Hirotonire de preot în catedrala Lugojului

Eparhia de Lugoj

Cu învoirea şi binecuvântarea Prea Fericirii Sale, Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, P.S. Claudiu Pop, episcop al curiei Arhiepiscopale Majore a B.R.U., a efectuat în duminica de după botezul Domnului, la 8 ianuarie, o vizită în Eparhia de Lugoj, la invitaţia P.S. Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, unde cadrul sfintei liturghii celebrate în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”, a conferit diaconului Valentin Gheorghe Martin taina sfintei preoţii. Tânărul neo hirotonit a primit treapta diaconiei la 12 decembrie 2015 în catedrala Lugojului de la P.S. Alexandru Mesian. Din motive temporare de sănătate, P.S. Alexandru a luat parte doar la al doilea moment al sărbătorii: agapa fraternă de la palatul episcopal.

La sfânta liturghie alături de Prea Sfinţitul Claudiu au concelebrat Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, pr. consilier eparhial Nicolae Teodorescu protopop de Timişoara, pr. dr. Marius Petru Pop consilier eparhial şi secretar episcopal, pr. Ionel Jurja – Odoreu (protopopiatul de Satu Mare), pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. Narcis Ardelean, administrator probleme de patrimoniu.

Răspunsurile liturgice au fost date cu multă măiestrie de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan şi de corul parohiei „Sf. Iosif” din Timişoara, dirijat de d-na Doina Boşca .

Cuvântul de învăţătură a P.S. Claudiu a fost concentrat asupra Evangheliei zilei dar mai ales asupra rolului preotului în Biserica şi societatea noastră.

„Există o legătură profundă între episcopi, preoţi şi credincioși”, a spus P.S. Claudiu. „Preoţii, episcopii au nevoie de rugăciunile voastre, şi voi aveți nevoie de rugăciunile preoților şi a episcopilor. În felul acesta putem să ne redescoperim cu adevărat ca o familie, nu ca o instituție; ca o familie în care fiecare dintre noi avem o misiune şi un mod de a ne apropia de Dumnezeu. Modul nostru trebuie să lumineze pe cel de lângă noi şi noi să fim la rândul nostru luminați de el. În felul acesta cu siguranță, lumina noastră a tuturor va alunga întunericul din sufletele noastre, din viețile noastre, din locurile în care trăim”.

Părintele nou hirotonit Valentin Gheorghe Martin a mulţumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoţie, în al doilea rând Prea Sfinţitului episcop Claudiu. De-asemenea a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru care l-a primit în rândul clerului Eparhiei de Lugoj. Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru părinţi şi cei apropiaţi. De-asemenea părintele a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: formatori şi îndrumători spirituali. Nu în ultimul rând a mulţumit celor două coruri care au contribuit la solemnitatea acestui eveniment.

Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general, a mulţumit – în numele P.S. Alexandru şi întregii eparhii – Prea Sfinţitului Claudiu Pop pentru vizita în Eparhia de Lugoj şi pentru săvârșirea hirotonirii noului preot.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personală pe care acesta a acordat-o, începând cu P.S. Claudiu şi continuând cu preoţii şi toţi credincioşii prezenţi.

În final, oaspeţii invitaţi, au continuat bucuria la palatul episcopal printr-o agapă frăţească. În cadrul agapei, Prea Sfinţitul Alexandru a mulţumit Prea Fericitului Părinte Cardinal Lucian şi Prea Sfinţitului Claudiu care, într-o situaţie excepţională, a acordat taina sfintei preoţii în calitate de delegat. P.S. Alexandru l-a felicitat pe părintele nou hirotonit şi l-a încurajat să slujească în curăție sufletească şi trupească, privind mereu spre Domnul Isus. Preasfinția Sa a subliniat nevoia de preoți din ziua de astăzi dar mai ales nevoia de a avea preoți sfinți, cu o viață de rugăciune şi o dedicare totală lui Dumnezeu şi oamenilor.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia