Vizită pastorală la Mainz

Eparhia de Lugoj

IMG_20170910_161017În data de 10 septembrie 2017, Prea Sfințitul Alexandru Mesian episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, însoțit de către Mons. Angelo Pop, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, a răspuns invitației parohiei greco-catolice „ Fecioara Maria” din Mainz de a participa la instalarea noului paroh, pr. Dan-Cristian Vișa.

Acest moment a fost marcat prin celebrarea Sfintei Liturghii arhierești. Liturghia a fost pontificată de către Prea Sfințitul Alexandru Mesian împreună cu Prea Sfințitul Claudiu Lucian Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj. Alături de cei doi ierarhi au concelebrat: Pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma; Pr. Irineu Fărcaș, rectorul misiunii române din Munchen; Pr. Cristian Crișan, rectorul misiunii române din Paris; Mons. Angelo Pop, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj și Pr. Dan-Cristian Vișa parohul locului.

La liturghie a participat și Mons. Dietmar Giebelmann, vicar episcopal de Mainz. Prea Sfințitul Claudiu i-a oferit din partea Prea Fericitului Cardinal Lucian Mureșan o diplomă de apreciere, dar și Crucea Sfintei Treimi, cea mai înaltă distincţie a BRU, pentru buna colaborarea între Episcopia de Mainz și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din România. De asemenea doamna Zima Adriana a primit o diplomă şi medalia Inocenţie Micu Klein pentru activitatea desfăşurată la Mainz. Cei doi au mulțumit Prea Fericitului Cardinal Lucian pentru aceste distincții.

Participarea la acest eveniment a fost una numeroasă, pe lângă credincioșii din Mainz au fost prezenți și credincioși din diferite părți ale Germaniei, dar și din Paris.

Predica a fost ținută de Prea Sfințitul Alexandru Mesian. Cuvântul de învățătură a fost axat pe începutul troparului sărbătorii Nașterii Maicii Domnului „Naşterea ta, Născătoare de Dumnezeu, bucurie a vestit în toată lumea; că prin tine a răsărit Soarele dreptăţii, Cristos Dumnezeul nostru…” și pe versetul din evanghelia zilei „Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.”

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi de la Colegiul Pio Romeno din Roma.

Noul paroh, Pr. Dan-Cristian Vișa, este din Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, fiind originar din Deva, jud. Hunedoara. A studiat limba germană încă din școala primară. A început studiile teologice la Seminarul „Bunavestire” Blaj între anii 2007-2008, apoi le-a continuat la Roma (2008-2010) la Universita Pontificia San Tommaso D’Aquino, unde a obţinut mai întâi Bacalaureatul în Filozofie, apoi Bacalaureatul în Teologie la Universita Pontificia Gregoriana din Roma (2010-2013). În 2017 a absolvit studiile de specializare/master în Drept Canonic la Ludwig-Maximilians-Universität din München, și totodată a obținut licența în Drept civil în România.

La 13 decembrie 2015 a fost hirotonit de către Prea Sfințitul Alexandru Mesian în catedrala greco-catolică din Lugoj.

În ziua de 11 septembrie 2017, Prea Sfințitul Alexandru Mesian, însoțit de Mons. Angelo Pop, Pr. Dan-Cristian Vișa, și doamna Zima Adriana au fost primiți de Ordinariatul Catolic din Mainz de către Mons. Dietmar Giebelmann,vicar episcopal, pentru o conferință de presă cu ocazia acestui eveniment.

Aducem mulțumiri Bunului Dumnezeu și Prea Curatei Fecioare Maria pentru acest eveniment atât de important pentru comunitatea românilor din Mainz și de asemenea Episcopiei de Mainz pentru că a oferit biserica mănăstirii „Maria Ward” din Mainz pentru a se oficia liturghii greco-catolice pentru românii din Mainz, dar și pentru spijinul constant pe care BRU l-a primit de-a lungul anilor.

Ad majorem dei gloriam !

Biroul de presă

Pr. Gherghel PetrisorIMG_20170910_174933

Mai multe fotografii AICI

ComentariiExprimaţi-vă opinia