Nr. 916/2014

Preasfinţia Voastră,
Preasfinţite Părinte Episcop-Vicar,

Am aflat cu tristeţe vestea plecării dintre noi, după o lungă şi grea suferinţă, a celui ce a fost Înalt Preasfinţia Sa Dr. Nicolae Corneanu, Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

Moartea Mitropolitului Nicolae Corneanu este o mare pierdere nu doar pentru Biserica Ortodoxă Română, ci pentru întreaga Biserică a lui Cristos.

De mai bine de douăzeci de ani de când sunt Episcop la Lugoj, am colaborat cu Î.P.S. Nicolae în mod excepţional, ca doi fraţi.

Îndată după Revoluţia din 1989 ne-a restituit imediat catedrala greco-catolică din Lugoj şi apoi rând pe rând toate bisericile şi casele parohiale ce aparţineau de teritoriul canonic al Arhiepiscopiei de Timişoara; de asemenea ne-a restituit biblioteca şi arhiva, care ne-au fost confiscate în anul 1948.

La toate evenimentele mai importante care au avut loc în cadrul celor două Biserici, participarea celor doi ierarhi era reciprocă.

A fost promotorul ecumenismului modern în partea de vest a României şi nu numai. Privea unitatea Bisericii de mâine într-un mod profetic. Era cunoscut în toată lumea pentru viaţa şi activitatea Sa ca un om al lui Dumnezeu.

Plini de recunoştinţă pentru tot binele pe care l-a făcut Bisericii noastre şi în mod particular Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de Lugoj,

Ierarhul, clerul, persoanele consacrate şi credincioşii acestei Eparhii roagă pe Cel ce a înviat din morţi, Cristos, adevăratul Dumnezeul nostru, să dea odihnă veşnică adormitului serv al lui Dumnezeu Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae.

Sincere condoleanţe Mitropoliei Banatului şi familiei îndoliate!

În veci pomenirea lui!

Lugoj, 29 septembrie 2014

+ Alexandru MESIAN
Episcop de Lugoj

 

 

Preasfinţiei Sale Episcop-Vicar Paisie LUGOJANUL