O nouă biserică a fost sfinţită duminică, 10 oct. 2010, în parohia Poeniţa, Protopopiatul Ileanda, jud. Sălaj, parohie păstorită de pr. Gheorghe-Marian Iacobhazi. Timp de 6 ani preotul şi credincioşii parohiei au stăruit în rugăciune şi au contribuit material (în proporţie de peste 90%), pentru a duce la bun sfârşit construirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În ziua sfinţirii bisericii, un mare număr de credincioşi au dorit să împărtăşească bucuria parohienilor din Poeniţa. Ei au venit – mulţi fiind însoţiţi de preoţii lor parohi – din Baia-Mare, Cluj, Zalău, Jibou, Tihău, Bucium, Surduc, Băbeni, Letca, Lemniu, Ileanda, Căpâlna, Valea-Secerului, Suciu de Sus, între participanţi numărându-se şi credincioşi ortodocşi. La eveniment au fost prezenţi, ca invitaţi, primarul localităţii, reprezentanţi ai autorităţilor locale, intelectuali.

imagine

Programul a început cu rugăciune, prin celebrarea Utreniei, după care, la ora 10.00, a fost primit PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla. Primirea a fost făcută în mod tradiţional cu pâine şi sare, moment după care, pr. Costin Florin, protopop de Ileanda, a rostit un cuvânt de bun-venit. A urmat ceremonia sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie Arhierească. La masa Altarului improvizat în curtea bisericii, împreună cu Episcopul eparhial au concelebrat 10 preoţi, alţi preoţi fiind în mijlocul credincioşilor pentru a le oferi sacramentul spovedaniei. În predica la Sfânta Liturghie, PS Florentin a aprofundat evanghelia zilei despre învierea fiului văduvei din Nain, cu mesajul de biruinţă a vieţii asupra morţii, cu îndemnul la speranţa prin care suntem invitaţi să urmăm lui Hristos, „Calea, Adevărul şi Viaţa” (In 14, 6), iar nu cortegiului întunecat al morţii, al neîncrederii şi descurajării. Un adevărat credincios, chiar şi în faţa greutăţilor vieţii poate să fie încurajat de speranţa care izvorăşte din credinţă.

imagine

În încheierea celebrării liturgice, pr. Iacobhazi a luat cuvântul pentru a mulţumi tuturor celor care au făcut posibil momentul sărbătoresc prin care şi în acest loc, credincioşii pot poposi şi se pot ruga în casa Domnului. O mulţumire specială a fost adresată membrilor parohiei, primăriei locale şi conducerii Episcopiei de Cluj-Gherla pentru ajutorul material oferit la construirea şi amenajarea bisericii. Părintele paroh a mulţumit Preasfinţiei Sale Florentin, care deşi se afla la a treia vizită în Poeniţa, cu acest prilej a celebrat întâia Liturghie Arhierească din ultimii 80 de ani. În Şematismul Eparhiei de Cluj-Gherla din anul 1947 este consemnată vizita pastorală pe care Arhiereul de binecuvântată memorie Iuliu Hossu a făcut-o aici în 6 octombrie 1924.

Parohia Poeniţa este o parohie veche, trecută la Unirea cu Roma în anul 1847. În Şematism este menţionată existenţa unei biserici de lemn edificată în anul 1840 şi renovată în anul 1863, biserică consacrată de Episcopul Ioan Alexi, întâiul Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Înainte de scoaterea în ilegalitate a Bisericii Greco-Catolice din anul 1948, Poeniţa era o parohie mare, erau prezente aici asociaţii ale Bisericii – AGRU avea 25 de membrii iar în Reuniunea Mariană erau 46 de membre.

În prezent, comunitatea greco-catolică din Poeniţa nu este numeroasă, dar cei aprox. 50 de credincioşi ai parohiei au o credinţă puternică şi suflete generoase. Sfinţirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” este un semn de speranţă care aduce un nou elan în viaţa parohiei, care având propria biserică va putea atinge din nou înflorirea de odinioară. Un schimb de daruri a împlinit frumoasa sărbătoare – PS Florentin a oferit pr. paroh Diploma şi Medalia „Sfântul Iosif”, primind, la rândul său, din partea parohienilor, două ştergare brodate şi o icoană. De asemenea, primarul localităţii a oferit daruri în semn de comuniune.

imagine

A urmat agapa fraternă la care, între altele, gazdele evenimentului au pregătit 350 de colaci care au fost împărţiţi participanţilor. În aceeaşi zi, PS Florentin a vizitat şi parohia învecinată Băbeni, unde a fost oficiată slujba Vecerniei şi s-a binecuvântat clopotul şi o grotă închinată Preasfintei Fecioare Maria.