În cea de-a 18-a Duminică după Rusalii, Preasfinția Sa Vasile s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Vișeu de Jos – Centru, protopopiatul Iza-Vișeu cu prilejul sfințirii noii biserici parohiale ce poartă hramul „Nașterea Maicii Domnului”. După împlinirea slujbei de sfințire prin care Spiritul Sfânt s-a revărsat asupra Sfintei Mese a Altarului și asupra întregii biserici care nu este altceva decât casa lui Dumnezeu, locaș de închinare, Arhiereu a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un grup de preoți și de mulțime de credincioși adunați spre a da mărire lui Dumnezeu pentru lucrarea Sa.

Ierarhul și-a început cuvântul său de învățătură arătând cum templul viu al persoanei este inima, locul unde omul simte chemarea profundă a lui Dumnezeu la unitatea creștinilor și locul de unde izvorăsc toate deciziile sale. Evanghelia duminicii (Pescuirea minunată, Lc. 5, 1-11) arată cum harul lucrător al lui Hristos atinge inima lui Petru și-l face să devină apostol. Este un har, o chemare care se face simțită și azi în sufletele tuturor oamenilor prin chemarea profundă la dragoste. Omul privește mai degrabă la ale sale, lăsându-se condus de rațiune, iar atunci când experimentează eșecul, nereușita este momentul în care își aduce aminte că are nevoie de Dumnezeu, de atingerea harului. Schimbarea în viața personală are loc când omul citește unele evenimente drept minuni, când trăiește cu credința în cuvântul lui Dumnezeu prezent în Biserică prin lecturile din Evanghelie și din Apostol.

Parohia greco-catolică Vișeu de Jos – Centru a avut soarta tuturor parohiilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, care a fost desființată de către Statul comunist in 1948, iar prin grija Providenței a fost reînființată în anul 1993 de către pr. Mircea Tivadar. În tot acest timp, sfintele liturghii și oficiile religioase au fost celebrate într-o capelă. În noua conjunctură istorică, nevoia de a construi un nou locaș închinat lui Dumnezeu s-a concretizat prin sfințirea pietrei de temelie de către Părintele Protopop Vasile Hotico, în data de 17 mai 2009, iar construcția a fost dusă la bun sfârșit de către bunii credincioși ai parohiei, sub păstorirea pr. paroh Florin Șimon, cu susținerea în rugăciune și cu ajutorul financiar a multor oameni de bine din țară și din străinătate.

Biroul Eparhial de Presă

DSC_0074

DSC_0163

DSC_0225