Hramul "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" la parohia greco-catolică Zădăreni

Eparhia de Lugoj

  • 1871-2011: 140 ani de existenţă a bisericii catolice din Zădăreni;
  • 2001-2011: 10 ani de existenţă a comunităţii greco-catolice din Zădăreni.

Cu ocazia hramului bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitatea Zădăreni, judeţul Arad, credincioşii greco-catolici din parohie şi-au serbat cu bucurie şi emoţii un deceniu de la înfiinţare.

Pentru a înţelege mai bine firul evenimentelor, se cuvine să facem o scurtă incursiune în istoricul locului. În anul 1737, din bunăvoinţa împărătesei Maria Tereza, în Banat au sosit numeroase comunităţi romano-catolice din Germania, care s-au stabilit în aceste ţinuturi. Astfel a luat fiinţă şi localitatea Saderlach (Zădăreni, azi) situată pe cursul inferior al răului Mureș. Credincioşii romano-catolici stabiliţi aici provin din frumoasa zonă Pădurea Neagră, respectiv din localităţile Gorwill, Herischried şi Stritmatt. În timpul regimului comunist, datorită grelelor încercări la care au fost supuşi, marea majoritate a locuitorilor şvabi din Zădăreni au emigrat în Germania, stabilindu-se în diferite oraşe şi localităţi de pe cuprinsul ţării. Localitatea Zădăreni a fost treptat colonizată, o parte din cei proveniţi din zona Ardealului fiind de confesiune greco-catolică.

În anul 2001, prin bunăvoinţa deosebită a Excelenţei Sale Martin Roos, Episcopul romano-catolic de Timişoara, au fost puse la dispoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj biserica (pentru slujire alternativă, la ore diferite) şi casa parohială, ca locuinţă a preotului stabilit aici.

În anul 2004, în luna iunie, Excelenţa Sa Reverendissimă Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a făcut prima vizită canonică la Zadareni, ocazie cu care a cunoscut credincioşii parohiei. Astăzi în comună există o frumoasă comunitate greco-catolică aflată într-un continuu proces de formare.

Cu ocazia hramului bisericii, Sfânta Liturghie a început la orele 10.30 şi a fost săvârşită de către protopopul greco-catolic al Aradului, Vorindan Radu, (fost administrator bisericesc timp de zece ani în Zădăreni) şi părintele Crișan Ovidiu, actualmente administrator al parohiei. Răspunsurile la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au fost date de către corul parohiei. Înainte de binecuvântarea finală, cei doi preoţi au rostit câteva rugăciuni de laudă şi mulţumire aduse lui Dumnezeu pentru comunitate.

După terminarea Sfintei Liturghii toţi credincioşii au luat parte la o agapă frăţească, bucurându-se de această zi binecuvântată de Dumnezeu.

A consemnat pr. Radu Vorindan, protopopul Aradului.

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.

ComentariiExprimaţi-vă opinia