COMUNICAT: Protestul Ierarhiei BRU faţă de proiectul legislativ 368/2007

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

COMUNICAT

Luând act de iniţiativa legislativă nr. 368/2007 „Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, aparţinând cultelor religioase ortodox şi greco-catolic din România” iniţiat de domnii deputaţi Buda Daniel, Oltean Ioan şi Zegrean Augustin în anul 2007,

Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, – după consultarea tuturor Episcopilor Greco-Catolici din Romania reuniţi la Blaj, marţi 27 ianuarie 2009 -, s-a adresat prin scrisoarea Sinodului Episcopilor nr. 6/28.01.2009, Preşedintelui României, Domnul Traian Băsescu, şi Prim-Ministrului, Domnul Emil Boc.

În cadrul scrisorii, PF Lucian îşi exprimă îngrijorarea faţă de promovarea unui astfel de proiect care aduce grave prejudicii morale şi materiale Bisericii Greco-Catolice din Romania şi încalcă drepturile fundamentale ale credincioşilor greco-catolici, solicitând în consecinţă retragerea lui.

Preafericirea Sa a subliniat, de asemenea, ca Statul Roman, care e succesorul statului comunist, are obligaţia morală să restituie Bisericii tot ceea ce i-a confiscat în 1948.

Biroul de presă al Mitropoliei de Alba-Iulia şi Făgăraş

Textul scrisorii SE nr. 6/28.01.2009 este publicat la secţiunea documente.

Detalii referitoare la propunerea legislativă 368/2007 se găsesc la acest link.

Comentarii7 opinii la “COMUNICAT: Protestul Ierarhiei BRU faţă de proiectul legislativ 368/2007”

 1. Aurel Cornea la 29 ianuarie 2009 11:57 am

  Acum cand traim timpurile proleclite „de pe urma”, cand fostul, mare partid politic, post decembrist FSN s-a reunit pentru a reintroduce dictatura comunista, in frumoasa Romanie martira, careia Venerabilul Papa de piua memeorie, i se adresa „gradina a Maicii Domnului”, iar diversi historici latinofobi spuneau, o sfanta insula latina intr-o mare de slavi.
  Eu, ca traitor in aceste meleaguri sfinte, incarcate de istorie, de sfintenie si de o bogata cultura, nu mai sper in rezolvarea nici unei probleme ale sfintei Biserici Romane Unite cu Roma Greco catolica pe cale legislativa sau judecatoreasca, de orice fel ar fi ea.
  Pe aceasta cale doresc sa admir considerabila munca a Sfantului Sinod al BRU, care doreste cu orice pret ca Romania crestina sa intre in normalitatea in care se afla inainte de 1948, ca credinciosii ei sa se bucure pe intins teritoriul tarii noastre, de bunurile care i se cuvin, si ii sunt de o importanta absoluta, pentru practicarea cultului divin si a activitatilor parohiale de cateheza si voluntariat.
  Laudat sa fie Isus si maica Sa Preasfanta Maria.

 2. Eminentz la 29 ianuarie 2009 11:06 pm

  Reacţia intelectualilor la propunerea Mitropoliei Clujului 3 / 24
  14.07.2006, Cluj (Catholica)

  Diverse publicaţii au inclus astăzi în paginile lor textul integral sau fragmente doar dintr-un „apel multiconfesional”, reacţie la propunerea legislativă a Sinodului Mitropoliei ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ce ar urma să rezolve definitiv problemele patrimoniale dintre BOR şi BRU folosindu-se criteriul majorităţii. Apelul este semnat de 24 de personalităţi ale vieţii publice reunite în autointitulatul „grup multiconfesional de reflecţie”. Reproducem textul apelului, aşa cum a apărut în Ziarul de Cluj, iar apoi lista semnatarilor.

  Considerăm că „disputa patrimonială – referitoare la biserici şi case parohiale – dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Greco-Catolică”, detaliată de Comunicatul B.O.R. „Sinodul Mitropolitan al Clujului ia hotărâri importante privind relaţiile cu greco-catolicii” (Mănăstirea Nicula, 05.07.2006, http://www.arhiepiscopia-ort-cluj.org), constituie o abordare inadecvată, unilaterală, a chestiunii proprietăţilor bisericeşti confiscate de regimul comunist. Îndreptarea acestui abuz trebuie să se refere necondiţionat la toate confesiunile religioase din România care au avut de suferit (ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, reformaţi etc.), indiferent de numărul de enoriaşi sau de etnia acestora şi având ca unic criteriu reglementările stabilite de dreptul internaţional şi de Constituţia României în ceea ce priveşte proprietatea – principiul fundamental şi ineludabil al statului democratic de drept.

