În Duminica a şaptea după Rusalii, la 19 iulie, P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a efectuat o vizită pastorală în parohia „Naşterea Maicii Domnului” Sintea Mare, Protopopiatul Chişineu-Criş. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. Motivele principale ale acestei vizite au fost: celebrarea Sfintei Liturghii, şi binecuvântarea bisericii în urma lucrărilor de restaurare interioare şi exterioare.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat la intrarea în localitate de Părintele Dănuţ Ciuban, Protopop de Chişineu Criş şi paroh de Sintea Mare, împreună cu grup de tineri îmbrăcaţi în costume populare şi de numeroşi credincioşi. Tinerii i-au oferit ierarhului buchete de flori. A fost oficiată slujba de sfinţire a unei troiţe frumoase de lemn apoi cu toţii au pornit în procesiune spre biserica greco-catolică. Primarul localității Sintea Mare, D-l Valentin Erdos i-a urat Prea Sfinţiei Sale Alexandru bun venit în mijlocul comunităţii apoi l-a însoţit pe Preasfinţitul în procesiune într-o caleaşcă trasă de doi cai.

Înainte de Sfânta Liturghie, pe esplanada din faţa bisericii s-a oficiat slujba de sfinţire a apei, apoi Prea Sfinţia Sa, Alexandru a binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi sfântul şi marele mir, zidurile exterioare ale bisericii, troiţa din faţa acesteia şi zidurile interioare.

Cuvântul de învăţătură, pe marginea Evangheliei zilei, a fost rostit de PS Alexandru. Prea Sfinţia Sa a vorbit despre scopul vizitei în această parohie. A salutat prezenţa confraţilor preoţi ortodocşi şi a d-nilor pastori ai comunităţilor baptiste şi adventiste de ziua a şaptea. A mulţumit oficialităţilor locale prezente la acest eveniment: domnului Valentin Erdos, primarul comunei Sintea Mare şi D-lui Florin Dema, primarul comunei Şimand; a mulţumit preoţilor concelebranţi, unii veniţi din alte eparhii (Cluj-Gherla, Oradea) şi tuturor credincioşilor prezenţi la eveniment.

Pr. Paroh Dănuţ a mulţumit PS Alexandru pentru vizită. A salutat prezenţa celor doi primari, a preotului ortodox din localitate, a celor doi pastori. Părintele Dănuţ a reamintit credincioşilor anul primei sfinţiri a acestei biserici, 1872 de către episcopul unit al Orăzii Mari, PS Ioan Olteanu care a donat un clopot ce se află în turnul bisericii. Înainte de anul 1948, biserica a fost sfinţită în vremea PS Alexandru Nicolescu, mai exact, în anul 1934 când paroh era pr Mihai Ciul. În perioada regimului comunist când lăcaşul de cult s-a aflat în posesia comunității ortodoxe, biserica a mai fost sfințită în anul 1970 de către episcopul ortodox al Aradului de atunci, PS Teoctist, fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare pr. Dănuţ a mulţumit d-lui primar Valentin Erdos pentru sprijinul acordat, în special pentru construirea troiţei din faţa bisericii. A mulţumit grupului de cantori de la biserica ortodoxă care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Nu în ultimul rând, a mulţumit credincioşilor care s-au implicat atât financiar cât şi prin muncă la restaurarea bisericii. „La lucrările exterioare” a spus pr. Dănuţ „s-a implicat mult d-l Dan Teofil iar lucrările interioare s-au făcut din contribuția credincioșilor noștri”. A mulţumit epitropilor pentru sprijin. A mulţumit d-nei Ica Spătar pentru munca depusă la cele 16 prapuri. A mulţumit tuturor celor care au pregătit această frumoasă şi istorică vizită pastorală.

A luat cuvântul şi d-l primar Valentin Erdos care a salutat cu mult respect pe cei prezenți, începând cu PS Alexandru. „Ne bucurăm mult” a spus d-l primar „când în localitatea noastră se construiește ceva nou ori se renovează. Sunt foarte onorat şi foarte bucuros, şi vreau să asigur pe toți cei prezenți că pe lângă ajutoarele noastre, vă purtăm pe toți în rugăciune. Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze localitatea noastră, pe preoții care conduc această comunitate, pentru că dorim din suflet ca să trăim în pace, înțelegere şi fericire, să avem o viată fericită în localitatea în care trăim”.

În semn de mulţumire şi de apreciere, P.S. Alexandru a dăruit Părintelui Dănuţ, „Biblia de la Blaj”, Ediţia Jubiliară 2000.

După toate aceste momente încărcate de spiritualitate şi emoţie, P.S. Alexandru împreună cu invitaţii la ceremonie şi toţi cei prezenţi la eveniment, au participat la o agapă frăţească organizată la Căminul Cultural din localitate.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.