Apelul PF Lucian: 11 februarie 2009 – zi de pocăinţă şi rugăciune pentru toţi credincioşii BRU

Nr. 143/09
Blaj, 31 ianuarie 2009

Clerului, credincioşilor şi tuturor fraţilor în Domnul

Iubiţi credincioşi,

Aţi aflat cu toţii de proiectul legislativ propus Parlamentului în aceste zile şi care dispune ca în localităţile rurale unde există ambele confesiuni, ortodoxă şi greco-catolică, biserica, cimitirul, casa parohială şi terenurile aferente să rămână definitiv în proprietatea cultului ortodox. Iată că după douăzeci de ani de la eliberare se pune încă în discuţie un astfel de proiect de lege, prin care se urmăreşte desfiinţarea dreptului la proprietate al Bisericii Române Unite cu Roma şi discreditarea completă a apostolatului ei în sânul neamului nostru.
În numele episcopatului nostru am protestat solemn în faţa înaltelor foruri ale ţării. Dată fiind experienţa celor nouăsprezece ani în încercările de dialog cu autorităţile, constatăm că interesul faţă de strigătul nostru pentru dreptate a scăzut foarte mult. Desigur, în speranţa noastră dorim să ne păstrăm bucuria de a ne desfăşura misiunea aşa cum ne-o confirmă principial libertatea de exprimare garantată prin Constituţie. Ne întoarcem însă inimile spre puterea Cerului şi ne aducem aminte de suferinţele pe care orice generaţie creştină a trebuit să le pătimească pentru Dumnezeu.

Iubiţi credincioşi,

Nu vă temeţi! Să fim pregătiţi de orice, fiindcă ceasul înfruntării aduce Harul dumnezeiesc, iar de puterea Sa nu ne poate despărţi nimeni. Facem apel la rugăciune şi nu la retorică. Rugăciunea nu este arma de la urmă, ci viaţa sufletului omului de credinţă, doritor de pace. Certitudinea sădită în inimă de obişnuinţa rugăciunii e incomparabil mai de preţ faţă de tot ceea ce calculele omeneşti ar putea să prevadă. Asistăm la asalturile răului care periodic îşi arată lipsa de scrupule ca să poată descuraja şi dispera. Nădejdea noastră este la Dumnezeu, convinşi fiind că Biserica poate reînflori numai dacă îi lăsăm Lui libertatea deplină de a sufla liber prin ruinele vieţilor noastre.
În acest sens, în virtutea slujirii arhiereşti prin care am fost investiţi de Dumnezeu, dispunem ca ziua de 11 februarie 2009 să fie zi de pocăinţă şi adâncă rugăciune pentru noi toţi, fii ai Bisericii Române Unite. Încredinţăm astfel Cerului strigătul nostru de dreptate care aici pe pământ pare să fie auzit tot mai puţin.

Iubiţi credincioşi,

Toate înnoirile în istoria mântuirii au pornit din darul Cerului şi dorinţa de a face pocăinţă pentru păcate din partea oamenilor. Gestul de speranţă al acestei zile de post, ajun şi rugăciune vi-l încredinţăm în genunchi împreună cu binecuvântata de Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioară Maria, întărindu-vă în credinţă. Cristos este cu noi în barca bătută de valuri, nu doarme şi ne spune: „Nu te teme turmă mică, căci i-a plăcut Domnului să-ţi dea ţie Împărăţia”(Luca 12, 32). Să fie această zi de 11 februarie pentru fiecare în parte, zi de reculegere în faţa conştiinţei şi post aspru precum facem de Vinerea Patimilor Domnului.
Cristos nu a murit ca erou, ci a fost dat morţii pentru că Adevărul cerului întotdeauna a adus deranj şi continuă să mustre istoria noastră omenească. Fiul lui Dumnezeu şi-a purtat Crucea ca un renegat al istoriei, dar slăbiciunea-i în faţa răului a fost voită pentru ca prin preţul dragostei Sale, din moartea Sa, să ne aducă mântuirea deplină.

Iubiţi credincioşi,

Vă suntem aproape şi Vă încredinţăm Domnului, iar prin cuvintele profetului reînnoim abandonarea noastră în puterea cerului: „Nu te teme Sioane, căci mâinile tale nu vor slăbi. Domnul Dumnezeul tău este în mijlocul tău ca un izbăvitor puternic… Voi strânge laolaltă pe cei ce sunt întristaţi şi fără sărbătoare şi vor fi iarăşi dintre ai tăi, deşi ocara apasă asupra lor… pe cei izgoniţi îi voi strânge de pe drumuri. Şi îi voi face de laudă şi cu nume, în ţinuturile în care fuseseră făcuţi de ocară” (Sofonie 3, 16-19).

