Întâlnirea Familiilor în Parohia Greco-Catolică Biertan

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

”… EU ȘI CASA MEA VOM SLUJI DOMNULUI.”

Sâmbătă, 19 august 2017, în Parohia Biertan din Protopopiatul Dumbrăveni, județul Sibiu,  a avut loc Întâlnirea Familiilor – sărbătoare la care au participat familii – părinți și copii, din parohiile protopopiatului însoțite de preoții lor. Ideea acestei Întâlniri a pornit din partea unor familii și s-a concretizat în urma discuțiilor cu ierarhii noștri.

Chiar de la începutul zilei, familiile prezente au cerut protecția Sfintei Fecioare, rugându-se împreună rozariul, după care părintele protopop Tudor Alexandru Gecășan, gazda acestei întâlniri, a mulțumit familiilor care au ales să participe pentru a face împreună acești pași și să persevereze astfel încât ”familiile să fie în același timp Biserici familiale și ferment evanghelizator în societate”.

Am avut bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfințitul Claudiu Pop, care a prezidat Sfânta Liturghie și prin cuvântul rostit a dat curaj, a stimulat și a ajutat familiile prezente în angajarea trăirii valorilor familiei creștine așa cum ne îndeamnă Sfântul Părinte în exortația apostolică postsinodală Amoris laetitia.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Călin Sechelea, responsabil al Departamentului pentru Familie și Viață în Eparhia de Cluj Gherla, care pornind de la tema întâlnirii ”… eu și casa mea vom sluji Domnului.” (Ios 24,15), a subliniat importanța slujirii lui Dumnezeu și a slujirii în familie. Programul a continuat în Oratoriul Parohiei cu două ateliere: 1) Spiritualitatea în familie, moderat de părintele Călin Sechelea și 2) Etapele vieții de cuplu și a vieții de familie, ținută de doamna preoteasă Cristina Sechelea, consilier matrimonial.

Copiii prezenți au participat la un program adecvat vârstei lor animat de câteva tinere din Blaj, sub îndrumarea sorei Benigna.

După masa de prânz luată împreună au urmat discuțiile pe grupuri din care a reieșit că întâlnirea de azi a adus lumină și revărsare de har în sufletele participanților.

La sfârșitul întâlnirii, invitații din Departamentul pentru Familie și Viață au declarat: ”Am fost primiți cu bucurie, căldură și dorință de cunoaștere. Am văzut familii care și-au unit eforturile pentru a organiza acest eveniment, în premieră, în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș. Am fost mișcați de nevoia și dorința oamenilor pentru organizarea și participarea la astfel de evenimente precum și de bucuria și elanul pe care l-au manifestat de-a lungul întregii zile. Mulțumim organizatorilor care ne-au invitat și Preasfințitului Claudiu pentru aprecierea și cuvântul de încurajare față de noi.”

Participanții și-au exprimat dorința ca această întâlnire să fie prima dintr-un lung șir de întâlniri dedicate familiei care să răspundă nevoii lor de comuniune.

 

Corina Simona Gecășan

 

Mărturii ale participanților:

”Consider inițiativa de azi ca fiind deosebit de importantă  în contextul lumii actuale care promovează ca unice valori satisfacerea eului personal și lauda de sine.

Se poate asemăna cu o arcă de salvare pentru toți cei care caută un mod de trai normal și în concordanță cu voia lui Dumnezeu. Într-o  lume care nu mai respectă acele «instructiuni privind protecția muncii» fără a mai pune în discuție restul… ne am  produs atât de multe răni încât am ajuns în pragul unei invalidități răsfrânte asupra însăși naturii noastre umane… Nu mai știm cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm și suntem mereu în căutarea a «ceva sub cele mai variate forme… uitând sau necunoscând adevărata cale».

Consider că este foarte important să conștientizăm cu toții pericolul prezent și să ne ferim copiii de acesta. Aceste întâlniri ar putea să ne îndrume… așa cum am mai zis ar putea reprezenta arca noastră de salvare și a copiilor noștri.

