DSC_4251pppppp În Duminica a opta după Rusalii (a Sf. Părinţi de la primele şase sinoade ecumenice), la 18 iulie 2010 P.S. Episcop Alexandru Mesian s-a aflat în Vizită Pastorală în localitatea Dobreşti, Protopopiatul Lugoj, unde s-a reluat activitatea pastorală după 62 de ani. Cu această ocazie s-a sfinţit noua biserică parohială „Sf. Ilie Tezviteanul”. Localitatea Dobreşti este binecunoscută în România, fiind locul de naştere al Prea Fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Capela şi casa parohială din Dobreşti au fost lăsate în paragină după anul 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice. Clădirea a fost demolată în anul 2010 deoarece era într-o stare avansată de degradare, pe acel loc construindu-se o nouă biserică, de dimensiuni mici, pentru a corespunde nevoilor acestei comunităţi. Sfinţirea locului de biserică a avut loc la data de 20 februarie 2010. Într-un timp relativ scurt de cinci luni, biserica a fost terminată, astfel la 18 iulie a avut loc sfinţirea acestei biserici.

La sfinţirea noului locaş de cult, au participat numeroşi credincioşi din Dobreşti, din parohiile învecinate şi din alte localităţi. La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu pâine, sare şi flori de D-l Ing. Ioan Lăzărescu, primarul comunei Bara şi de d-l Dan Craşovan, primarul localităţii Balinţ, de Pr. Teodor Baba, Protopopul Lugojului, de P. C. Pr. Cristian Olariu, administrator parohial la Dobreşti de alţi preoţi şi foarte mulţi credincioşi de toate confesiunile, în timp ce corul catedralei din Lugoj a cântat „Pe stăpânul şi arhiereul nostru … ”.

Ceremonia religioasă a început la orele 09.30 cu oficiul sfinţirii apei, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea zidurilor exterioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce. După ceremonia de sfinţire exterioară a urmat sfinţirea interioară, sfinţirea mesei altarului şi a tabernacolului, apoi s-au introdus în masa altarului relicvele Sfinţilor Cosma şi Damian. Mons. Angelo-Narcis Pop a dat citire HRISOVULUI care a fost introdus de asemenea în masa altarului.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfinţitul Alexandru s-au aflat: Mons. Angelo Pop Vicar General, rvs. pr. prot. Teodor Baba, Pr. Cristian Olariu, administrator parohial al locului, Pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei Pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru şi Pr. Ovidiu Neiconi, paroh la Ohaba-Forgaci. Lectori au fost: Teol. Narcis Ardelean şi Gheorghe Mihnea.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul “Reînvierea” al catedralei din Lugoj dirijat de D-na Prof. Olimpia Drăgan.

P.S. Alexandru a acordat Părintelui Olariu Cristian titlul de Iconom Stavrofor (purtător de cruce) şi crucea pectorală, pentru meritele deosebite avute în parohia Balinţ şi Dobreşti unde s-a ocupat de construirea bisericii.

În Cuvântul Său de Învăţătură Prea Sfinţia Sa a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria pentru Reînvierea acestei biserici, care a fost înmormântată timp de 62 de ani. A continuat spunând: „Ne exprimăm dorinţa ca edificarea acestei biserici să fie un semn al dragostei frăţeşti între toţi creştinii, indiferent de confesiunea lor. Dorim ca noua biserică să fie un loc al unităţii creştine, ca împreună să-L preamărim pe Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Spiritul Sfânt, să-I mulţumim şi să-I cerem darurile cele de trebuinţă”.

Apoi au luat cuvântul cei doi primari prezenţi şi D-l constructor Micşa.

La finalul ceremoniei, Pr. Ic. Stavr. Olariu Cristian a mulţumit tuturor celor prezenţi: Arhiereului în primul rând şi preoţilor care au răspuns la invitaţia acestui eveniment însemnat pentru parohia Dobreşti, corului care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. A mulţumit credincioşilor din localitate care au contribuit cu bani şi cu muncă la zidirea noii biserici. Unii dintre ei au fost cununaţi sau botezaţi în vechea capelă greco-catolică. Alături de aceştia, au contribuit la ridicarea acestui nou lăcaş: Episcopia de Lugoj; diferiţi binefăcători din ţară şi străinătate. Părintele a mai mulţumit arhitectului şi constructorilor acestei biserici; oficialităţilor locale, care au emis documentele necesare construirii şi tuturor celor care s-au implicat în construirea acestei biserici fie prin contribuţii financiare, fie prin muncă.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

Raimondo Mario Rupp
Internet și Audio-Vizual
Episcopia Greco-Catolică Lugoj

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.