În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, la 7 septembrie 2014, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Naşterea Maicii Domnului” din localitatea Valea Lungă, Protopopiatul de Lugoj. Motivele acestei vizite au fost: sărbătorirea hramului, Sfânta Liturghie Arhierească şi hirotonirea întru diacon a tânărului Valentin Nelu Marcu. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de pr. Teodor Baba, protopop de Lugoj. De-asemenea a fost întâmpinat cu tradiționala pâine şi sare. Tinerii i-au oferit ierarhului buchete de flori.

Sfânta Liturghie arhierească a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. Teodor Baba, pr. Ovidiu Neiconi, paroh la Ohaba-Forgaci, pr. Inocenţiu Lung, paroh la Coştei şi pr. Narcis Ardelean, administrator parohial, Valea Lungă.

În cadrul Sfintei Liturghii, după consacrarea Sfintelor Taine, a urmat hirotonirea diaconală, iar mai apoi a urmat înveșmântarea întru diacon. Misiunea diaconului este aceea de a fi ajutor (servitor) Fap. 6, 1-7.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul Evangheliei duminicii, subliniind importanta Sfintei Cruci. „Prin Cruce la viaţă!” Prin Cruce a venit mântuire la toată lumea”. P. S. Alexandru a vorbit despre Crucea grea pe care Biserica Română Unită a avut-o de purtat timp de peste 40 de ani, în vremea regimului comunist. A făcut referire la episcopii martiri care au dat mărturie de credință prin suferinţa lor în închisorile regimului comunist.

Un alt subiect pe care Prea Sfinţia Sa l-a abordat a fost legat de Prea Curata Fecioară Maria. „Lângă Cruce o vedem pe Maica Domnului mereu care stătea îndurerată”. A reamintit credincioşilor că Anul 2014 este dedicat în Eparhia de Lugoj, Maicii Domnului de la Scăiuş. Cu bucurie şi ca o veste bună de-altfel, Prea Sfinţitul le-a spus credincioşilor de lucrurile frumoase săvârşite în acest an la Scăiuş: ridicarea unei noi biserici, a unei case pentru pelerini şi amenajarea unui loc care se corespundă ca centru de pelerinaj marian, toate acestea în timp record de numai 5 luni. „La 27 septembrie” a continuat Prea Sfinţitul Alexandru, „va avea loc sfinţirea solemnă a noii biserici de către Prea Fericitul Cardinal Lucian care doreşte să vină şi să se roage la Icoana Maicii Domnului de la Scăiuş”.

Un alt subiect prezentat de Prea Sfinţia Sa a fost despre noul hirotonit întru diacon. A scos în evidență rolul diaconului și al preotului în misiunea de a conduce sufletele creștinilor spre mântuire. Hirotonirea întru preoţie va avea loc la 8 septembrie la Scăiuş, cu ocazia pelerinajului la Sanctuarul marian de sărbătoarea „Naşterea Maicii Domnului”.

În încheierea cuvântului său, Prea Sfinţitul a mulţumit bunului Dumnezeu, Prea Curatei Fecioare Maria, credincioşilor şi celor veniţi din parohiile învecinate şi de la Lugoj. L-a felicitat pe părintele protopop Teodor Baba care s-a ocupat de reactivarea acestei parohii, pe părintele Inocenţiu Lung de la Coştei „parohul mai vechi” care s-a îngrijit timp de mulţi ani de această parohie, pr. Narcis Ardelean „noul paroh”. Nu în ultimul rând, l-a felicitat pe cel sărbătorit diac. Marcu Valentin „care a venit laic şi pleacă cu un har – prima treaptă a preoţiei: diaconia”.

„Mesajul pe care Maica Domnului ni-l transmite este să avem grijă de Fiul Său” a încheiat P.S. Alexandru.

Părintele Inocenţiu a adresat un cuvânt de mulţumire, mai întâi Prea Sfințitului Alexandru pentru efortul depus de a se afla în mijlocul credincioşilor de la Valea Lungă, a mulţumit tuturor credincioșilor prezenţi şi celor care au pregătit această vizită. A mulţumit preoţilor concelebranţi şi celor care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

Programul liturgic s-a încheiat cu o rugăciune de consfințire la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria şi cu o rugăciune la mormântul părintelui dr. Vasile Moldovan aflat în curtea bisericii, care a decedat în anul 1948.

La final a avut loc o agapă frățească la căminul cultural din localitate.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.