DSC_0010 scris În după masa Duminicii dinaintea Naşterii Domnului, la 21 decembrie 2014, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, a efectuat o vizită pastorală în parohia Lugoj III din cartierul Mondial-Lugoj cu ocazia binecuvântării şi inaugurării noii biserici cu hramul „Sfânta Ioana Antida”.

La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj şi de Mons. Angelo Narcis Pop, Vicar General, paroh al acestei comunităţi.

Programul a început cu Sfinţirea Apei, apoi PS Alexandru a binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită interiorul noii biserici.

A urmat Sfânta Liturghie arhierească. Alături de PS Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo Narcis Pop, pr. prot. Teodor Baba; pr. prot. On. dr. Ioan Pop, parohul catedralei; pr. Cristian Olariu, paroh la Balinţ; pr. Ovidiu Neiconi, paroh la Ohaba-Forgaci; pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei; pr. Ovidiu Rănescu, paroh la Şanoviţa; pr. Robert Trubiansky, paroh la Păru şi pr. Narcis Ardelean, (Valea Lungă).

Răspunsurile au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan.

În cuvântul de învăţătură, Prea Sfinţitul Alexandru a vorbit despre istoria acestei parohii şi a Complexului Educativ Socio-Sanitar „Sf. Ioana Antida”. A existat o preocupare încă de la sfinţirea complexului (în anul 2005) de a se construi o nouă biserică în incinta acestui Centru şi astfel clădirea centrului să rămână exclusiv pentru activităţi şi proiecte educative sociale şi sanitare. „O biserică în cadrul acestui complex” a spus Prea Sfinţia Sa, „este o binecuvântare a lui Dumnezeu şi o necesitate care completează acest complex”. Prea Sfinţia Sa l-a felicitat pe mons. Angelo pentru activitatea din parohie, căci de zece ani în fiecare duminică şi sărbătoare a celebrat Sfânta Liturghie în sala mare a Centrului.

„Mulțumim bunului Dumnezeu şi Prea Curatei Fecioare Maria” – a spus Prea Sfinţitul Alexandru – „pentru toate harurile care ni le-a dat şi în această zi şi pentru faptul că în acest An Sfânt Marian pentru Eparhia de Lugoj, am putut vedea şi finalizarea acestei biserici”.

Mons. Angelo a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru, preoţilor concelebranţi, Surorilor Baziliene, Surorilor de Caritate, corului catedralei şi tuturor celor prezenţi pentru participarea la acest eveniment.

După Sfânta Liturghie, în sala mare a centrului Socio-Educativ Sanitar „Sf. Ioana Antida” a avut loc un concert de colinde susţinut de corul parohiei Comloşul Mare care au venit cu pr. Dumitru Crişan, parohul acestei parohii. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, pregătită cu generozitate de credincioşii acestei parohii.

* * *

Sfinţirea solemnă a bisericii va avea loc în prima jumătate a anului viitor, când va fi un an jubiliar pentru parohia Lugoj III. Se vor împlini 10 ani de la inaugurarea clădirii Centrului Socio-Educativ Sanitar „Sfânta Ioana Antida” şi de la înfiinţarea acestei parohii care este păstorită de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj. Astăzi Surorile de Caritate se îngrijesc de copiii săraci din acest cartier defavorizat, desfăşurând săptămânal de luni până vineri diferite activităţi educativ-recreative şi de-asemenea oferă la un număr de 35 de copii o masă caldă gratuit. Noua biserică „Sfânta Ioana Antida” are o lungime de 18 metri şi o lăţime de opt metri. Planurile au fost realizate de arhitecta Mădălina Tufiş din Lugoj, iar de construcţia bisericii s-a ocupat firma Waldmann Construct din Lugoj. Noua biserică are o capacitate de 120 de locuri.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

DSC_0018

DSC_0041

DSC_0046

DSC_0083

DSC_0089