Duminică, 14 martie 2010, a fost o zi binecuvântată pentru comunitățile greco-catolice și romano-catolice din Tinca. Pentru al doilea an consecutiv credincioșii din Tinca și împrejurimi au celebrat Calea Sfintei Cruci.

Alături de organizatori, Protopopiatul Greco-Catolic de Holod și Protopopiatul Romano-Catolic de Tinca, au ținut să fie prezenți numeroși credincioși, dar și autorități locale. Au participat opt preoți, dintre care cinci greco-catolici și trei romano-catolici. Traseul a început la capela greco-catolică și s-a finalizat în biserica romano-catolică.

Părintele protopop al Holodului, Seica Gheorghe, a dorit să menționeze: „ne-am rugat cu această ocazie ca aducere aminte de cel care a purtat crucea grea pentru păcatele noastre, ca nu cumva să uităm și să fim din nou sub povara păcatelor”. Pentru că la Calea Crucii au participat atât credincioși români, cât și maghiari, părintele Seica a specificat faptul că s-a vorbit aceeași limbă, și anume limba credinței și s-a cântat același cântec, „Laudă lui Dumnezeu”. Este important, cum spunea părintele protopop că „participanții au avut aceleași simțăminte, și anume, iubirea lui Cristos”.

Devoțiunea Căii Crucii s-a răspândit începând cu secolele XIV-XV. Numărul stațiunilor a variat de-a lungul timpului până în secolul al XVIII-lea, când a fost fixat la un număr de 14 de către papii Clement al XII-lea și Benedict al XIV-lea care au dat devoțiunii caracterul pe care îl cunoaștem astăzi.

Fiind al doilea an în care este organizată Calea Crucii la Tinca împreună de greco-catolici și romano-catolici, organizatorii și-au exprimat dorința de a permanentiza acest moment de comuniune în rugăciune astfel încât să devină o tradiție în Postul Mare.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

imagine

via EGCO.ro