Referitor la retrocedarea bisericii greco-catolice din Valanii de Beius, dar si in alte locuri unde am obtinut hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare, dorim sa precizam pozitia Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, fata de conflictul absolut nedorit si total inexplicabil generat de rezistenta ilegala a fratilor nostri ortodocsi.

Pozitia noastra este bine definita si bine explicata in documentele prezentate presei si o repetam in credinta ca va fi auzita de credinciosii ortodocsi si relatata cum se cuvine de mass-media.

1. Nu vrem sa dam pe nimeni afara din lacasurile de cult, si in calitate de proprietari de drept ai acestor biserici oferim ospitalitate liturgica Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca fratii ortodocsi sa poata celebra alternativ sfintele slujbe in biserica.

2. Orice discutii cu grupuri de interese ortodoxe, care prin interventii, manipularea opiniei publice, minciuna si presiuni doresc cu orice chip crearea unui conflict inter-religios in Transilvania, destabilizarea Romaniei si pastrarea status-quo-ului din perioada comunista, nu vor fi acceptate.

Facem inca o data apel la credinciosii ortodocsi sa inteleaga ca prioritatea noastra ramane intelegerea si convietuirea frateasca. Cu mare durere si regret in suflet o spunem, nu putem sa intelegem cum unii din preotii ortodocsi au razvratit credinciosii contra noastra, a legii statului de drept si contra credintei in adevar si dreptate.

Concret, in cazul de fata, la Valanii de Beius, cerem cooperarea neconditionata a autoritatilor Statului Roman prin aplicarea si executarea legii astfel incat duminica, 6 aprilie 2008, credinciosii greco-catolici sa isi poata celebra prima Sfanta Liturghie dupa 60 de ani in biserica retrocedata. Dupa cum am afirmat de atatea ori, biserica noastra va ramane deschisa pentru ca fratii ortodocsi sa poata celebra si dansii Sfanta Liturghie.

Folosim aceasta ocazie apeland si la credinciosii greco-catolici sa nu se lase provocati si tarati intr-un conflict inter-religios cu fratii ortodocsi pe care cineva intentionat doreste sa-l creeze. Numai prin respect reciproc si intelegere frateasca intre noi vom fi rasplatiti cu darurile lui Hristos Isus, Domnul.

+ Virgil Bercea
Episcop