În Duminica a IV-a după Rusalii, 01 Iulie 2012, Preasfinția Sa Vasile, Episcop Eparhial de Maramureș s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Turț, protopopiatul Țara Oașului. Preasfinția Sa a fost întâmpinat în fața noii biserici de părintele paroh Ghiran Remus și de părintele protopop Feier Iacob împreună cu un numeros sobor de preoți din localitățile învecinate.

Preoții, împreună cu Eparhul locului au purces la celebrarea Rânduielii Sfințirii bisericii, iar apoi, pe altarul ridicat în curtea bisericii, s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească in prezența oficialităților locale și a unui număr de 700 credincioși veniți din Țara Oașului și din alte părți.

În cuvântul său de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa Vasile a subliniat importanța unității bisericii,și a comuniunii de rugăciune și de dragoste între credincioşi.

Răspunsurile, atât la Rânduiala Sfințirii Bisericii cât și la Sfânta Liturghie, au fost date de corul „Jubilate” de la Capela Sf Iosif din Cluj condus de Doamna Mihaela Cesa Goje, Asistent Universitar la Academia Gheorghe Dima din Cluj.

La finalul oficiilor religioase, toți credincioșii au trecut prin sfântul altar și au sărutat Sfânta Masă, acesta fiind singurul moment când normele bisericești îngăduie laicilor să intre în acest spațiu al sfințeniei.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a oferit diplome de recunoștință celor care au contribuit in mod deosebit la ctitoria bisericii. În continuare, părintele paroh a mulţumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru lucrul mâinilor Sale, Asociațiilor de binefacere și tuturor credincioșilor care s-au jertfit si au trudit la înălțarea lăcașului de cult invitându-i apoi pe toți cei prezenți, în numele comunității, la o agapă frățească.

Pr. paroh Remus Ghiran

1 Cuvant de bun venit

2 SFintire Turt 2012 '

3 Binecuvantarea de la Sf Liturghiei