2013-11-07 - opozitie la executareCardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat pe data de 13 noiembrie o scrisoare Domnului Prim-ministru Victor Ponta in care ii solicita sa exprime public poziția Guvernului față de implicarea instituțiilor din subordinea dansului în oprirea executării hotărârii judecătorești definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad, și să condamne public, în numele Guvernului, “actele de agresiune și incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanților Bisericii Greco-Catolice prezenți […] la Bixad”.

Scrisoarea vine in urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, jud. Satu-Mare, cand institutii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii din Bixad partii greco-catolice. 

Tot in aceasi zi, cand s-a incercat punerea in executare a hotararii judecatoresti, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane s-au organizat si s-au opus retrocedarii Manastirii Greco-Catolice strigand, printre altele, “Afara, catolicii din tara”.  

“Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenți acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipați, huiduiți, agresați, insultați și amenințați cu moartea doar pentru vina că au mers să își ia înapoi bunul confiscat de comuniști”, a spus Cardinalul Lucian.

Referitor la implicarea unor institutii in oprirea acestei executari, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o intalnire unde reprezentanti ai acestor institutii au rejudecat cazul Manastirii deja castigat in justitie definitiv si irevocabil, si au decis ca hotararea se va pune in aplicare numai “partial”.

Tot cu aceasta ocazie, domnul Mircea Govor, Presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a spus ca hotararea judecatoreasca in cauza “este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici și retrocedat în baza unei sentințe judecătorești, este al Consiliului Județean.” 

Pe data de 7 noiembrie, exact in ziua cand se incerca executarea hotararii de retrocedare, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad ii apartine.  

Manastirea din localitate a fost greco-catolica de la infiintare, iar in 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa. In 1992 Guvernul a dat o hotarare prin care unele imobile din cadrul Manastirii sunt retrocedate partii greco-catolice, hotarare care nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare. 

“Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor”, a spus Cardinalul Lucian. “Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a șterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.” 

“Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat și gestionat situația de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă și hotărârile judecătorești atunci când vine vorba despre greco-catolici”, a afirmat Cardinalul Lucian in scrisoarea sa.

“Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept și buna conviețuire dintre credincioșii diferitelor confesiuni”, a aratat Cardinalul.

Atitudinea discriminatorie a Guvernului fata de greco-catolici rezulta si din spusele Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata in subordinea directa a Primulului Ministru – care, dupa ce recunoaste intr-un interviu ca “E adevărat, Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată de regimul comunist, care i-a luat tot”, cand vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma ca acest lucru nu se poate face ”prevalându-te doar de dreptul de proprietate” ci trebuie sa se tina cont si de “nevoile comunitatii”.

Solutia propusa de Guvern prin vocea Domnului Victor Opaschi, cand vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti de la Biserica Greco-Catolica, este innaceptabila intr-un stat de drept. Nevoile unei majoritati sunt evident mai mari ca ale unei minoritati, dar acest lucru nu-i da drept majoritatii sa ia ce este al minoritatii sau sa nu dea inapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv si criminal pe motiv ca cei jefuiti “sunt mai putini”.

“Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat”, a spus Cardinalul Lucian.  

“Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastră a creat la Bixad o situație care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovați să cadă victime”, a adaugat acesta. 

Cardinalul si-a incheiat scrisoarea adresata Premierul Ponta spunand: “Respectuos Vă solicit să exprimați public poziția Guvernului față de implicarea instituțiilor din subordinea Dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătorești și să condamnați public, în numele Guvernului, actele de agresiune și incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanților Bisericii Greco-Catolice prezenți joi la Bixad.”

Pentru referinta, prezentam in continuare scrisoarea integrala adresata Domnului Prim-ministru Victor Ponta de catre Eminnenta Sa Cardinalul Lucian Muresan.

* * *

Nr. 979/13

Domniei Sale,

Domnului Victor Ponta

Prim-Ministru al Romaniei

Blaj, 13 noiembrie 2013

 

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad trebuia să aibă loc pe data de 7 noiembrie însă, din cauza acțiunii coordonate a mai multor instituții aflate în subordinea Dumneavoastră, punerea în executare a hotărârii judecătorești nu a putut fi dusă la bun sfârșit.

Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire între reprezentanții mai multor instituții unde s-a discutat cazul Mănăstirii Bixad, iar acești oficiali au hotărât, peste decizia definitivă și irevocabilă a justiției, că hotărârea judecătorească de retrocedare efectivă a Mănăstirii către partea greco-catolică se va pune în aplicare numai “parțial”.

Domnul Mircea Govor, președintele PSD Satu Mare și vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, a fost citat în presă spunând cu această ocazie despre retrocedarea Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad următoarele: „Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici și retrocedat în baza unei sentințe judecătorești, este al Consiliului Județean. Am cerut în această dimineață suspendarea executării silite și vom cere să fim parte în proces. Noi nu am fost chemați niciodată în instanță, deși suntem proprietarii de drept”.

Ulterior, în urma celor discutate și hotărâte la Prefectură, Consiliul Județean Satu Mare a dat în judecată Episcopia Greco-Catolică de Maramureș, solicitând sistarea executării, cu toate că în cauză nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Județean și trebuia retrocedată.

Mănăstirea din Bixad a fost greco-catolică de la început, iar în 1948 a fost confiscată de comuniști și trecută în posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor. Aceste imobile sunt ajutate să se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a șterge urmele că Mănăstirea de la Bixad a fost greco-catolică.

Pe 7 noiembrie, ziua când trebuia sa se pună în executare hotărârea judecătorească de retrocedare a Mănăstirii Greco-Catolice din Bixad, reprezentanții Bisericii Ortodoxe s-au organizat pentru a se opune și opri punerea ei în aplicare.

Pe toată durata încercării de punere în executare a acestei hotărâri, călugării greco-catolici prezenți acolo pentru a intra în mănăstire au fost scuipați, huiduiți, agresați, insultați și amenințați cu moartea doar pentru vina că au mers să își ia înapoi bunul confiscat de comuniști.

Grupul organizat de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe care s-au opus executării au strigat în repetate rânduri: “Afară, catolicii din țară”.

Modul în care instituţiile din subordinea Dumneavoastră au facilitat și gestionat situația de la Bixad arată că în România nu se respectă dreptul de proprietate, libertatea religioasă și hotărârile judecătorești atunci când vine vorba despre greco-catolici.

Această atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijorătoare pentru statul de drept și buna conviețuire dintre credincioșii diferitelor confesiuni, cu atât mai mult cu cât inclusiv Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – instituție aflată în subordinea Dumneavoastră directă – a afirmat într-un interviu că retrocedarea proprietăților greco-catolice nu se poate face ”prevalându-te doar de dreptul de proprietate”.

Rolul principal al Guvernului este să aplice legea în mod egal pentru toată lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat.

Atitudinea părtinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastră a creat la Bixad o situație care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovați să cadă victime.

Respectuos Vă solicit să exprimați public poziția Guvernului față de implicarea instituțiilor din subordinea Dumneavoastră în oprirea executării unei hotărâri judecătorești și să condamnați public, în numele Guvernului, actele de agresiune și incitare la ură interconfesională împotriva reprezentanților Bisericii Greco-Catolice prezenți joi la Bixad.

† Lucian Cardinal MUREȘAN

Arhiepiscop Major

        al Bisericii Române Unită cu Roma,

Greco-Catolică

2013-11-07 - calugari greco-catolici asteptand sa intre in manastire1

2013-11-07 - preoti ortodocsi opunandu-se justitiei 1

2013-11-07 - bixad - executorul nu este lasat sa intre 1

2013-11-07 - bixad - executorul nu este lasat sa intre 2

2013-11-07 - biserica Bixad

2013-11-07 - starea actuala a preventoriului 1

2013-11-07 - starea actuala a preventoriului 2

2013-11-07 - starea actuala a preventoriului 3

2013-11-07 - starea actuala a preventoriului 4