La invitația Sindoului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, va efectua o vizită în țara noastră în perioada 6-10 mai 2010.

Eminența Sa se va afla în milocul credincioșilor greco-catolici în numele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, pentru a vedea la fața locului realitățile Bisericii noastre, în calitate de ”ministru” al Dicasterului care se ocupă tocmai de Bisericile Catolice Răsăritene.

Programul acestei vizite cuprinde întâlniri cu comunitățile din Blaj, București, Sighetu Marmației și Cluj.

Astfel, joi, 6 mai, la orele 18,30, Cardinalul Prefect se va afla la biserica vicarială din București, Sfântul Vasile cel Mare (Polonă), unde va fi întâmpinat de Preasfinția Sa Episcopul Mihai, Vicarul Bucureștilor, împreună cu comunitatea greco-catolică din Capitală.

A doua zi a vizitei, 7 mai, sunt prevăzute întâlniri cu oficialități ale Statului.

Sâmbătă, 8 mai, Eminența Sa va participa la pelerinajul anual la Cimitirul Săracilor de la Sighetu Marmației, unde se odihnesc episcopii martiri Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Valeriu Traian Frențiu și Anton Durcovici, precum și atâția alți fii ai Bisericii, lideri ai vieții politice și culturale a țării.  Pelerinajul va porni al orele 10 de la Memorialul Victimelor – fosta închisoare a Sighetului. Sfânta Liturghie, cu începere la orele 10,30, la altarul din Cimitir, va fi pontificată de Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian, cu participarea tuturor Episcopilor Bisericii Române Unite și a Nunțiului Apostolic, E.S. Francisco Javier Lozano.

Duminică, 9 mai, la orele 10, Cardinalul Prefect va celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, împreună cu toți Episcopii Bisericii noastre și cu Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, iar în cursul după-amiezii va participa, tot la Blaj, la o întâlnire a Sinodului Episcopilor.

Luni, 10 mai, Cardinalul Leonardo Sandri se va afla în mijlocul credincioșilor din Cluj. La orele 9 va celebra Sfânta Liturghie la Catedrala Schimbarea la Față, apoi va vizita șantierul noii catedrale, aflată în construcție, din Piața Cipariu, fiind programată și o întâlnire cu autoritățile civile.

Vizita în țara noastră se va încheia în cursul după-amiezii de luni.

Biroul de presă al Mitropoliei Blaj

Cardinalul Leonardo Sandri s-a născut la Buenos Aires în 18 novembre 1943 din părinţii Antonio Enrico şi Nella Righi, emigraţi în Argentina din Ala, provincia de Trento (Italia). După studiile de filozofie şi teologie în Seminarul din Buenos Aires, obţine Licenţa şi Masteratul în Teologie la Universitatea Catolică “Argentina”.

Hirotonit preot celibatar în 2 decembrie 1967 în Biserica Seminarului Arhiepiscopal din Buenos Aires, astăzi Parohia Imaculatei Concepţii din Villa Devoto, a fost numit Vicar Parohial în Parohia „Nuestra Señora del Carmen” din cartierul „Villa Urquiza”.

După o perioadă în care a lucrat ca Secretar personal al Arhiepiscopului Coadjutor şi apoi Cardinal Arhiepiscop de Buenos Aires, Exc. Sa Mons. Juan Carlos Aramburu, în 1970 a fost trimis la Roma. Alumn al Colegiului Pontifical “Pio Latinoamericano”, a urmat Facultatea de Drept Canonic a Universităţii Pontificale Gregoriana, obţinând Doctoratul în Drept Canonic. Din 1971 a urmat, la Academia Eclesiastică Pontificală, cursurile destinate diplomaţilor Sfântului Scaun.

În 1974 a fost numit Legat al Nunţiaturii Apostolice din Madagascar şi Mauritius. A fost transferat în Secretariatul de Stat în 1977, unde a rămas timp de 12 ani. În 1989 a fost numit Consilier la Nunţiatura Apostolică în Statele Unite ale Americii şi Observator Permanent Auxiliar al Sfântului Scaun pe lângă Organizaţia Statelor Americane (OEA).

În 2 aprilie 1992 Sfântul Părinte l-a numit Asessor la Secţia pentru Afacerile Generale a Secretariatului de Stat. În 1997 a fost numit de către Sfântul Părinte Ioan Paul II ca Arhiepiscop Titular de Cittanova şi Nunţiu Apostolic în Venezuela, primind Consacrarea Episcopală în 11 octombrie 1997.

În martie 2000 Sfântul Părinte l-a numit Nunţiu Apostolic în Mexic, unde rămâne până în 15 septembrie 2000, când Ioan Paul II, cu ocazia Jubileului Reprezentanţilor Pontificali, l-a numit Substitut pentru Afacerile Generale în Secretariatul de Stat, confirmat în această funcţie şi de Papa Benedict XVI în aprilie 2005.

În cursul desfăşurării serviciului său ca Substitut a participat la pregătirea călătoriilor apostolice în diferite ţări ale lumii, însoţind Pontifii Romani. Semnificative pentru Bisericile Răsăritene Catolice au fost călătoriile în Grecia, Siria, Bulgaria, Ucraina, Armenia, Kazakhstan, Slovacia şi Croaţia cu Ioan Paul II şi în Turcia cu Benedict XVI.

În 9 iunie 2007 Sfântul Părinte Benedict XVI l-a numit Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. În 3 şi 5 octobrie 2007, acelaşi Pontif l-a numit printre Membri Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi în Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

În Consistoriul public din 24 noiembrie 2007, Sanctitatea Sa l-a ridicat în demnitatea de Cardinal al Sfintei Biserici Romane. În 8 ianuarie 2008 Sfântul Părinte l-a numit Membru al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei; în 1 aprilie Membru al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative; în 28 aprilie Membru al Congregaţiei pentru Evanghelizarea Popoarelor.

În data de 19 mai, Sfântul Părinte l-a confirmat ca Membru catolic în Comisia Mixtă Internaţională pentru dialogul teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.