  Rămânem surprinşi de discursul netemperat al Comunicatului BOR, care proiectează spectrul şantajului cu implicarea politică („… ne va obliga la o revizuire a neutralităţii noastre în perspectiva viitoarelor alegeri”), în cazul în care dorinţele sale nu vor fi concretizate într-o lege specială în favoarea BOR, care ar urma să implementeze „pacea socială”. Apreciem că un autentic dialog ecumenic nu se poate realiza decât inter-confesional, într-un cadru de discuţie paşnic şi de pe poziţii egale, fără implicarea Bisericii în sferele seculare ori viceversa. Dimensiunea politică a discursului Sinodului, inspirată de viziunea ecleziastică şi publică a Mitropolitului Bartolomeu Anania, a provocat instantaneu reacţia politică a domnului Emil Boc: „Dacă [situaţia – nota semnatarilor] nu se va rezolva pe cale amiabilă, vom fi nevoiţi să găsim o soluţie legislativă care să pornească în primul rând de la numărul de enoriaşi existent în România, pentru a curma aceste dispute care nu fac bine nici societăţii româneşti, nici bisericii în ansamblu”. Emisă de către un profesor de drept constituţional, soluţia trădează mai degrabă interese politice de moment, decât interesul pentru principiile dreptului de proprietate, care este garantat de Constituţie şi care nu incumba nimic în plus (criterii de număr, sex, gen etc.).

  În numele „grupului multiconfesional de reflecţie” semnează: Doina Cornea (Cluj), prof. univ. dr. Şerban Rădulescu Zoner (preşedinte Alianţa Civică, Bucureşti), Simina Mezincescu (secretar general România Viitoare, Bucureşti), Adrian Popescu (redactor-şef Steaua, Cluj), Alexandru Cistelecan (redactor-şef adjunct Vatra, Târgu Mureş), Ion Mureşan (redactor-şef Verso, Cluj), Rodica Palade (redactor-şef 22, Bucureşti), Marius Oprea (preşedinte Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Bucureşti), Stejărel Olaru (director Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Bucureşti), Lucia Hossu-Longin (realizator TVR, Bucureşti), acad. prof. univ. dr. Cornel Taranu (Cluj), Dana Taranu (Fundaţia Culturală Memoria, Cluj), prof. univ. dr. Toader Nicoară (decan, Facultatea de Istorie şi Filosofie, UBB, Cluj), prof. univ. dr. Şerban Agachi (prorector UBB, Cluj), prof. univ. dr. Eugen S. Cucerzan (Cluj), prof. univ. dr. Mircea Braga (Alba Iulia), conf. univ. dr. Ruxandra Cesereanu (Cluj), conf. univ. dr. Sorin Ilieşiu (Bucureşti), prof. univ. dr. Doru Radosav (Director BCU, Cluj), Ion Zubaşcu (scriitor, Bucureşti), Nicolae Prelipceanu (scriitor, Bucureşti), profesor emerit Viorica Lascu (Cluj), Leontin Iuhas (inginer, Cluj) şi drd. Dinu Gherman (Cluj).

 3. Eminentz la 29 ianuarie 2009 11:16 pm

  pentru comentariul de mai sus aveti aici link-ul: http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=12350

  Ceea ce propune PD-L Cluj prin Daniel Buda este exact acelasi lucru pe care l-au sustinut si in 2006, tot Daniel Buda si Emil Boc, in colaborare cu Mitropolitul Bartolomeu, din ratiuni evident electorale…

  Atunci, in 2006, s-a ivit Grupul Multiconfesional de Reflectie, care a protestat, iar protestul este cuprins in comentariul de mai sus. Presedintele Basescu nu a fost de acord atunci cu proiectul legislativ indreptat impotriva dreptului de proprietate si a intregii comunitati crestine din Romania.

  Sper ca „povara” guvernarii sa nu genereze reactii antagonice de aceasta data. Domnul sa ne dea Lumina si buna credinta.

