Vineri, 6 decembrie 2013, Parohia greco-catolică de limbă maghiară „Sf. Nicolae” din Satu Mare și-a sărbătorit sfântul ocrotitor. Biserica parohială s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor sătmăreni veniți să aducă laudă şi mulţumire lui Dumnezeu în cadrul Sfintei și Dumnezeieştii Liturghii, celebrată de către pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Maramureş, alături de un sobor de 13 preoți.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae a fost precedată de un program de rugăciune ce a început miercuri seara cu Acatistul Sfântului şi a continuat joi seara cu Vecernia sărbătorii. Momentelor de rugăciune li s-au alăturat exerciţiile spirituale predicate de către părintele Miklos Claudiu SJ, spiritualul Liceului Teologic Romano-Catolic „Hám János” din Satu Mare, exerciţii menite a-i pregăti sufleteşte pe credincioşi pentru a sărbători cum se cuvine hramul bisericii. Acest mod de a pregăti o sărbătoare constituie deja o tradiţie pentru cei care frecventează acest lăcaş al Domnului.

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii a fost ţinut de către părintele Miklos Claudiu în limba maghiară, la care s-au adăugat cuvintele şi încurajările părintelui Vicar general. Acesta i-a atenţionat pe credincioşi asupra faptului de a fi bun care nu este un privilegiu „doar în zilele de Crăciun sau în apropierea Crăciunului când oarecum sărbătorile vin şi încercăm să fim mai buni. Sunteţi chemaţi a trăi spiritul Sfântului Nicolae în fiecare zi. Nu ne gândim desigur numai la faptul de a face cadouri. Nu. Acest lucru îl facem în fiecare an. Ne gândim însă a dărui din cea ce avem, iar de multe ori nu trebuie să facem daruri materiale. Gândiţi-vă, în sărbătoarea Sfântului Nicolae, la darurile care le-a făcut, realizat pentru pacea dintre oameni, în familii. De aceea, încercaţi să arătaţi celor din jurul vostru că acest sfânt este prezent în mod special în viaţa fiecăruia dintre dumneavoastră, în viaţa familiilor, a copiilor, apărinţilor şi a bunicilor. Veţi fi fericiţi dacă veţi reuşi să duceţi acest dar”.

Mulțumim lui Dumnezeu și Sfântului Ierarh Nicolae pentru bucuria unirii în rugăciune și bogatele haruri împărtășite tuturor celor prezenți.

Pr. Béla Pallai

DSCN3364

Mai multe imagini se pot viziona aici.