În ziua de 16 mai, în Duminica a şaptea după Paşti, Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Protopopiatul Român Unit Reşiţa, a sărbătorit hramul parohiei „Sfânta Maria de la Fatima”. Tot în această zi am sărbătorit 20 de ani de la reîntemeierea parohiei şi 10 ani de la sfinţirea noii biserici din cartierul Govândari.

Sărbătoarea a fost cu atât mai specială şi mai frumoasă deoarece am avut în mijlocul nostru pe Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop român-unit de Lugoj.

Prea Sfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească având alături pe preoţii Protopopiatului Român Unit de Reşiţa, Părintele romano-catolic şi un preot ortodox. Au fost prezenţi la acest eveniment: părintele paroh Marian Ilie Ştefănescu, Protopop unit de Reşiţa şi consilier episcopal, pr. ing. Laurenţiu Corneliu, preot misionar al Parohiei greco-catolice Reşiţa 1. (Menţionăm că pr. Laurenţiu Corneliu îşi desfăşoară activitatea pastorală în biserica romano-catolică din Reşiţa, biserica greco-catolică din partea veche a oraşului nefiind retrocedată de ortodocşi), pr. Tutaş Nicolae, paroh la Bocşa, Pr. Costinar Viorel, paroh la Târnova, Pr. József Csaba Pál, paroh de Reşiţa şi arhidiacon al Arhidiaconatului Montan din dieceza de Timişoara, Pr. Cristescu, preot ortodox.

Prea Sfinţia Sa a fost întâmpinat în mod tradiţional cu flori, de către Mihele Bogdan Andrei, cantorul parohiei.

Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 10.30. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei greco-catolice din Caransebeş şi din Reşiţa.

La finalul Sfintei Liturghii, Prea Sfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre însemnătatea acestui eveniment. Pe rând au luat cuvântul Pr. József Csaba Pál, care a ţinut o frumoasă cuvântare. Profesorul Erwin Ţigla, Preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin a vorbit despre personalitatea Episcopului martir Valeriu Traian Frenţiu, Episcop născut la Reşiţa. Cu acest prilej i-a înmânat Prea Sfinţiei Sale Alexandru şi Protopopului Marian Ilie Ştefănescu o diplomă şi o poză înrămată cu vizita Excelenţei Sale Arhiepiscop Francisco-Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România şi Republica Moldova, la Reșița în 11 aprilie 2010.

Părintele Marian Ilie Ştefănescu a mulţumit lui Dumnezeu şi Maicii Sfinte pentru acest eveniment, Prea Sfinţitului Alexandru, preoţilor, autorităţilor locale şi nu în ultimul rând credincioşilor.

Toţi au fost invitaţi la o agapă frăţească, pregătită cu dăruire.

Mihele Bogdan Andrei