Catedrala „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj – 25 de ani de libertate

Eparhia de Lugoj

La 21 ianuarie 2015 s-au împlinit 25 de ani de când Catedrala greco-catolică „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj a fost retrocedată Episcopiei greco-catolice de Lugoj. A fost prima Catedrală episcopală retrocedată în România. Actul acesta de reparaţie istorică a avut loc prin bunăvoinţa I.P.S.S. Dr. Nicolae Corneanu,  – de Pie Memorie – mitropolitul Banatului la acea vreme, care imediat după evenimentele din decembrie 1989 a fost de acord ca bunurile şi lăcaşurile de cult confiscate abuziv de către regimul comunist, în anul 1948, de la Biserica Greco-Catolică, să revină posesorilor de drept – Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Lugoj.

colaj1 sep

Revista „Viaţa Creştină” a publicat la acea vreme un articol privind istorica zi de 21 ianuarie 1990. Articolul a fost semnat de d-nul Grigore Sălăgean şi a apărut în nr. 3 (III-1990), pag. 2. Îl puteţi citi AICI.

Mai jos găsiţi în opt părţi filmarea măreţului eveniment, făcută de Televiziunea Timişoara Liberă şi un interviu luat de o televiziune din Germania.

ComentariiO opinie la “Catedrala „Pogorârea Sfântului Spirit” din Lugoj – 25 de ani de libertate”

  1. Dragan la 24 ianuarie 2015 8:21 am

    Ne bucuram si va multumim pentru readucerea in actualitate a momentelor inaltatoare si pline de emotii a retrocedarii catedralei.

Exprimaţi-vă opinia