La sfârşitul Sfintei Liturghii celebrată de comunitatea greco-catolică de limba maghiară din Oradea în data de 23 decembrie 2012 a avut loc un concert de colinde ţinut de Corul mic al Bazilicii romano-catolice din Oradea, dirijat de D-na Oláh Gabriella. Evenimentul s-a desfăşurat în Capela Seminarului “Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, unde, de ceva vreme, această comunitate celebrează Sfânta Liturghie.

Cel care este responsabil de credincioşii greco-catolici maghiari din Oradea este părintele Cristian Vadas, de la parohia greco-catolică maghiară din Carei.

Prima Sfântă Liturghie celebrată în limba maghiară în Oradea, după 64 de ani, a avut loc în data de 6 august 2012, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Isus Hristos. De atunci Sfânta Liturghie se celebrează a doua şi ultima duminică din lună iar credincioşii participă în număr tot mai mare.

Înainte de 1948 această comunitate constituia Parohia Ruteana din Oradea care a fost înfiinţată, conform şematismelor, în anul 1786 având hramul Pogorârea Sfântului Spirit. Tot conform şematismelor limbile acestei parohii erau ruteana şi maghiara. Cu timpul rutenii aduşi în regiunea aceasta s-au maghiarizat.

Slujbele erau ţinute într-o biserică primită de la Episcopia romano-catolică. Aceasta se numea “Biserica Brigitta”, situată pe malul drept al Crişului în centrul oraşului numit Olaszi (Olosig).

După anul 1948 parohia a fost desfiinţată. “Biserica Brigitta” a intrat în folosinţa Bisericii Ortodoxe în anul 1975.

Reînfiinţarea acestei parohii s-a dorit încă de pe timpul PS Vasile Hossu – fiind trimişi doi seminarişti la Nyíregyháza cu acest scop: unul avea să ajungă preot la parohia maghiară din Carei, iar al doilea la Oradea.

Parohia a fost reînfiinţată în luna septembrie a anului 2011 iar din luna iulie a anului 2012 de păstorirea credincioşilor se ocupă pr. Cristian Vadas.

pr. Cristian Vadas
via EGCO.ro

imagine

imagine