Biserica de lemn „Sf. Nicolae” – Susani din Budești (1760), cu un iconostas datând de la 1628, s-a dovedit a fi neîncăpătoare, duminică 2 decembrie, pentru credincioșii adunați pentru a aduce laudă de mulțumire și închinăciune lui Dumnezeu și a-l cinsti pe Sf. Nicolae, ocrotitorul sfântului locaș. Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de către Preasfinția Sa Vasile alături de un sobor de preoți din Protopopiatele Sighet și Iza.

Înainte de binecuvântarea finală, s-a făcut înconjurul bisericii de trei ori, preamărindu-L pe Dumnezeu pentru toate binefacerile și harurile sale revărsate asupra fiecărui om, a fiecărei comunități de credincioși, asupra țării și asupra întregii Biserici. Pelerinajul în jurul bisericii a marcat și a actualizat starea poporului lui Dumnezeu aflat mereu în pelerinaj spre patria cerească purtată cu dor și nostalgie în suflet.

În cuvântul său de învățătură, Ierarhul a subliniat cum Isus trece în mod continuu prin lumea noastră (satele, orașele, sufletele noastre) precum odinioară pe străzile Ierihonului, dar se oprește doar atunci când este invitat să rămână, El neabandonând pe nimeni. La insistențele și rugăciunile comunității din Budești, a vizitat-o pentru a o vindeca, pentru a-i da mai multă putere căci ce vină are aceasta dacă înaintașii săi au făcut atâta bine pentru această țară?

Trăind robia în propria țară, această comunitate a experimentat puterea lui Dumnezeu ce a făcut ca în cele din urmă să cadă zidurile nedreptății care împreună cu stingerea conștiinței, a lipsei de sensibilitate față de suflul Spiritului Sfânt și rămânerea în starea de păcat ce reprezintă o autentică orbire sufletească. În Biserica lui Hristos, una și întinsă pe tot pământul suntem chemați însă la mântuire prin unitate , bunătate, generozitate, frățietate și trăire în Cuvântul lui Dumnezeu. Pentru gusta însă din bucuria mântuirii, este nevoie de puterea statorniciei, a iubirii și a iertării.

După cuvântul de salut și de mulțumire adresat de către Pr. Călin Hosu, păstorul acestei comunități, s-a făcut ungerea cu ulei binecuvântat de către Arhiereu împreună cu preoții slujitori.

Biroul Eparhial de Presă

1 DSC_0049

2 DSC_0021

3 DSC_0063