În Duminica a 25-a după Rusalii, la 13 noiembrie 2011 (a Samarineanului milostiv), Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Cărpiniş (Prot. Sânicolau Mare), cu ocazia sfinţirii unui nou lăcaş de cult cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

În comuna Cărpiniş nu a existat parohie greco-catolică înainte de 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată în anul 1992. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara în special a ES Sebastian Kräuter şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie s-a săvârşit în biserica romano-catolică în cei aproape 20 de ani. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea unită din Cărpiniş în rit bizantin, a fost mons. Mihai Vereş, capelan onorific al Sfântului Părinte şi actualmente paroh la Uivar. Între anii 1998-2001 paroh al comunităţii a fost pr. Ovidiu Telescu, iar între anii 2001-2007, pr. Vasile Borda. În anul 2001 s-a cumpărat o casă parohială, asigurându-i-se preotului paroh condiţiile necesare pentru a locui în mijlocul comunităţii. Primăria din Cărpiniş prin bunăvoinţa fostului primar Nelu Balaş a acordat un teren pentru construirea noului locaş de cult iar piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în data de 7 noiembrie 2004 de către PS Alexandru. În anul 2007, mai exact în ziua de 16 noiembrie, pr. Ilie Tomoioagă a fost instalat ca paroh al comunităţii din Cărpiniş, stabilindu-se totodată în localitate. În anul 2010 au început lucrările pentru construirea noii biserici, finalizarea având loc în toamna acestui an.

La sosire PS Alexandru a fost întâmpinat de rvs. pr. Marius Pârvu, protopop de Sânicolau Mare, de parohul actual al Cărpinişului, Părintele Ilie Tomioagă, de primarul comunei dl. Ioan Sima, se un sobor de preoţi şi de numeroşi credincioşi, cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Preasfinţitul alături de dl. primar, au pornit în procesiune spre biserica romano-catolică din localitate, într-o caleaşcă trasă de doi cai, fiind însoţiţi de tineri şi copii cu prapori şi de asemenea de numeroşi credincioşi. În biserica romano-catolică a avut loc un scurt moment de rugăciune urmat de un cuvânt de mulţumire adresat de PS Alexandru, după care s-a pornit în procesiune cu Sfânta Taină a Euharistiei către noul locaş de cult greco-catolic.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. În masa sfântului altar, alături de Hrisov, au fost depuse moaştele Sfinţilor Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj, pr. Marius Pârvu, Protopop de Sânicolau Mare, mons. Mihai Vereş, paroh la Uivar, pr. prot. on. Ioan Grad, paroh la Darova, pr. Dumitru Crişan, paroh la Comloşu Mare, pr. Ioan Dunca, paroh la Parţa, pr. Gheorghe Tomoioagă, paroh la Bocsig, pr. Gheorghe Ardelean, paroh la Periam şi pr. Cristian Olariu, paroh la Balinţ.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Bisericii „Sfântul Iosif” din Timişoara, dirijat de D-na prof. Doina Boşca.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii, a Samarineanului milostiv, dar a amintit şi despre sfinţii îngeri şi arhangheli. De-asemenea Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria construirii noului locaş de cult.

La final, pr. paroh Ilie a mulţumit în primul rând lui Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria apoi Prea Sfinţitului Alexandru, Mons. Angelo-Narcis Pop, fostului primar Nelu Balaş actualului primar şi oficialităţilor locale. A mulţumit celor care au sprijinit financiar lucrările: Episcopia Lugojului, binefăcătorii din străinătate, primăria comunei Cărpiniş şi tuturor credincioşilor din parohie. A mulţumit confraţilor preoţi care au participat la eveniment, corului de la Timişoara care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, credincioşilor veniţi din împrejurimi: Parţa, Uivar, Comloşu-Mare, Periam, Bocsig, Jimbolia, precum şi celor veniţi din Maramureş (locul de origine al părintelui paroh). A mulţumit d-lui constructor Micşa care a construit edificiul de cult, oficialităţilor locale şi tuturor celor care s-au implicat în construirea acestei biserici fie prin contribuţii financiare, fie prin muncă.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă la căminul cultural din localitate unde au fost invitaţi toţi cei care au luat parte la eveniment.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.