Sâmbătă, 14 noiembrie, a avut loc în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea ediţia a IV-a a Concertului de Muzică Sacră Francisc Hubic. În debutul concertului Corala Francisc Hubic dirijată de Irinel Băjenariu Oros a prezentat piesele: „Doamne buzele mele”, de Gavriil Musicescu, „Trupul lui Cristos”, de Francisc Hubic şi „Laudate Dominum”, de W. A. Mozart. Au urmat corurile parohiilor din Şimleu Silvaniei, Te laudamus dirijat de ing. Ioan Chiorean cu piesele „O floare”, de Francisc Hubic, „Te slăvesc”, de J.R. Bota, „Tedeum Laudamus”, de Marius Cuteanu, Corul Sfânta Familie din Zalău dirijat de prof. Grigore Grigoruţ cu piesele „Cuvine-se cu adevărat”, de Francisc Hubic, „Nu mai sunt cuvinte”, aranjaent de Grigore Grigoruţ, „Maică pururea Fecioară”, din colecţia lui Timotei Popovici şi Asociaţia Corală Ioan Buşiţa, dirijată de Constantin Sava care a prezentat piesele „Ridica-voi ochii mei la cer”, de Marius Cuteanu, „Floricica”, de Francisc Hubic şi „Aleluia” de Hendel.

În continuare, Corul Catedralei cu Lună din Oradea şi Corul de cameră Psalmodia Varadiensis al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijate de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie au prezentat piesele „Tatăl nostru”, de Ciprian Porumbescu, „Ce vă vom numi”, de Ioan Brie, respectiv „Rugăciune”, de E. Mehul, „Miluieşte-mă Dumnezeule”, de G. Cucu, „La Betleem”, de Constantin Drăguşin şi „Mare eşti Doamne”, de I Cârstoiu. Corul Buna Vestire a Colegiului Sfânta Familie dirijat de prof. Radu Mureşan a prezentat piesele „Canticorum jubilo”, de Hendel, „Nitida Stella”, de Gemmani şi „O măicuţă sfântă”, armonizare de Valentin Timaru. Corul Facultăţii de Muzică din Oradea a prezentat piesele „Vesperae pro Festo Sancti Innocentium”, de Haydn, şi „Dixit Dominus”. Au urmat piesele „Aleluia”, de R. Thomson, „Rugăciune”, de T. Jarda şi mica piesă pentru pian de Francisc Hubic. În încheiere, Corul şi Orchestra Facultăţii de Muzică au prezentat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în Re major de Francisc Hubic, dirijată de Tudor Ciupeiu.

Toţi participanţii au primit din partea Preasfinţitului Virgil Bercea diplome de excelenţă pentru participarea la acest concert. De asemenea, prin colaborarea cu Facultatea de Muzică din Oradea, s-a reuşit publicarea unei noi Liturghii a părintelui Francis Hubic, şi anume Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în Sol major pentru cor mixt. Se doreşte ca întreaga operă a marelui compozitor să fie pusă în valoare.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

image