Un eveniment foarte important pentru comunitatea din Satu Mare s-a săvârşit duminică, 13 iunie, începând cu ora 10.30. Sute de creştini din comunitatea de credincioşi greco-catolici din Protopopiatul Satu Mare, şi nu numai, au trăit un moment special de sărbătoare, prin participarea la sfinţirea bisericii cu hramul „Sfântul Anton” din cartierul Micro 16, eveniment de o mare importanţă spirituală pentru viaţa urbei de pe malurile Someşului. La acest mare eveniment a participat şi PSS Ioan Şişeştean, Episcop greco-catolic de Maramureş, dar şi primarul municipiului Satu Mare Iuliu Ilyes şi alte oficialităţi.

De la părintele paroh Daniel Bonea am aflat că Biserica „Sf. Anton” este a patra biserică greco-catolică nou sfinţită în ultimii ani şi a şasea din localitate în care se celebrează oficii liturgice, ea putând fi construită şi cu ajutorul Consiliului Local Satu Mare care a repartizat cultului greco-catolic o centrală dezafectată din cartierul Micro 16. Construcţia a început din anul 2006 şi la realizarea ei şi-au dat aportul foarte mulţi binefăcători din ţară şi străinătate, printre care şi Ştefan Buchmüller din München – Germania, părintele Francesco Baiguini din Brescia – Italia care a fost prezent şi la sfinţire, dar şi economistul Gheorghe Ciuclean si patronul Bob Petru din Satu Mare.

Ceremoniile au debutat cu rugăciunile de sfinţire a lăcaşului de cult, alături de Excelenţa Sa PSS Ioan Şişeştean aflându-se şi părintele protopop greco-catolic Dumitru Roman, dar şi preoţii: Ioan Sas – Viile Satu Mare, Adrian Pop – Noroieni, Andrei Pop şi Ovidiu Orha – biserica protopopială „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” Satu Mare, Ovidiu Bârle şi Mircea Dinga – biserica „Sf. Francisc” Satu Mare, Gheorghe Simion şi Florin Fodoruţ – biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Satu Mare, Ioan Boja – Culciu Mare, Cristian Sabău – capela „Familia Pop” Satu Mare, Nicu Huzău – Botiz, Radu Huton – Dumbrava Mică, Ionel Jurja – Odoreu, Vasile Goje – Ardud, Valer Sician – Hodişa, Iosif Buzgău – Vetiş, Petea, Gheorghe Condor, Iacob Talpoş Baia Mare, Felician Buzgău – Moftinu Mic, şi Remus Ghiran – Turţ dar şi sute de creştini de toate confesiunile din Satu Mare şi împrejurimi, care prin rugă şi cânt au înălţat lui Dumnezeu mulţumiri pentru această nouă biserică sfinţită. Au fost prezente şi surorile de la mănăstirea Surorile lauretane din Baia Mare care s-au prezentat şi cu un stand de obiecte religioase, foarte apreciate si căutate de credincioşi.

În cuvântul său, PSS Ioan a ţinut să sublinieze că dincolo de criza social-economică profundă care ne afectează în mod direct pe toţi, de toate probleme materiale şi economice cu care ne confruntăm, fiecare trebuie să ne rezolvăm mai întâi criza morală prin care trecem şi să ne lăsăm pătrunşi de harul Lui Dumnezeu pentru a putea să găsim soluţii viabile situaţiei în care ne aflăm. Singurul care ne poate da putere în rezolvarea problemelor este Dumnezeu, iar această biserică care azi se sfinţeşte, este o mărturie a bunătăţii şi iubirii Lui faţă de oameni.

Via GrecoCatolicaSM.ro

imagine

imagine

imagine