 4. Eminentz la 29 ianuarie 2009 11:37 pm

  Cel putin doi dintre initiatorii acestui proiect de lege, deputatii Daniel Buda si Ioan Oltean apar pe listele Coalitiei pentru un Parlament Curat cu grave suspiciuni morale si materiale:

  Link cu informatiile complete: http://www.catavencu.ro/judetul_cluj-4219.html

  Si sa citam din raportul Coalitiei pentru un Parlament Curat (http://www.catavencu.ro/judetul_cluj-4219.html) si aici:

  „Daniel Buda (PD-L)

  În ultimii cîţiva ani, adică în mandatul de deputat, Buda a strîns o avere impresionantă (în special din imobiliare): 3,5 milioane de euro. În ultimii doi ani, deputatul PD-L a făcut agenda presei clujene şi naţionale. Mai întîi, prin implicarea în dosarul „Gazeta“ (trustul de presă ai cărui directori au fost acuzaţi de şantaj, trust pe care l-a reprezentat pînă la un moment dat).

  Cînd procurorii au găsit indicii că Buda ar fi fost implicat în acţiunile capilor „Gazetei“, Buda s-a retras. Al doilea scandal, pornit tot din dosarul „Gazeta“, vizează o posibilă evaziune fiscală de 50 de miliarde de lei vechi, la care complice ar fi fost Buda, prin propriile firme. Al treilea scandal poate explica chiar averea deputatului: acesta a vîndut terenuri foarte scump unei companii care, ulterior, a dezvoltat proiecte imobiliare cu sprijinul total al autorităţilor”.

  „Ioan Oltean (PD-L)

  Acuzat în mai multe rînduri de presă că ar ajuta afaceriştii loiali PD-L să obţină contracte de furnizare a energiei ieftine de la stat, Oltean a fost şi reclamat la DNA de către fostul ministru al Industriilor, Codruţ Şereş, pentru trafic de influenţă, pe aceeaşi temă. Mai exact, Şereş a dezvăluit că Oltean i-ar fi făcut o vizită, pe vremea cînd primul era ministru, pentru a face presiuni ca firma Beny Alex (apropiată de Oltean) să primească energie ieftină de la stat. Oltean a recunoscut întîlnirea cu Şereş, dar a nuanţat: l-a vizitat pe ministru nu ca să facă presiuni, ci „lobby“.

  Beny Alex a primit, totuşi, contracte. Numele pedelistului apare şi în scandalul chiriilor parlamentarilor: deşi deţine trei apartamente în Bucureşti, pe care le închiriază (numai într-un an a obţinut 30.000 de lei din chirii), Oltean ia bani de la Camera Deputaţilor pentru a locui cu chirie”.

  Asa ne spune societatea civila ca sunt oamenii care vor sa ingroape Biserica Romana Unita a doua oara.

 5. Maia la 30 ianuarie 2009 12:46 pm

  Ma intreb daca in ultimii 20 de ani s-a schimbat ceva in tara noastra. Cum poate sa-i fie bine unei natiuni daca insasi cei care ar trebui sa aplice legile lui DUMNEZEU fac nedreptati? Cum sa-i fie bine unei natiuni daca isi reneaga istoria? Nu cred ca mai exista in Europa o alta tara in care o biserica sa fie nedreptatita. Dragi frati ai BISERICII UNITE trebuie sa ne unim fortele pentru a ne recupera ceea ce ne-a apartinut si numai un regim diavolesc ni le-a luat. Pentru noi bisericile noastre inseamna ceva. Inseamna lupta mosilor si stramosilor nostri pentru limba si tara Romaneasca. Nu cred ca numai aici se poate face ceva, dar mai am speranta ca facand parte dintr-o uniune Europeana cineva ne va auzi strigatul de durere. Nu suntem multi dar sufletul nostru bate pentru BISERICA NOASTRA. O iubim si o stimam pentru tot ce a facut pentru acest popor desi cei mai multi au uitat fie din ignoranta fie din comoditate.

 6. Sandoiu Petre la 30 ianuarie 2009 1:47 pm

  Se putea ca cel rau sa stea cu mainile in san? Cum este posibil in asemenea vremuri intr-o asemenea conjunctura politica europeana, mondiala sa poti concepe un asemenea proiect de lege? Sa dea Dumnezeu gandul cel bun acelora de care depind aceste lucruri. Sa ne rugam impreuna pentru indreptarea lor. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti!

 7. Anton la 30 ianuarie 2009 5:19 pm

  Ce se naste din pisica soareci mananca, la fel e si cu Statul Roman Democratic care incalca Drepturile fundamentale la libertate. Ce domneste in tara asta: Democratia? Eu cred ca Nu; mai degraba spaga, hotia si asuprirea celor care au suferit si in perioada comunista pentru ca si-au pastrat constiinta curata fara a face compromis.

Exprimaţi-vă opinia