Într-o atmosferă de agitaţie şi încordare, sub un puhoi de blesteme, înjurături şi huiduieli din partea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române, credincioşii greco-catolici din Văşad au săvârşit duminică, 6 mai 2012, prima liturghie greco-catolică în biserică după 64 de ani.

Ca urmare a stării tensionate şi a ameninţărilor continue făcute de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, un grup sporit de jandarmi şi poliţişti a asigurat ordinea publică în localitate, astfel încât greco-catolicii să poată intra şi ieşi nevătămaţi din biserică.

Pe data de 3 mai 2012 biserica greco-catolică din localitate, confiscată de comunişti în 1948 şi dată Bisericii Ortodoxe Române, a fost retrocedată părţii greco-catolice în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Atât înainte de deschiderea procesului, cât şi după câştigarea acestuia, partea greco-catolică a propus în repetate rânduri părţii ortodoxe folosirea alternativă a bisericii greco-catolice din Văşad, propunere refuzată sistematic, însă, de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe.

Cu câteva zile înainte de executarea sentinţei, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au scos totul din biserica greco-catolică, lăsându-o fără nici un obiect de cult, iar pentru credincioşii ortodocşi din localitate au amenajat o capelă în casa folosită de parohia ortodoxă.

Cu toate că partea ortodoxă a hotărât că nu doreşte să folosească alternativ biserica greco-catolică din localitate, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române recurg la diverse mijloace de presiune şi intimidare la adresa celor ce se declară greco-catolici pentru a-i face ca, de frică, să nu îşi manifeste credinţa în mod liber şi nestingherit, fără riscul de a fi agresaţi fizic sau verbal.
Vineri, 4 mai, de exemplu, la o zi după retrocedarea bisericii, când părintele Voicu Vlad, preotul greco-catolic din Văşad, a ieşit din biserică, a fost lovit de mai multe ori cu ouă, unul dintre ele lovindu-l în ochi. Conform martorilor, printre cei care au aruncat cu ouă s-au aflat şi copii.

Sâmbătă, 5 mai, după ce preotul greco-catolic a terminat curăţenia în biserică şi a dorit să plece, a fost aşteptat la ieşirea din curtea bisericii de un grup agitat de reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române care scandau injurii şi ameninţări la adresa preotului. Pentru a li se asigura protecţie preotului greco-catolic şi celor care-l însoţeau, jandarmii au fost nevoiţi să-i evacueze cu o maşină de intervenţie.

Duminică, 6 mai, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din localitate s-au aşezat la intrarea în curtea bisericii greco-catolice, astfel încât oricine ar fi încercat să intre în biserică la slujba greco-catolică trebuia să treacă prin faţa lor. În momentul în care cineva intra în biserică era huiduit, înjurat, blestemat, insultat şi ameninţat. Situaţia s-a repetat şi la ieşirea greco-catolicilor din biserică.

Datorită situaţiei create, jandarmii au fost nevoiţi să facă un cordon pentru a le asigura protecţie preoţilor şi credincioşilor greco-catolici ce ieşeau din biserică. Cu toate acestea, un călugăr greco-catolic prezent la slujbă a fost lovit cu o piatră în cap de cineva din grupul ortodox.

Pe lângă injurii şi blesteme, dintre lozincile pe care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române le scandau la adresa greco-catolicilor amintim: „hoţii, hoţii”, „banditule”, „animale”, „oameni de nimic”, „ţiganilor”.

În contextul în care jandarmii încercau să ţină grupul ortodox sub control, o persoană din mulţime s-a adresat jandarmilor, spunând: „Lasă băieţi că nu dăm acuma, că n-o să veniţi în continuare să staţi lângă ei. O să iasă ei prin sat”.
Considerând incidentele din zilele trecute în care inclusiv preotul greco-catolic a fost agresat, foarte mulţi greco-catolici din localitate se simt terorizaţi, unora fiindu-le frică să iasă inclusiv pe stradă. În acest context, duminică, la liturghia greco-catolică, au fost prezenţi doar 4 credincioşi.

Este regretabil că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat acceptarea slujirii alternative în biserica greco-catolică din Văşad, care ar fi evitat nemulţumirile credincioşilor ortodocşi precum şi situaţia tensionată din localitate. Este de neînţeles, însă, motivul pentru care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu îşi informează corect propriii credincioşi din localitate şi nu le explică de ce au preferat să îi scoată din biserică, refuzând slujirea alternativă. După cum se poate vedea şi din filmările făcute la faţa locului, credincioşii ortodocşi continuă să afirme că greco-catolicii i-au scos din biserică.

Facem, pe această cale, un nou apel public forurilor superioare ale Bisericii Ortodoxe Române să se implice direct în a-şi informa corect propriii credincioşi din Văşad şi a le explica motivul pentru care i-au scos din biserică refuzând slujirea alternativă.

Fidelă principiului că în acelaşi lăcaş de cult este loc şi pentru ortodocşi şi pentru greco-catolici, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, consideră că soluţia practică pentru rezolvarea acestor probleme rămâne celebrarea alternativă în aceeaşi biserică, soluţie care s-ar putea aplica şi la Văşad.

O înregistrare video de la evenimentele de duminică este disponibilă la adresa:
http://www.youtube.com/watch?v=gOzlyBtVK64

Album foto: http://www.egco.ro/photos_s480_ro.php

Biroul de presă

via EGCO.ro

Comunicat: Prima slujbă greco-catolică după 64 de ani în biserica din Văşad desfăşurată sub o ploaie de huiduieli, insulte şi ameninţări

6543.jpg