Duminică, 17 octombrie a.c., în localitatea Marca din judeţul Sălaj s-a sfinţit piatra de temelie pentru noua biserică greco-catolică care va purta hramul „Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul”. Liturghia a început la ora 11.00 şi a fost celebrată de un sobor de 11 preoţi în prezenţa unui număr semnificativ de credincioşi, răspunsurile fiind date de Corul „Te Laudamus” al Parohiei „Sfânta Treime” din Şimleu Silvaniei.

„Astăzi se pune piatra de temelie pentru o nouă biserică, ce va fi Casa lui Dumnezeu. În orice biserică Cel care locuieşte veşnic este Dumnezeu; El ne aşteaptă aici pe toţi, iar noi, credincioşii, petrecem mai mult sau mai puţin timp împreună cu El în rugăciune”, a afirmat părintele Nicolae Bodea, protopopul greco-catolic al Şimleului. De asemenea, părintele Bodea, după predică, a evocat personalitatea părintelui Teofil Bălibanu, personalitate culturală şi religioasă interbelică, în timpul căruia, în această parohie, s-a început construcţia actualei biserici a satului. Un mesaj de mulţumire adresat arhitecţilor, domnilor Aurel Ioan Cobe şi Eugen Vereş din Oradea, şi părintelui paroh Ionel Costaş pentru demersurile de definitivare a proiectului viitoarei biserici, precum şi un mesaj încurajator adresat consiliului parohial pentru activitatea susţinută care va fi necesară de aici încolo pentru ridicarea sfântului lăcaş, au încheiat discursul părintelui Bodea.

imagine

În continuare a luat cuvântul părintele Ovidiu Horea Pop, profesor de istoria bisericii la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, care a făcut o actualizare a trecutului greco-catolic al Sălajului şi, de asemenea, a transmis idei legate de importanţa rugăciunii şi a unităţii ca atitudini ce trebuie să însoţească zidirea materială şi efectivă a bisericii. Părintele paroh, Ionel Costaş, şi-a exprimat gratitudinea faţă de Bunul Dumnezeu care a făcut să contenească vremea noroasă şi ceaţa densă instalate încă din seara precedentă. Părintele a adus mulţumiri autorităţilor locale în frunte cu domnul Primar Dumitru Roşan, care au permis alocarea terenului viitoarei biserici în imediata vecinătate a grădiniţei pe o uşoară colină, orientarea terenului permiţând şi orientarea viitoarei biserici cu altarul către răsărit. „Stăpânul Istoriei care a voit să ajungem până aici ne va ajuta şi de aici încolo, va ocroti şi va binecuvânta toată munca noastră care nu va fi deloc uşoară în contextul actualei crize economice instalate în România” a afirmat părintele Costaş.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă fraternă, oferită cu generozitate celor prezenţi de tânăra comunitate a Parohiei Greco-Catolice din Marca.

Florica Bodea

via EGCO.ro