Duminică, 22 octombrie 2006, Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian a făcut o vizită pastorală în parohia Şăulia (protopopiatul Râciu, judeţul Mureş). Însoţit de către pr. vicar mitropolitan Ioan Fărcaş, Ierarhul a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun-venit de către protopopul de Râciu, Pr. Teodor Dulău şi de către parohul din Şăulia, pr. Claudiu Duda. Ceremonia a început la orele 10, cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea pietrei de temelie şi a locului unde se va înălţa noua biserică din parohie. A urmat Sfânta Liturghie, alături de Ierarh, la masa altarului amenajat pe fundaţia viitoarei biserici aflându-se 10 preoţi din protopopiatul Râciu şi din alte parohii din jur. În cuvântul de învăţătură, în contextul celebrării în întreaga Biserică Catolică a Zilei Mondiale a Misiunilor, Întâistătătorul a prezentat credincioşilor importanţa acestei zile. Referindu-se apoi la voinţa credincioşilor din Şăulia, a spus: „Bun lucru faceţi că vă angajaţi cu dragoste, cu jertfe şi cu rugăciune la zidirea acestei biserici. A construi o biserică înseamnă a rândui locuinţa lui Dumnezeu cu oamenii, înseamnă a oferi găzduire lui Isus şi Maicii Sale preacurate. A construi o biserică înseamnă a învăţa să lucrăm cu Dumnezeu, pentru a rămâne în mijlocul nostru; înseamnă a învăţa pentru totdeauna marea lecţie a iubirii de cele sfinte şi de oameni. Această biserică ne invită să aducem mereu laudă lui Dumnezeu, să ascultăm cuvântul Său, să devenim tot mai misionari şi apostoli, să invităm şi pe alţii să vină şi să cunoască vestea cea bună a mântuirii adusă de Cristos. Această biserică poartă hramul „Bunavestire”.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au făcut şi rugăciuni pentru odihna sufletului episcopului mitropolit Alexandru Rusu, cel care, născut la Şăulia în urmă cu 122 de ani, avea să devină primul episcop al Episcopiei Maramureşului şi mai apoi mitropolit ales al Bisericii Române Unite cu Roma, dar nerecunoscut de către regimul comunist instalat în ţară. „Aşteptăm ziua în care îl vom avem ca sfânt al Bisericii, cu zi de cinstire în calendar, zi în care putem proclama solemn, ca hram secund al acestei biserici ce se ridică în localitatea lui de naştere, unde a făcut şi clasele primare: Sfântul Martir Alexandru Rusu, arhiereu! Să ne rugăm, să vă rugaţi pentru a veni cât mai repede ziua aceea!” a spus Înaltul ierarh.

La finalul ceremoniei, pr. paroh a mulţumit tuturor pentru participare, ierarhului, clerului, credincioşilor prezenţi, cât şi corului parohiei I Târgu-Mureş, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Toţi cei de faţă au fost apoi invitaţi la o agapă oferită de către comunitate.

Din „Şematismul veneratului cler al Arhidiecezei Mitropolitane Greco-Catolice Române de Alba Iulia şi Făgăraş pe anul 1932” aflăm că parohia greco-catolică Şăulia număra 2.102 credincioşi (în localitate mai existau 56 ortodocşi, 8 romano-catolici, 11 reformaţi, 2 evanghelici, 4 baptişti şi 19 israeliţi); biserica, din piatră, construită în 1926, purta hramul Sfinţii Arhangheli.

Alexandru Petărlecean