COMUNICAT: Poziţia Bisericii Greco-Catolice faţă de intenţia declarată a Bisericii Ortodoxe Române de a susţine legiferarea epurării culturale şi religioase în România

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a primit cu îngrijorare comunicatul Patriarhiei Romane din 29 septembrie 2009, care incită la ură interconfesională şi susţine procesul de epurare culturală şi religioasă la care Biserica Greco-Catolica este supusă in România.

Comunicatul menţionat afirma că Biserica Greco-Catolică ar dori “să intre în proprietatea lăcaşurilor de cult ortodoxe cu speranţa acaparării credincioşilor ortodocşi care le frecventează”, ca apoi să concluzioneze că Patriarhia Română va continua “să sensibilizeze autorităţile de Stat pentru adoptarea unor măsuri legislative şi a unor soluţii practice de rezolvare a neînţelegerilor patrimoniale dintre cele două Biserici româneşti în conformitate cu realitatea confesională din teritoriu”.

“Realitatea confesională din teritoriu”, la care Patriarhia Română face referire, este rezultatul a 40 de ani de persecuţie comunistă îndreptată împotriva Bisericii Greco-Catolice, urmaţi de încă 20 de ani în care comunitatea greco-catolica este supusă unui proces sistematic de epurare culturală şi religioasă în România.

Dintre acţiunile de după căderea comunismului întreprinse în vederea eliminării Bisericii Greco-Catolice din viaţa religioasă românescă amintim:
– hărţuirea, intimidarea, ameninţarea chiar cu moartea a credincioşilor greco-catolici pentru a nu-şi declara şi manifesta apartenenţa confesională;
– intimidarea şi batjocorirea copiilor greco-catolici în şcoli;
– refuzul în multe localităţi al preoţilor ortodocşi de a permite înmormântarea greco-catolicilor în cimitire;
– terorizarea psihologică a comunităţilor greco-catolice chiar şi acolo unde i-am lăsat pe fraţii ortodocşi în bisericile noastre;
– incitarea la ură împotriva greco-catolicilor prin discursuri politice sau religioase;
– intimidarea şi agresarea fizică a preoţilor greco-catolici;
– biserici greco-catolice ţinute închise în timp ce credincioşii noştri se roagă în stradă, şcoli, centrale termice sau case particulare;
– demolarea sau distrugerea de biserici greco-catolice;
– refuzul autorităţilor Statului Roman de a aplica hotărâri judecătoreşti care sunt în favoarea noastră.

Intenţia declarată, în prag de alegeri prezidenţiale, a Bisericii Ortodoxe majoritare de a susţine legiferarea efectelor acestor acţiuni îndreptate contra Bisericii Greco-Catolice minoritare este îngrijorătoare.

La 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 şi de la repunerea în legalitate a Bisericii noastre, este greu de înţeles de ce Patriarhia Română continuă să atace dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, iar prin dezinformare să instige opinia publică la ură împotriva credincioşilor greco-catolici, prezentându-i drept acaparatori de biserici şi credincioşi ortodocşi.

Biserica Greco-Catolică revendică în instanţă doar acele lăcaşuri de cult şi proprietăţi de care a fost deposedată abuziv în 1948 de către Statul comunist. Recursul la justiţie este soluţia adoptată de Biserica Greco-Catolică pentru a-şi intra în drepturi ca urmare a refuzului Statului Român să repare nedreptatea din 1948, precum şi a refuzului Bisericii Ortodoxe Române la orice formă de colaborare pentru a rezolva această situaţie.

Biserica Greco-Catolică a făcut dovada bunei credinţe oferind puţinele biserici pe care le-a recuperat pentru celebrări alternative comunităţilor ortodoxe acolo unde acestea nu au biserică proprie. Din păcate, Patriarhia Română refuză această soluţie, deşi în Europa de Vest nu găseşte nici o piedică să celebreze servicii religioase alternative în bisericile pe care Biserica Catolică i le pune la dispoziţie.

Statul Român are obligaţia, competenţa şi datoria morală de a legifera restituirea proprietăţilor confiscate de la Biserica Greco-Catolica de către regimul comunist.

Cerem politicienilor români să nu facă din încălcarea dreptului de proprietate şi libertate religioasă un subiect de campanie electorală.

Epurarea culturală şi religioasă la care Biserica Greco-Catolică şi credincioşii ei sunt supuşi în România trebuie să înceteze, lăsând loc democraţiei autentice în care principiile statului de drept să prevaleze.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Majore – Blaj

Comentarii5 opinii la “COMUNICAT: Poziţia Bisericii Greco-Catolice faţă de intenţia declarată a Bisericii Ortodoxe Române de a susţine legiferarea epurării culturale şi religioase în România”

 1. Spataru Viorica la 5 octombrie 2009 11:46 am

  Sunt de confesiune romano-catolica si cred cu tarie in garantarea drepturilor religioase si a propietatii.
  Mai stiu si zicala : „Unde-i lege, nu-i tocmeala!”
  Dupa 20 de ani de democratie nu se poate distruge vrajba si renunta la epurarea religioasa?

 2. Victoria Campan la 6 octombrie 2009 8:33 am

  Aceasta este realitatea, expusa clar.

 3. Vasile Orghici la 6 octombrie 2009 6:45 pm

  Socheaza in mod profund acest act de extraordinara fatarnicie si tentativa disperata a Bisericii Ortodoxe Romane de a reconfigura Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, intr-o noua situatie umilitoare pe plan national si international, intr-un continuu proces de deposedare a patrimoniul sau uman, confesional, cultural, spiritual, imobiliar si a demnitatii sale castigate in tot procesul transilvanian de la inceputul existentei sale si confirmat in mod stigmatizat in lunga perioada de inumana dictatura a anilor de persecutie si condamnare la detentie si la moarte a „Fericitilor Inaintasi”. Personal consider ca se apropie momentul ca Biserica Romana Unita sa reactioneze mai dinamic, insa, pacific si constant la toate nivelele nationale si internationale pentru a-si exprima durerea si starea de urgenta in care se regaseste.
  Cand eram seminarist am contribuit la reconstituirea comunitatii greco-catolice din Botiza si m-am confruntat cu acuzatile, calomniile oribile si de lunga durata din partea acestei institutii sore ortodoxe. Intr-o democratie constienta, civilizata, consolidata de valori, faptasii acsetor abuzuri ar trebui sa de socoteala. Cine plateste pentru genocidul uman al anilor 1948-1989, si dupa perioada lui 1989, toate abuzurile subliniate in comunicat?
  – hărţuirea, intimidarea, ameninţarea chiar cu moartea a credincioşilor greco-catolici pentru a nu-şi declara şi manifesta apartenenţa confesională;
  – intimidarea şi batjocorirea copiilor greco-catolici în şcoli;
  – refuzul în multe localităţi al preoţilor ortodocşi de a permite înmormântarea greco-catolicilor în cimitire;
  – terorizarea psihologică a comunităţilor greco-catolice chiar şi acolo unde i-am lăsat pe fraţii ortodocşi în bisericile noastre;
  – incitarea la ură împotriva greco-catolicilor prin discursuri politice sau religioase;
  – intimidarea şi agresarea fizică a preoţilor greco-catolici;
  – biserici greco-catolice ţinute închise în timp ce credincioşii noştri se roagă în stradă, şcoli, centrale termice sau case particulare;
  – demolarea sau distrugerea de biserici greco-catolice;
  – refuzul autorităţilor Statului Roman de a aplica hotărâri judecătoreşti care sunt în favoarea noastră.

 4. Munteanu Doru la 7 octombrie 2009 12:39 pm

  Nu cunosc foarte multe despre Biserica Romana Unita cu Roma. Stiu doar ca a facut multe pentru identitatea romanilor din Ardeal si mai stiu ca a fost „desfiintata” printr-un Decret in 1948. Pe atunci se putea desfiinta o credinta prin decret. Pana la urma miza este patrimoniul BRU care nu se vrea restituit. Mai este o miza, cea a masei de alegatori. E mai bine sa ai o masa amorfa de 80% votanti pentru decat impotriva, chiar daca o mare parte a lor nu sunt fanatici (habotnici in „dulcea limba slavona”). Din pacate nu cred ca se va face ceva prin buna intelegere prea degraba. Intamplator sau nu cunosc tendinta spre partea materiala a unora din conducerea BOR; sunt evacuati fostii salariati ai lor din imobilele apartinand BOR, acum batrani si fara nicio posibilitate materiala, se judeca pentru terenuri ce nu au fost a lor etc.
  Sunt multe de spus insa aceste lucruri se produc in Romania, o tara minunata dar din pacate cu oameni ca acestia.

 5. Ilie la 10 octombrie 2009 6:06 pm

  Sunt absolut de acord cu acest Comunicat! Dar, ca roman de religie greco-catolica, constat cu regret ca in fata multiplelor actiuni dusmanoase la care sunt supusi credinciosii nostri in special in tinuturile de sub jurisdictia Mitropolitului Bartolomeu, conducerea Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolice, reactioneaza cu prea multa blandete si rabdare, ca si cum noi am fi vinovati de faptul ca in 1948, prin Diktatul stalinist din 1948, ni s-au luat cu japca toate lacasurile de cult. In loc de o retrocedare fireasca, iata ca se profereaza asupra noastra noi amenintari acum in preajma alegerilor! In fata acestei situatii, singura alternativa ce se impune, este dupa parerea multora, acttionarea in judecata a celor care nu respecta legea, proprietatea, inclusiv la forurile internationale si CEDO!

Exprimaţi-vă opinia