De 12 ani, ajutor umanitar pentru Casa Sf. Iosif din Odorhei

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

Se împlinesc 12 ani de când Comuna Chiheru de Jos acordă ajutor umanitar anual copiilor săraci si orfani de la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc, aflată în grija calugaritelor greco-catolice din Congregaţia Inimi Neprihănite. Şi în acest an, la fel ca şi în anii trecuţi, a fost organizată colectă de către Primăria Chiheru de Jos la iniţiativa Primarului Hurdugaci Emanoil, dimpreună cu Parohiile greco-catolice din Chiheru de Jos şi Urisiu de Jos și credincioşii ortodocşi din Chiheru de Jos şi Chiheru de Sus. Cele aproape 3 tone de alimente adunate (cartofi, ceapă, fasole, varză, alte legume, făină, mere) şi sume de bani au ajuns cu trei mașini la Odorhei. Suma de 1400 lei a provenit anul acesta în mare parte din partea domnului primar Hurdugaci, care a lansat o carte despre istoria comunei, iar bani strânși (1000 lei) au fost donați în totalitate Casei Sf. Iosif pentru nevoile aşezământului ce găzduieşte 140 de suflete. Cele 12 surori de aici ale Congregației Inimii Neprihănite reușesc zi de zi să aducă în sufletul și mintea copiilor învațătura religiosă, chipul blând al Fecioarei Maria şi al Bunului Păstor Dumnezeiesc.

Felicităm şi admirăm pe aceste călugărițe greco-catolice, care pe lângă grija celor necesare traiului și educației morale religioasă sunt profesoare la Liceul ”Marin Preda” din imediata apropiere, unde desfășoară programul educativ în sălile de curs și apoi după masă în sălile de meditație unde copiii își fac temele iar unii învață să picteze. Acestea prin grijă, dragoste şi educaţie au reușit să insufle copiilor dragostea faţă de şcoală şi carte şi astfel toți copii din clasa a XII-a să ia examenul de bacalaureat. Ele au readus copiilor triști și suferinzi pe fețe zâmbetul și speranța în suflete.

De ajutorul şi îngrijirea acestor măicuţe au beneficiat pe parcursul acestor ani mai mulţi copii din Chiheru de Jos, aflaţi în dificultate, şi care au reuşit să termine Liceul “Marin Preda” cu rezultate foarete bune la învăţătură. Acest lucru a fost posibil prin grija si dăruirea excepțională a calugarițelor greco-catolice care au vegheat la formarea şcolară și spirituală a tuturor copiilor aflaţi în grija lor. Numai bunul Dumnezeu va rasplati toată munca lor facută cu atâta abnegaţie și devotament total pentru formarea acestor copii care au avut darul de a fi ajutati intr-un mod nesperat.

Odată cu predarea ajutoarelor alimentare și bănești, Părintele Lucian şi sora Emilia Trif ne-au asigurat că pentru toți binefăcatorii trecuţi pe lista se vor oferi rugăciuni la Sfintele Liturghii şi rugăciuni personale în comuniune cu toți copiii care în acest an sunt în număr de 140, proveniți din toate zonele țării.

În ani trecuţi copii Gimnaziului de Stat “Iuliu Grama” din Chiheru de Jos au avut o frumoasă iniţiativă de ajutor pentru copiii de la Odorhei şi fiecare elev a donat bani sau ceva util pentru aceşti copii. Este laudabilă iniţiativa primarului nostru şi totodată un bun exemplu de urmat pentru toţi primarii şi persoanele publice, care pot iniţia astfel de acţiuni caritabile pentru binele comun. Un mic ajutor anual din partea comunităţilor noastre greco-catolică si ortodoxă, făcut de bunăvoie, fără prejudecăţi confesionale, alături de celelalte ajutoare primite de la diverse organizaţii din ţară şi străinatate fac ca aceasta casă să poată asigura cele necesare traiului zilnic copiilor defavorizati.

Dumnezeu lucrează în permanență prin oameni și ajuta chiar în situații ce par imposibile. Așa cum ne-a relatat Sora Emilia atunci când vin facturile de gaz, apă, electrica şi altele și nu au de unde le plăti spune că le așează pe Altarul din Capelă și se roagă Domnului Isus și Maici Domnului pentru ajutor și spune că de fiecare dată în mod miraculos apare cineva care aduce un ajutor si astfel reușesc sa achite datoriile care nu sunt deloc puține. Suntem bucuroși că pe lângă colectele anuale organizate de Biserica Română Unită și Caritasul Mitropolitan putem să ajutăm pe acești copi aflati în suferinţă. O parte din grija lor noi o luăm an de an asupra noastră. Este un exemplu bun demn de urmat pentru fiecare creștin ce traiește cu speranţa vieţii viitoare și grija pentru a strânge aceea comoară spirituală nepiritoare ce deschide poarta Raiului prin facere de bine către acei „frați mai mici” ai Lui Isus și ai noștri. Numai dăruind vom dobândi răsplata cerească.

Fie ca Bunul Dumnezeu să răsplătească cu darurile și harurile Sale pe toți cei ce au contribuit în acest an și de-a lungul celor 12 ani pe acești copii sărmani după pilda bunului samaritean.

A consemnat Pr. Paroh Farcaș Zaharie, Parohia Chiheru de Jos

DSC00352

DSC00343

DSC00359

Casa_SfIosif_grup

ComentariiExprimaţi-vă opinia