În Duminica a V-a după Paşti (a Samarinencei), la 22 mai, P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din parohiile Comloşu Mare şi Jimbolia, care aparţin de Protopopiatul Sânicolaul Mare. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj.

Prima parohie vizitată a fost Comloșu Mare. Este cea de a treia vizită pe care Prea Sfinţitul Alexandru o face în această parohie. Ultima vizită a avut loc în toamna anului 2009 când Înaltul Ierarh a sfinţit lăcaşul de cult în urma lucrărilor de reparaţii şi restaurare integrală şi când a luat fiinţă Reuniunea Mariană.

La sosire P.S. Alexandru a fost întâmpinat la intrarea în localitate de parohul actual al Comloşului, Părintele Dumitru Crişan, de numeroşi credincioşi plini bucurie şi speranţă, cu tradiţionala pâine şi sare precum şi cu buchete de flori. Primarul localității Comloşu Mare, d-l Ovidiu Ştefănescu i-a urat Înaltului Ierarh bun venit în mijlocul comloşenilor. Împreună cu primarul localităţii Jimbolia, d-l Kaba Gábor l-au însoţit pe Preasfinţitul până la biserica greco-catolică într-o caleaşcă trasă de doi cai. Ajunşi în faţa bisericii împodobite de sărbătoare, Prea Sfinţia Sa a fost salutat de: Pr. Prot. Marius Pârvu, Consilier eparhial, Protopop de Sânicolau Mare şi paroh la Sânnicolau Mare, Pr. Gheorghe Traian Ardelean, paroh la Periam şi Pr. Gheorghe Berciu, paroh de Cenad.

Cuvântul de învăţătură, pe marginea Evangheliei zilei, a fost rostit de Rvs. Pr. Marius Pârvu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohial. În cadrul Sfintei Liturghii, 10 copii au primit Prima Sfântă Împărtăşanie.

La sfârşitul Liturghiei arhiereşti, Excelenţa Sa a vorbit despre scopul vizitei în această parohie şi despre sărbătoarea primei sfinte împărtăşanii a celor 10 copii. I-a mulţumit domnului primar Ovidiu Ştefănescu pentru prezenţa sa la acest eveniment al parohiei greco-catolice, a mulţumit corului bisericii pentru răspunsurile date la Sfânta Liturghie, precum şi tuturor credincioşilor prezenţi la eveniment.

După toate aceste momente încărcate de spiritualitate şi emoţie, P.S. Alexandru împreună cu invitaţii la ceremonie au participat la o agapă frăţească organizată la Casa Naţională „Iulian Grozescu” din localitate. În cadrul agapei tinerii din parohie îmbrăcaţi în costume populare au prezentat un frumos program de dansuri folclorice.

În dupămasa aceleiaşi zile, Preasfinţitul Alexandru însoţit de Mons. Angelo Pop, a vizitat parohia Jimbolia, administrată de pr. Dumitru Crişan. În capela devenită neîncăpătoare cu toţii s-au rugat Rozariul după care a urmat Binecuvântarea Euharistică. La final P.S. Alexandru a adresat credincioşilor câteva gânduri, mulţumind lui Dumnezeu pentru faptul de a putea fi împreună în rugăciune. La program a luat parte şi D-l Kaba Gábor, primarul localităţii Jimbolia.

În continuarea vizitei, D-l primar l-a invitat pe PS Alexandru să viziteze câteva obiective de atracţie ale oraşului; mai întâi d-l primar i-a prezentat Preasfinţitului Alexandru imagini cu oraşul Jimbolia, după care s-au deplasat la noua uzină de apă a oraşului. Ultimul obiectiv a fost Muzeul Presei „Sever Bocu”, o instituţie unicat în ţara noastră, deschisă în 2007 unde se găsesc publicaţii apărute de-a lungul timpului, începând cu prima jumătate a secolului XIX, pe teritoriul României şi în diasporă (Basarabia, nordul Bucovinei, Cadrilater, Banatul Sârbesc, Ungaria, Viena, Paris etc.), în limbile română, germană, maghiară, sârbă, franceză, engleză, bulgară, rusă, ucraineană, croată, italiană, turcă, ebraică, din diferite domenii (literatură, istorie, medicină, industrie, sport, modă etc.).

Vizita la Jimbolia s-a încheiat cu o cină festivă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la acest eveniment se găsesc AICI.