Comunitatea Greco-Catolică din localitatea Poiana, judeţul Bihor, a avut deosebita plăcere de a invita la o seară de rugăciune ecumenică pe credincioşii şi reprezentanţii mai multor culte creştine din localitate. Seara de rugăciune s-a desfăşurat Duminică, 20 ianuarie, la ora 16:00, la vechiul sediu al ,,Magazinului Sătescʼʼ. La această seară de rugăciune au fost invitaţi preotul ortodox, pastorul reformat şi pastorul penticostal, răspunzând invitaţiei doar pastorul penticostal. Au mai fost prezenţi, pr. Miclăuş Zorel – protopop greco-catolic al Marghitei, pr. Eduar Fischer vice-rector la Seminarul Greco-Catolic “Sfinţii Trei Ierarhi din Oradea”, şi ipodiaconii: Alin Papiţ, Cristian Bălănean şi Valentin Ilea. Organizatorul acestei seri de rugăciune a fost pr. Gheorghe Dat.

Binecuvântarea de început a fost rostită de părintele Protopop, după care toţi într-un glas am rostit rugăciunile începătoare. Prima lectură a fost din cartea Ieşire, cap. 1, 15-22 cu tema: Moaşele evreilor ascultă porunca lui Dumnezeu mai degrabă decât legea lui Faraon.

A doua lectură a fost din Ps. 16, 1-6 cu tema: Rugăciunea unui om deschis către cercetarea lui Dumnezeu, fiind rostit de pastorul penticostal. După rostirea acestui psalm, pastorul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest moment de rugăciune, cerând de la Tatăl Ceresc, ca rugăciunea noastră să fie bine primită înaintea cerului din buzele noastre viclene, precum psalmistul David cere în acest psalm. La sfârşit a mulţumit pentru invitaţia făcută organizatorului, fiind încântat de această seară de rugăciune, menţionând că nu a mai participat la o astfel de întâlnire cu alte culte.

A treia lectură a fost din 2Cor. 3,17-18 având ca temă: Mărita libertate a fiilor lui Dumnezeu în Hristos.

După rostirea acestor lecturi, a urmat citirea Sfintei Evanghelii, rostită de pr. Zorel, din Ioan 4,4-26 având ca temă Convorbirea lui Isus cu femeia samariteancă, convorbire ce o face pe aceasta să trăiască mai liber. În cuvântul său de învătătură părintele protopop a scos în evitenţă comuniunea dintre fraţi şi apartenenţa tuturor la un singur Dumnezeu, la Fiul care a venit să aducă pe pământ cuvânt de viaţă, alinare în suferinţă şi iubire între oameni. La sfârşit a mulţumit lui Dumnezeu pentru acest moment de rugăciune, salutând întreaga comunitate cu acel salut frumos al Sfântului Apostol Pavel: ,,Harul Domnului nostru Isus Hristos, dragostea lui Dumnezeu-Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Spirit să fie cu voi cu toţi!”

Seara de rugăciune a continuat mai apoi cu rostirea, de către pr. Eduard, a ecfonisului care invocă Rugăciunea Domnească, astfel că toată comunitatea a rostit rugăciunea Tatăl nostru. După ecfonisul rugăciunii, a rostit un cuvânt de suflet pentru unitatea şi colaborarea dintre creştini, întărind comunitatea greco-catolică precum o făcea cândva Sfântul Apostol Pavel. A mai vorbit şi despre rugăciunea Tatăl nostru, cerând celor prezenţi de a pune în practică această poruncă divină de a ne ierta unii altora greşelile precum Tatăl ceresc ne iartă nouă păcatele. La sfârşit a mulţumit pentru invitaţie, mergând din localitate cu o dorinţă aprinsă în suflet, de a se reîntoarce în viitorul apropiat pentru a celebra o Sfântă Liturghie.

Înainte de încheiere, toţi cei prezenţi au rostit împreună rugăciunea specială pentru unitatea creştinilor.

La încheiere Pr. Gheorghe Dat, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru frumosul gest prin care au răspuns invitaţiei la rugăciune, rugându-L pe Dumnezeu să îi aibă în paza sa. După cuvântul rostit, părintele protopop a făcut dezlegarea finală, iar mai apoi s-a cântat imnul Fraţi creştini.

La sfârşit comunitatea greco-catolică a oferit tuturor celor prezenţi cozonac şi ceai.

Bogdănel Florin Timoş
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine