Duminică, 30 mai a.c., la biserica „Înălţarea Domnului”din localitatea Iadăra 6 copii din această parohie s-au întâlnit pentru prima dată cu Isus din Sfânta Împărtăşanie . În cadrul Sfintei Liturghii celebrată de părintele vicar general Simion Ilieş şi părintele Vasile Butean, protopop de Chioar, împreună cu părintele paroh Costin Ioan, copiii au primit Trupul şi Sângele Domnului – darul Vieţii veşnice, după promisiunea lui Isus: „Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi… Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el” (In 6, 54-56).

Hainele albe şi curate, dar şi crinii albi au dorit să ne arate curăţia şi nevinovăţia sufletelor a două fetiţe şi patru băieţi, care timp de un an s-au pregătit ca să primească, pentru prima dată, două mari sacramente: Spovada (Pocăinţa) şi Sfânta Împărtăşanie (Euharistia). Această zi a fost cu adevărat fericită, iar copiii, adulţii şi întreaga comunitate au manifestat această fericire prin frumosul cântec: „Fericită-i ziua aceasta/ Când primim în dar de sus,/ Pâinea cea dumnezeiască,/ Trupul sfânt al lui Isus”. Evenimentul a fost precedat de o intensă pregătire susţinută de părintele paroh Costin Ioan, desfăşurată pe parcursul unui an întreg, timp în care aceşti copii au avut posibilitatea de a-şi acumula anumite cunoştinţe de bază legate de Dumnezeu şi creaţia lui, de sacramente, de porunci şi de rugăciune.

Celebrarea a început cu o procesiune solemnă la care au participat copiii, îmbrăcaţi în haine de culoare albă (haine specifice pentru această sărbătoare, ca un semn al purităţii şi inocenţei, pe care şi-au dobândit-o printr-o spovada bună), însoţiţi de părinţi şi de preoţi. Fiecare dintre copii a primit un mic cadou, care să le aducă aminte peste ani de aceste momente fericite din viaţă. Părintele vicar general i-a îndemnat pe copii să fie mereu aproape de Cristos. Totodată şi-a exprimat bucuria de a participa la acest moment special pentru copii, îndemnându-i să ducă lumina lui Cristos în sufletele celor dragi, în familie, la şcoală şi peste tot unde îşi desfăşoară activitatea de-a lungul vieţii.

A fost un moment de mare bucurie pentru candidaţi, dar şi pentru părinţii lor, pentru naşii celor care sau împărtăşit dar şi pentru întreaga comunitate. În tradiţia Bisericii Greco-Catolice, încă înainte de anul 1948, copii sunt admişi la prima Sfântă Împărtăşanie odată cu împlinirea vârstei de 10-12 ani şi după o pregătire spirituală corespunzătoare. Este momentul în care Biserica îi primeşte solemn în sânul ei, pentru a fi „pietre vii”, pentru a contribui la viaţa Bisericii, pentru a trăi viaţa lui Hristos prezent, şi prin ei, în lume.

imagine

imagine

imagine