Și așa cum s-a spus azi nu este grea alegerea,  este grea statornicia. Astfel, și noi azi am făcut o alegere, însă fără îndrumare continuă nu vom putea păstra calea.” (Monica Stafie)

„«… eu si casa mea vom sluji Domnului…» (Ios 24,15)

Mulțumind lui Dumnezeu, doresc să vă mulțumesc Părinte Tudor Alexandru Gecășan și Părintelui Paroh Ioan Solomon Costea și Preasfinţiei Sale Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice, pentru minunata Sărbătoare a Familiilor pe care ne-ați dăruit-o în această frumoasă zi din august.

Sufletul meu este plin de mângâiere și bucurie, de recunoștință și iubire față de Bunul Dumnezeu, care ne-a dăruit preoți plini de zel pentru Cuvântul Său, și ne-a arătat Îndurarea Sa prin această sărbătoare a familiilor, sporind speranța și încrederea noastră în victoria pe care dorim să o obținem în lupta spirituală ce o ducem.

Acum conștientizez că iubindu-ne, Domnul ne-a responsabilizat și mai mult, chemându-ne la acest legamant: „…eu și casa mea vom sluji Domnului”, repetând acum și în fiecare zi a vieții mele acest legământ: „Departe de noi să-L părăsim pe Domnul și să slujim altor dumnezei… Și noi îl vom sluji pe Domnul căci el este Dumnezeul nostru.”  Dar ca să ne putem ține de acest legământ, întrucât ne știm oameni slabi și nestatornici, îl rugăm pe Domnul să vă păstreze în Binecuvântarea Sa și să vă țină aproape de Inima Sa Preasfântă ca să ne puteți conduce în această teribilă luptă bună, până la sfârșit. În rugăciunile noastre zilnice  vă vom  păstra, în Brațele Maicii Sfinte vă vom încredința!

Fie ca Domnul să primească această mulțumire a mea, să ne păstreze în Iubirea și Pacea Sa, să ne pazească de tot răul și să ne ocrotească cu puterea Preasfântului Său Sânge!

Domnul să binecuvânteze toate familiile!” (Elena Comșa)

 

 

 

ComentariiO opinie la “Întâlnirea Familiilor în Parohia Greco-Catolică Biertan”

 1. Mona-Carmen Cârnaț la 20 august 2017 6:47 pm

  Familia este biserica de acasă!Familia este comoara copiilor! În familie se naște pacea! Când te binecuvântează părintele poți urca cu bine și muntele! Biserica simbolizează credința ca și ghid în dezvoltarea valorilor creștine în sânul familiei.
  Întâlnirea familiilor la Parohia Greco-Catolică de la Biertan a permis o oportunitate privilegiată de a regândi munca și sărbătoarea în perspectiva familiei ce este unită și deschisă vieții, total integrată în societate și în biserică. Atitudinea de fericire, din poza de grup, a membrilor familiilor din parohiile din Protopopiatul Dumbrăveni, desemnează o sărbătoare iar îmbrățișarea brațelor pe spatele celorlalți exprimă bucuria și unitatea.
  Salutară inițiativa părintelui protopop Tudor Alexandru Gecășan, parohul de la Biertan , pentru inițierea și desfășurarea acestei întâlniri. Inspirată prezența PS Claudiu, care a prezidat Sfânta Liturghie. Bine articulat cuvântul de învățătură al părintelui Călin Sechelea și al preotesei Cristina Sechelea, care au moderat atelierele.
  Pentru a fi rodnic, evenimentul de la Biertan nu trebuie să rămână izolat, ci trebuie să se potrivească într-un proces adecvat pregătirii ecleziale și culturale, să fie ca o călătorie întreprinsă pentru promovarea inițiativelor în parohii, la nivel eparhial.
  Fie ca Dumnezeu să recompenseze Parohia Greco-Catolică de la Biertan și Protopopiatul Dumbrăveni cu daruri cerești, pentru disponibilitatea generoasă și organizare, în favoarea Bisericii și a familiei creștine.
  Prof. Mona-Carmen Cârnaț

Exprimaţi-vă opinia