Cu arhierească binecuvântare,

† LUCIAN
Arhiepiscop Major

Comentarii8 opinii la “Apelul PF Lucian: 11 februarie 2009 – zi de pocăinţă şi rugăciune pentru toţi credincioşii BRU”

 1. Les Amis Suisses de l'Eglise Roumaine Unie - Lausanne la 2 februarie 2009 7:40 pm

  Nous nous associons à votre appel à la prière dans la situation actuelle. Nous sommes intervenus auprès de la Mission permanente de Roumanie auprès des Nations Unies, l’Ambassade de Roumanie en Suisse, La Secrétaire d’Etat Cardinal Bertone au Vatican et le Cardinal Sandri, préfet de la Congrégation des Eglises Orientales au Vatican. Nous espérons que les multiples interventions de tous ceux qui soutiennent l’ERU porteront des fruits auprès du Gouvernement roumain.

 2. Lucia Dobrescu la 4 februarie 2009 9:23 pm

  Bunul Dumnezeu sa Il aiba in paza pe PF.Lucian
  Citesc zilnic apelul catre credinciosi ca pe o rugaciune.

 3. Catalin Russu la 7 februarie 2009 2:30 pm

  Ma numesc Catalin Ioan Russu si sunt credincios al Biserici Ortodoxe Romane, sunt necajit vazand cata rautate si nedreptate poate cauza unele persoane din biserica din care eu fac parte. Nu aceasta este Biserica Ortodoxa Romana. Bunul Dumnezeu sa ne ierte pe toti de toate relele pe care le facem din stiinta sau din nestiinta. Ma rog Bunului Dumnezeu sa va dea puterea de a lupta cu acesti monstri ai constiintei comuniste.
  Cu stima si respect Prof. Catalin Ioan Russu

 4. Pr. Michael Kirila (pensionar) Mesa, USA la 9 februarie 2009 6:38 pm

  Ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa lumineze mintile autoritatilor civile in Romania ca sa faca dreptate – pentru totdeauna – Bisericii Mame.

 5. Marian la 11 februarie 2009 3:32 pm

  In ultimul timp se auzeau in mass-media numai controverse despre greco-catolici. Ma supara vazand cata nedreptate poate sa existe pe acest pamant. Ortodocsi vor sa fie doar ei si o singura religie. Dupa 20 ani de ani de libertate acuma s-au trezit sa elimine pe greco-catolici si sa le ia bunurile si proprietatiile ce apartin religiei. Domnul Dumnezeu nu va lasa aceasta nedreptate sa se intample,insa trebuie sa fim pregatiti pentru orice: Cine va suferi se va mantui. Laudat Fie Isus!

 6. Andrei Marius la 12 februarie 2009 10:39 pm

  Inteleg atitudinea BRU si ca fiu al Bisericii Ortodoxe nu pot si nu ar fi corect sa fiu de acord cu ceea ce se vrea sa se intample prin aceasta lege.Pot spune ca foarte multi ortodocsi clerici si laici nu vad aceasta situatie a fi in duhul Evagheliei lui Hristos. De aceea aveti nadejdea ca fratii vostri ortodocsi nu sunt atat de refractari pe cat se vrea sa para datorita unora dintre noi. Lupta cea buna sa luptam si aceasta sa nu fie acea dintre noi!

 7. Iuliana Mezei la 13 februarie 2009 7:29 pm

  Ma alatur cu credinta in rugaciune cu speranta ca totul va fi bine. Prea mult a suferit aceasta Biserica sub regimul comunist. Episcopii ei sunt niste martiri, eroi ai neamului romanesc. Nu au renuntat la credinta si convingeri pana la moarte! Sa de dea bisericii ce este al ei. La noi in oras, in Blaj, catredala greco-catolica pastreaza cultura pe linia de plutire, prin cartile tiparite, prin spiritul oamenilor ei. Doar nu ne intoarcem iar la comunism!!!

 8. Ciprian Pop la 5 septembrie 2009 8:42 pm

  Mie mi se pare ca acest proiect de lege are prea putina legatura (in sensul de a fi inspirat sau planuit ) cu Biserica Ortodoxa Romana si mai mult cu incercarile unor politicieni de a „cumpara” voturi, atrage simpatii electorale. Calculul politicienilor e simplu:
  Obiectiv: trebuie sa fac ceva incat sa capat simpatia oamenilor astfel incat sa fiu votat cat mai mult la alegeri.
  Premise: circa 85-88% din populatie se declara ortodoxa; biserica are capital mare de incredere
  Concluzie: sa fac ceva care sa atraga bunavointa Bisericii Ortodoxe Romane (si destul de sigur si pe cea a credinciosilor ei, mai ales in multe sate, unde locuitorii din Romania a treia asculta ce le zice popa „ba, votati cu X” , ma rog, exprimat mai in stil bizantin); asa ca hai sa dam o lege … (intelegeti cum).
  Asta nu inseamna ca Biserica Ortodoxa Romana este absolvita de orice responsabilitate in ce aproba si la ce colaboreaza.

Exprimaţi-vă opinia