image Joi, 6 august, în sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Isus Cristos, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a făcut o vizită pastorală în parohia Bărăbanţ, cartier al municipiului Alba Iulia. Însoţit de pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş, Întâistătătorul a fost întâmpinat la intrarea în biserică de către pr. Călin Mihălţan, protopopul Alba Iuliei, şi de către Pr. Mihai Alexievici, parohul comunităţii locale, dimpreună cu credincioşii prezenţi. Vizita a fost ocazionată de celebrarea primei Sfinte Liturghii în noua biserică şi binecuvântare acesteia, aflată în stadiu avansat de construcţie, după ce în ultimii ani oficiile religioase s-au desfăşurat în demisolul amenajat în capelă.

Ceremonia religioasă a început la orele 10, cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică. Înaltul ierarh a stropit apoi credincioşii cu apă sfinţită, după care a binecuvântat interiorul bisericii, în timp ce sfântul chivot era purtat în procesiune din capela de la demisol spre masa altarului, pregătită cum se cuvine. În cuvântul de învăţătură, după referirile la sărbătoarea zilei, care constituie totodată şi hramul noii biserici, Preafericirea Sa a marcat şi importanţa momentului pentru comunitatea parohială: „Sărbătoarea de astăzi ne-a adunat întru bucuria intrării solemne, din subsolul acestei biserici, unde aţi celebrat câţiva ani, în partea superioară, în spaţiul propriu-zis al bisericii noi. Este mare bucuria noastră, a tuturor (…) Am adus, în procesiune, din subsolul acestei biserici, pe Isus Euharisticul. El face ca această biserică să fie, cu adevărat, Casa Domnului, locul întâlnirii cu El. Prezenţa Sa euharistică, aici, în această biserică, şi-n toate bisericile catolice din lume, este o stăruitoare invitaţie de a deveni, fiecare dintre noi, euharistie, pâine de cuminecare pentru lumea în care trăim, pentru toţi oamenii, fraţii noştri, care au nevoie de Cristos şi de mântuire.”

Amintind apoi celor prezenţi că ne aflăm în anul sfintei preoţii, declarat de Papa Benedict XVI, Înaltul Ierarh a spus: „Preoţia este pentru Euharistie, iar Euharistia face Biserica, spunea bunul nostru părinte Papa Ioan Paul al II-lea. Însemnează că Biserica nu poate dăinui fără aceste două Sacramente. Preotul este pentru Euharistie şi pentru Biserică; este slujitor al lui Dumnezeu şi al oamenilor, într-o lume în care fel şi fel de ideologii şi tendinţe extravagante vin să deruteze calea creştinului spre cunoaşterea adevărului şi spre trăirea în iubire. Pentru aceasta, ascultând îndemnul Papei, să înmulţim rugăciunile noastre pentru ca Domnul să cheme la slujirea preoţească tineri demni şi curaţi, pentru ca mărturia pentru Evanghelie să aibă ecou în inimile oamenilor. Din darul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Lui, aici la Bărăbanţ avem un preot care şi-a înţeles chemarea şi răspunde, cu timp şi fără timp, la imperativele Bisericii şi ale timpurilor pe care le trăim. Din strădania părintelui Mihai, ajutată de dorinţa şi strădania dumneavoastră, dragi credincioşi, a rezultat această frumoasă biserică, care, nu peste mult timp va fi pregătită pentru sfinţire. Mai important este însă faptul că, aici la Bărăbanţ se zideşte şi biserica sufletelor evlavioase.”

În încheierea celebrării, părintele paroh a mulţumit Ierarhului pentru prezenţă şi pentru sprijinul acordat în înălţarea lăcaşului de închinăciune, cât şi credincioşilor pentru toată strădania, prezentând apoi celor de faţă momente din evoluţia construcţiei bisericii, în imagini proiectate pe un ecran: de la sfinţirea pietrei de temelie, la 24 noiembrie 2002, de către Preafericirea Sa Lucian, la realizarea demisolului, la înălţarea zidurilor şi construcţia turnului, la sfinţirea clopotelor, tot de către Întâistătător, la 6 august 2007, la montarea crucii de lumină şi finisarea interiorului, lucrări încheiate în ultima săptămână.

Binecuvântându-i pe toţi cei prezenţi, Preafericirea Sa Lucian a încheiat: „Mă rog lui Isus, Marele Preot al Veşnicului Legământ, să vă binecuvânteze pe voi, preot şi credincioşi ai acestei parohii, pentru ca să fiţi, precum Sfântul apostol Pavel, „vase alese”, prin care El să-şi împlinească planul. Toate acestea le cer prin mijlocirea Pururea Fecioarei Maria, mama preoţilor, mama credincioşilor. Amin!”

Alexandru Petărlecean

image

image

image