Hirotonire de preot la Sânnicolau Mare

Eparhia de Lugoj

 

În duminica a XII-a după Rusaliii, la 27 august 2017, cu ocazia vizitei din parohia greco-catolică de Sânnicolau Mare, Prea Sfințitul Alexandru Mesian a acordat taina sfintei preoţii, diaconului dr. Soica Sergiu.

În faţa bisericii parohiale Prea Sfințitul Alexandru a fost întâmpinat de Pr. Pârvu Marius, protopop de Sânnicolau Mare, tânărul diacon Soica Sergiu şi preoţii veniţi la acest eveniment.

Sfânta Liturghie arhierească, a fost pontificată de P.S. Alexandru, în jurul sfintei mese a altarului aflându-se: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj; Pr. Pârvu Marius, protopop de Sânnicolau Mare; Pr. Jurca Flavius, protopop de Sarmisegetuza; Pr. Atanasie Muntoni însoțit de fratele Anastasie, de la Mănăstirea Frații Sf. Cruci din Giroc, Pr. Alexandru Ploștinaru, vicar judecătoresc al Eparhiei de Lugoj; Pr. Dumitru Crișan, paroh la Comloșu Mare; Pr. Ardelean Narcis, paroh la Șanovița; Pr. Tămaș Traian asistent spiritual la Spitalul Dunărea din Viena și Pr. Țânțaș Vasile paroh la Vadu Criș (jud. Bihor) și părintele diacon Soica Sergiu.

La acest eveniment au participat autoritățile locale din Sânnicolau Mare prin viceprimarul Radu Ștef, respectiv Ovidiu Ștefănescu primarul comunei Comloșu Mare, dar și Pr. Marius Podereu, protopop ortodox de Sânnicolau Mare.

Originar din Comloșu Mare, Sergiu a absolvit în anul 2004, Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Oradea, secţia Teologie Pastorală, Universitatea „Babeş-Bolyai”, obţinând licenţa în teologie. În perioada 2004-2005 a urmat cursurile unui master de Istoria Bisericii Române Unite, tot în cadrul facultăţii mai sus amintite. Titlul lucrării de dizertaţie a fost: „Desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice”.

La 8 februarie 2013, la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, Sergiu Soica, şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul: „Biserica Greco-Catolică din Banat. 1945-1965”, obţinând calificativul „Summa cum laude”.

Este căsătorit şi locuieşte împreună cu familia în localitatea Comloşu Mare. A predat istorie şi religie, Şcoala Generală Comloşu Mare, judeţul Timiş. La ora actuală predă un curs de Istoria Bisericii Române Unite, studenţilor de la Oradea din cadrul departamentului Teologie Pastorală.

Deţine un bogat portofoliu editorial, publicând 17 cărţi, numeroase articole şi studii pe tema Istoriei Bisericii Greco-Catolice în perioada regimului comunist, pornind de la documente aflate în arhiva CNSAS şi alte arhive naţionale, dar şi arhive ecleziastice.

 

 

Prea Sfinţitul Alexandru L-a felicitat pe tânărul preot pe părinţii lui, pe soţia sa. L-a încredinţat ocrotirii Prea Curatei Fecioare Maria şi i-a reamintit că face parte dintr-o Biserică martiră care a dat mărturie de credinţă în Dumnezeu şi Biserica Sa.

Părintele nou hirotonit a mulțumit pentru acest mare dar Bunului Dumnezeu, Prea Curatei Fecioare Maria, Ierarhului, preoţilor concelebranţi dar. a mulţumit și celor de faţă care au fost alături de el.

La final Părintele „neo-hirotonit” i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi pe fiecare în parte,

Părintele dr. Soica Sergiu va funcţiona ca secretar protopopial la Sânnicolau Mare.

Biroul de presă eparhial

 

Mai multe fotografii AICI

ComentariiExprimaţi-vă opinia