Scrisoarea PS Virgil despre decizia resfinţirii Catedralei din Baia Mare

Nr. 695/19.08.2011

Preafericirii Sale Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Preafericirea Voastră,

Biserica Greco-Catolică a primit cu indignare decizia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinţi duminică, 21 august 2011, Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Indignarea vine în contextul în care, în diverse luări de poziţii publice, Biserica Ortodoxă Română a spus că doreşte să se reangajeze „într-un dialog onest şi realist” cu Biserica Greco-Catolică, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, „nu poate fi construit credibil fără o asumare corectă a situaţiei istorice şi a diferendului patrimonial”.

Resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezintă nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului şi nici o asumare corectă a situaţiei istorice.

În invitaţia oficială la resfinţirea catedralei greco-catolice din Baia Mare, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe afirmă: „Momentul aniversar al Parohiei Ortodoxe «Adormirea Maicii Domnului», 100 de ani de existenţă, ne oferă plăcutul prilej de a vă invita să luaţi parte la bucuria noastră şi la resfinţirea bisericii parohiale”.

Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construită în anul 1911, iar în data de 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, a devenit catedrală episcopală. În această catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul greco-catolic Dr. Alexandru Rusu, primul episcop de Maramureş.

Odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice în 1948, Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost confiscată de guvernul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe, în posesia căreia se află şi în prezent. Catedrala a făcut obiectul a nenumărate revendicări, însă Biserica Ortodoxă a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de faţă există un proces pe rol care să restabilească situaţia de drept a catedralei greco-catolice din Baia Mare.

Pe data de 21 august, conform invitaţiei oficiale, Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” va fi resfinţită de către I.P.S. Justinian şi P.S. Iustin, episcopi ortodocşi ai Maramureşului, împreună cu I.P.S. Laurenţiu, mitropolit ortodox al Ardealului.

Resfinţirea de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a catedralei episcopale greco-catolice din Baia Mare, precum şi sărbătorirea a „100 de ani de existenţă” a parohiei ortodoxe din aceasta biserică, care eventual ar putea sărbători 63 de ani, reprezintă nu doar un act de provocare şi sfidare faţă de Biserica Greco-Catolică, dar şi un act clar de epurare culturală şi religioasă, falsificare a istoriei, ştergere a memoriei şi furt de identitate.

Prin această atitudine vădit ostilă, Biserica Ortodoxă Română dovedeşte că nu este interesată în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolică. Menţionăm că Biserica Ortodoxă Română a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolică în 2004, iar în ultima perioada Biserica Ortodoxă a fost cea care a adresat mai multe apeluri Bisericii Greco-Catolice pentru redeschiderea dialogului.

În cazul în care catedrala greco-catolică din Baia Mare va fi resfinţită, Biserica Ortodoxă Română se face singură responsabilă de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolică.

†Virgil Bercea
Preşedinte al comisiei greco-catolice de pregătire
a dialogului cu Biserica Ortodoxă Română

Comentarii7 opinii la “Scrisoarea PS Virgil despre decizia resfinţirii Catedralei din Baia Mare”

 1. Mihai la 19 august 2011 3:12 pm

  Imi pare rau ca Biserica Ortodoxa face din nou un act necrestin prin incercarea de a-si trece prin ori si ce mijloc ceea ce nu le apartine pe numele lor. Asa au facut si la Sibiu, biserica construita cu atata lupta de Inochentie Micu Klain au resfintit-o ortodoxa si nu vor de atatia ani sa o retrocedeze. Aceasta este tara in care legea nu este lege.

 2. pr. Pătrașcu Damian la 19 august 2011 4:45 pm

  Rușine BOR. Cred că în acest caz și în celelalte este nevoie să se facă front comun împotriva FURTULUI din partea BOR, adică toată Biserica catolică din România să se ralieze acestei cauze. Mă rog să lumineze Duhul Sfânt întregul BOR, să nu facă un nou sacrilegiu.

 3. Andrei la 19 august 2011 5:47 pm

  Ma intreb: ce fel de doctrina si educatie propaga Biserica Ortodoxa viitorului acestei tari? Oare porunca a 7-a odata incalcata nu prezinta obligativitatea restituirii furtului pt. a putea primii iertarea in Taina Spovedaniei?

 4. Berivoiu la 19 august 2011 7:25 pm

  Daca greco-catolicii s-ar uni cu Moskva (si ar abandona Roma) asa cum sunt uniti si ortodocsii, cu siguranta ar primi toate bisericile si bunurile inapoi si chiar mai mult decat atat. Dar cu conditia sa treaca si la alfabetul bulgaresc al lui Ciril si Metodiu si sa dea astfel un bun exemplu ortodocsilor.

 5. Lucian Pirvu la 20 august 2011 8:21 am

  E revoltator si strigator la cer gestul ce intentioneaza si cu siguranta il va face BOR. Doar ei pot si legea ii protejeaza sa incalce flagrant dreptul de proprietate, doar ei pot sterge sute si sute de ani de istorie, doar ei pot darama biserica ce nu le apartin, etc. Biserica Greco-Catolica va trebui sa fie mai vehementa in fata acestor nedreptati care se tot fac impotriva ei, cu totii ar trebui sa fim mai uniti in a ne exprima durerea si indignarea in fata acestor gesturi ale BOR, gesturi ce nu pot fi catalogate decat ca rau intentionate, instigatoare la disensiuni. Rusine!!!

 6. Victor la 20 august 2011 8:55 pm

  Domnule Berivoiu, ati pus punctul pe I. Sa stie lumea ca e posibil si asa ceva, mai ales in vremurile care le traim. Ciuma rosie a produs atita infectie incit uni semeni de-ai nostri s-au stricat complect de cap. Nu e de mirare ca dupa „revolutie” uni din acei ciumati au si incercat sa conteste latinitatea poporului roman. Si asa cu vrerea lor a aparut limba moldoveneasca fiind posibil sa apara cele olteneasca, transilvaneasca, banataneasca, etc… DESTEAPTA-TE ROMANE!!! Haideti toti cei de buna credinta sa incercam a stopa falsificarea istoriei. Se stie ca toate tarile de origine latina (si sunt multe, multe) sunt catolice. De ce sa fim noi oaia neagra a latinitatii? In alta ordine de idei privind sfintirea bisericilor proprii de catre alte culte (ortodox) cum se semnaleaza la Baia Mare consider ca nu face cinste B.O.R. Fratilor ortodocsi, reforma de la 1700 in care romanii ardeleni au revenit la credinta strabuna nu s-a facut cu asemenea metode. Ar mai fi multe de spus dar nu voi intelege nici odata dupa ce logica proprietatea nu mai apartine proprietarului de drept ci majoritatii. Fratilor! nu ne mai numarati dupa ce cu ajutorul ciumei rosii ne-ati decimat tot clerul, ne-ati luat toate bunurile si ne-ati pus in afara legii!!! LAUDAT SA FIE ISUS.

 7. Lucian Pirvu la 22 august 2011 7:32 am

  http://www.basilica.ro/ro/stiri/resfintirea_vechii_catedrale_din_baia_mare_5711.html

  La adresa de mai sus, pe situl patriarhiei romane, apare comunicatul de presa oferit cu prilejul resfiintirii catedralei greco-catolice din Baia Mare, precum si declaratiile episcopilor consacratori. Iata, ca asa cum era de asteptat, catedrala a fost resfiintita, comitandu-se astfel un sacrilegiu si un abuz la adresa Bisericii Greco-Catolice din tara. Cu nerusinare, stirea de ami sus reda anul in care a fost ctitorita catedrala, fata a mentiona ctitorii, aminteste ca este vechea catedrala a orasului, fara a preciza ca e vorba de catedrala cultului greco-catolic si mai mentioneaza ca aici a fost intronizat IPS Iustinian,episcopul ortodox al Satmarului, uitand pe semne sa mentioneze ca tot acolo PS Rusu, episcop greco-catolic din vremea prigoanei, a fost primul episcop instalat acolo. E clar ca BOR rescrie istoria acestei natiuni, parca din ce in ce mai indiferenta si mai nepasatoare la toate aceste nedreptati! In felul in care merg acum lucrurile, curand poate vom avea surpriza sa aflam ca defapt inainte de 1989 nici nu am avut Biserica Greco-Catolica in Romania!
  Se incearca o miscare indreptata impotriva BRU, din partea BOR, fara precedent in istoria post-decembrista! SA NU RAMANEM INDIFERENTI!

Exprimaţi-vă opinia