori sa aiba oarecare rezerve. Accesiunea imobiliara, regelementata de Codul civil, reprezinta institutia potrivit careia o constructie edificata pe terenul proprietatea altei persoana ii revine PROPRIETARULUI TERENULUI!!!

 15. Marius Andrei la 10 mai 2008 8:07 pm

  In 9 mai 2006 in localitatea Taga, jud Cluj s-a intamplat acelasi lucru. Au trecut doi ani de atunci, iar noua biserica ortodoxa se inalta in ilegalitate, iar procesele continua pana in prezent. Este adevarat ca templul lui Dumnezeu a fost distrus, dar este la fel de adevarat faptul ca parintele greco-catolic de acolo se roaga intr-o capela modesta si isi conduce credinciosi spre un Dumnezeu care s-a nascut in iesle si nicidecum in vreo catedrala, care a murit pe o cruce cioplita de lemn si nicidecum pe una de aur sau argint. Credinciosii se spovedesc, se impartasesc, participa activ la liturghie, sunt uniti si au invatat sa isi iubesca asupritorul, au invatat sa ierte. Acesta este beneficiul unei biserici distruse. Acest exemplu nu este un indemn la nepasare si la ignoranta, ci este un indemn la speranta, la adevar, la realitate, insa atentie sa nu ne pierdem in aceste evenimente, pentru ca astfel o sa ajungem sa slujim un alt Dumnezeu.
  Uniti in rugaciune

 16. Scriitor Petre Got, Prof. dr. Miorita Got la 11 mai 2008 2:57 pm

  Demolarea abuziva a Bisericii Greco-Catolice din Ungheni, judetul Mures, este un act nu numai regretabil, dar si inacceptabil. S-a incalcat buna intelegere dintre Biserica noastra si Biserica Ortodoxa Romana si nu s-au respectat prevederile legale ale acordului dintre cele doua Biserici. In fata acestei situatii, exista doua modalitati de rezolvare:
  1. actionarea in judecata a celor care au recurs la acest gest condamnabil, iresponsabil; de asemenea, instrumentarea acestui caz la Tribunalul International de la Haga; sugeram sa se actioneze urgent, in plan local, din partea reprezentantilor Bisericii noastre, care sa determine Politia si Procuratura sa ia masurile de rigoare;
  2. constituirea unei delegatii desemnate de Arhiepiscopia Majora de Alba Iulia si Fagaras, care sa se prezinte urgent la Presedintele Romaniei, la Premierul Romaniei si la Parlamentul Tarii.
  Nu trebuie sa cedam in fata abuzurilor de orice fel, comise asupra Bisericii noastre!
  Ne aparam drepturile cu istoria, cu suferintele martirilor, cu demnitatea noastra!

  Scriitor Petre Got
  Prof. dr. Miorita Got
  Bucuresti

 17. Teodora Sas la 12 mai 2008 9:52 am

  Biserica Ortodoxa isi pastreaza metehnele comuniste!
  Ce judecata dreapta putem avea din partea unei biserici care a servit 50 de ani comunismul?????????? Si care il serveste in continuare………..Este strigator la cer!

 18. Giuseppe Munarini la 18 mai 2008 1:07 pm

  Exprim deplina solidaritatea cu comunitatea greco-catolica din Ungheni si imi exprim pietenia mea mai ales cu pr. paroh, cu familia si comunitatea. Hristos a inviat.
  Dr. Giuseppe Munarini

Exprimaţi-vă opinia