În data de 19 martie a.c. a avut loc la Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici” – secţia germană “Alexander Tietz” din Reşiţa, lansarea cărţii „Ecumenismul – drumul către unitatea creştină” a Prea Sfinţitului Alexandru Mesian – Episcop de Lugoj.

Primirea Prea Sfinţitului Alexandru s-a făcut la Biserica Română Unită, Greco-Catolică din Reşita, unde a fost întâmpinat cu flori şi a primit cadou o poză a bustului Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frenţiu înrămată. După câteva momente de rugăciune ne-am deplasat la Biblioteca Judeţeană unde P.S. Alexandru a fost întâmpinat de Prof. Erwin Josef Tigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin. Prezentarea cărţii a fost precedată de o rugăciune. Prof. Erwin Tigla a început expunerea acestui moment. Pe rând au vorbit Pr. Marian Ștefănescu – Protopop de Reşita, Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General, Pr. Arhidiacon Pall Iosif Csaba, D-l teol. Raimondo-Mario Rupp, Pr. Aurel Bendariu – Paroh la Doman, Pr. Petru Berbentia – Protopop Ortodox de Reşita şi Prof. Dr. Elena Ştefănescu. La final a vorbit despre carte P.S. Alexandru Mesian, care ne-a prezentat-o ca fiind scrisă dintr-un ecumenism autentic. Prea Sfinţia Sa a făcut o comparaţie între evenimentul lansării acestei cărţi la Biblioteca Judeţeană din Baia-Mare din 12 martie şi cel de la Reşiţa, arătând diferenţa de spirit ecumenic. Dacă la Baia-Mare au participat doar reprezentanţi ai cultului greco-catolic, la Reşiţa au luat parte reprezentanţi şi din partea altor culte: Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Reformată (pastorul Makay Botond).

P.S. Alexandru a mulţumit D-lui Prof. Erwin Tigla pentru organizarea acestui eveniment. Prof. Erwin Ţigla a dăruit P.S. Alexandru o icoană cu Maica Sfântă de la Maria Pócs (Ungaria). La rândul Său, P.S. Alexandru a dăruit Prof. Erwin Tigla, „Biblia de la Blaj”, Ediţia Jubiliară 2000. La final P.S. Alexandru a oferit autografe.

Toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă, pregătită cu dăruire de femeile de la Forumul German. De asemenea şi credincioasele parohiei Reşiţa II au pregătit câteva prăjituri, cornuleţe etc.

La final ne-am deplasat la biserica “Sfântul Ilie Tesviteanul” de lângă cartierul Doman, unde P.S. Alexandru a văzut pentru prima oară biserica de la reîntoarcerea la Sfânta Unire. Prea Sfinţia Sa a rămas profund impresionat de lucrările efectuate la altarul de vară şi la biserică în interior-exterior.

Au fost momente înălţătoare, binecuvântate de Dumnezeu. Mulţumim Prea Sfinţiei Sale pentru aceste momente profunde de ecumenism autentic.

Mihele Bogdan Andrei

Mai multe fotografii AICI.

_DSC0103