În după amiaza zilei de duminică 30 octombrie a.c., Parohia Cistei, aparţinătoare Propopopiatului Blaj, s-a aflat într-o aleasă sărbătoare însoţită de bucurii care vor rămâne mereu întipărite în sufletul şi mintea credincioşilor din această comunitate.

Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major şi Mitropolit al Blajului, a dispus ca în această duminică a XXII-a după Rusalii, Părintele Protopop Ioan Fărcaş, Canonic şi Vicar mitropolitan să binecuvânteze începutul lucrărilor la noua biserică parohială, să instaleze noul paroh de Cistei în persoana părintelui Mihai Silaghi şi să transmită comunităţii salutul său cordial şi binecuvântarea arhierească.

Pentru aceste evenimente credincioşii din Cistei şi un număr de 11 preoţi ai Protopopiatului de Blaj s-au constituit în adunare liturgică pentru celebrarea sfinţirii mici a apei şi binecuvântarea începerii lucrărilor la acest nou locaş de închinare.

Într-un spaţiu mic şi impropriu unde este actualmente improvizată o capelă modestă a avut loc sfinţirea mică a apei după care preoţii şi credincioşii în procesiune au mers în spatele acestei capele, la locul unde se va ridica viitoarea biserică parohială pentru a fi rostite rugăciunile prescrise pentru începutul lucrărilor.

După rugăciunile şi cântările doxologice înălţate aici şi după rânduiala statornicită pentru astfel de evenimente, revenind iarăşi în capelă, a urmat partea a doua a programului liturgic, în care s-a rostit cuvântul de învăţătură şi mai apoi instalarea noului paroh.

În acest cadru solemn, părintele protopop a mulţumit oficial preoţilor care au activat în această parohie, celor care au slujit pe termen mai scurt sau mai lung, precum şi preoţilor care au suplinit în această perioadă de vacanţă parohială iar noului paroh i-a adresat cuvântul de bun venit, păstorire îndelungată şi rodnică.

La rândul său noul paroh, pr. Mihai Silaghi, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru această frumoasă zi şi pentru darurile revărsate asupra lui, a mulţumit Preafericitului părinte Lucian, pentru misiunea şi parohia ce i-a fost încredinţată, a mulţumit părintelui Protopop şi tuturor preoţilor prezenţi la această sărbătoare precum şi tuturor credincioşilor.

Bucuria a fost întreţinută mai apoi şi în agapa frăţească prilejuită de acest eveniment unde toţi cei prezenţi într-un număr frumos, au experimentat comuniunea şi dragostea creştinească.

Secretariatul protopopiatului Blaj

 

4

5

6