La 1 decembrie, a.c. Parohia Greco-Catolică din Ramna împreună cu Primăria comunei Ramna, au organizat la nivel local sărbătorirea Zilei Naţionale.

Programul a început cu Sfânta Liturghie care s-a oficiat la ora 10 pentru Eroii comunei Ramna și pentru Episcopii Martiri Greco-Catolici din România, în număr de 12, dintre care 7 au murit în închisoare pentru credință. Sfânta Liturghie a fost condusă de Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj împreună cu Pr. Prot. de Reșița Nicolae Tutaș – Reșița și Bocșa, cu preoții din protopopiatul Reșița (Pr. prot. on. ic. stavr. Bendariu Aurel – Doman, Pr. Ovidiu Pop – Reșița I și II, Pr. ic. stavr. Timiș Gavrilă – Vermeș și Silagiu, Pr. Vasile Chindriș – Ramna), Pr. ic. stavr. Brândău – Racovița și Hitiaș (Protopopiatul Lugoj), Pr. Leon Posteucă – Surducu-Mare (Protopopiatul Oravița); Pr. Prot. On. Vasile Hotico, paroh la Dragomirești și Săcel (Protopopiatul Iza-Vișeu / Maramureș); Pr. Țiplea Grigore paroh la Plopșor – Ieud/Maramureș; Pr. Petreuș Ioan, paroh la Săliștea de Sus și Bogdan-Vodă/Maramureș.

Mons. Angelo în predica sa a evidențiat foarte bine momentele istorice ale timpului, amintind despre importanța Bisericii Greco-Catolice din România dinaintea anului 1948, dar și după, când a fost scoasă în afara legii, iar episcopii și mulți preoți au fost arestați și întemnițați; respectiv anul 1918, an cu o deosebită importanță pentru România când după terminarea primului război mondial principatele s-au unit formând un singur stat, România Mare. Bineînțeles că astăzi nu se mai întâmplă același lucru la nivel de național, adică să fim prezenți noi greco-catolicii la evenimente, în fața monumentelor eroice sau de alt tip împreună cu alte confesiuni precum era pe vremuri, dar nici măcar nu suntem amintiți verbal, în mass-media sau la televizor, cu toate că datorită Bisericii Greco-Catolice s-a făcut Unirea Transilvaniei și a Banatului cu România. Mons. Angelo a amintit despre Episcopii martiri care și-au dat viața, murind în închisoare pentru credința în Cristos, netrecând la o altă confesiune impusă de regimul comunist ateu. Episcopul martir Vasile Aftenie, Vicar de București a spus când a fost întrebat dacă vrea să își părăsească credința: „Eu n-am nici neam, nici conștiință, n-am nici credință de vânzare”!

În partea a doua a programului, a avut loc Sfințirea Monumentului Eroilor din Ramna pe care sunt aplicate plăci memoriale cu eroi din cele două războaie mondiale în nr. de: 68 de eroi (primul război mondial); 26 de voluntari întorși cu cruce regală pentru meritele lor; 30 de eroi (al doilea război mondial); 10 deținuți politici și deportați printre care Pr. canonic Iosif Vezoc și Pr. Prot. de Bocșa-Reșița Emil Sas, amândoi foști parohi la Ramna care au executat pribegie și 7 ani de închisoare. Eroii au luptat și au murit tineri pe front pentru țară și pentru popor, iar noi avem datoria de a-i pomeni și a le aduce recunoștință, omagiu și respect, depunând coroane de flori la mormintele și monumentele lor.

La acest eveniment local, cu ocazia Ziua Națională a României a cântat fanfara de la Valea Pai (Com. Ramna) și Reșița mai întâi întonând imnul României „Deșteptă-te române” urmate de alte cântece; Domnul Colonel în Rezervă Traian Bogdan din Reșița a dat citire Actului Unirii cu Țara Mamă România Mare de la 1918, care l-a citit atunci Cardinalul Iuliu Hossu (1885-1970) în prezența Regelui și a Patriarhului Miron Cristea, când la final s-au îmbrățișat.

Mulțumim Bunului Dumnezeu că am reușit cu ajutorul Lui sa realizăm acest monument, mulțumim Monseniorului Angelo-Narcis Pop pentru prezența sa și pentru cuvântul său emoționant care ne-a deschis sufletele; mulțumim Pr. Prot. Nicolae Tutaș pentru participare și tuturor preoților prezenți la acest eveniment atât de important pentru noi toți. Mulțumim D-nei Primar Magdalena-Valeria Ciurea pentru prezență, pentru depunerea coroanei la monument, și pentru steagul României donat Bisericii: Dânsa a tăiat panglica de inaugurare a monumentului împreună cu Pr. Vicar de Lugoj. Mulțumim inițiatorilor, D-lui ing. Crețu Achim din Ramna, actualmente Lugoj, D-lui Enășel Achim din Ramna, actualmente Birda și D-lui ing. Dragoș Petru din Ramna. Mulțumim tuturor credincioșilor prezenți la eveniment din parohie, dar și din alte părți: Reșița, Birda, Timișoara, Lugoj. Au mai participat Marc Frâncu nepotul lui Octavian Marga și Daniela Eneșel care au eroi si deportati inscriptionati pe acest monument, cărora le mulțumim pentru efortul lor! Mulțumim tuturor donatorilor si binefăcătorilor pentru jertfa lor care cu siguranță va fi scrisă in ceruri, iar Dumnezeu să le întoarcă însutit!

Iar dacă am uitat pe cineva, e omenește, dar să nu uităm un singur lucru: Dumnezeu nu uită niciodată!

Priviți la înaintașii voștri … respectați-i și urmați-le credința!

Lăudat să fie Isus!

A consemnat: Pr. Vasile Chindriş, paroh Ramna. Fotografii şi video: Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.