Duminică, 21 mai, în Sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a aflat în vizită pastorală la Târgu-Mureş, ocazionată de sfinţirea noului centru parohial "Sfântul Iosif" şi a bisericii "Sfântul Nicolae" din cadrul acestui centru din parohia Târgu-Mureş I.

Întâmpinat de corul parohiei Tg. Mureş I, de protopopul de Târgu-Mureş, Pr. Liviu Sabău, şi de Pr. Flavius Miheţ, parohul locului, Înaltul Ierarh, însoţit de Pr. vicar Ioan Fărcaş, a oficiat slujba sfinţirii complexului parohial. După însemnarea în exterior cu sfântul şi marele mir şi stropirea cu apă sfinţită, s-a oficiat întemeierea sfintei mese a altarului bisericii, la baza căreia s-au aşezat moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae precum şi un hrisov spre aducere aminte, care au fost sigilate cu ceară.

Sfânta Liturghie care a urmat, pontificată de Arhiereu la altarul amenajat la intrarea în complex, a fost concelebrată de 25 de preoţi din Târgu-Mureş şi din parohiile învecinate, în faţa unei numeroase asistenţe.

În cuvântul de învăţătură, PF Lucian a spus: "Cu bucuria pe care ne-a adus-o şi-n acest an sărbătoarea Sfintelor Paşti, bucurie pe care Biserica o proclamă cu insistenţă în această perioadă, am venit la Târgu-Mureş pentru a ne împărtăşi din bucuria Domnului Înviat, prin sfinţirea acestei biserici şi a acestui centru parohial şi social, care, după ani de zile de aşteptare, iată că a sosit ceasul binecuvântat şi rânduit de Cel de Sus. După dreptate, ar fi trebuit, încă de mulţi ani, să celebrăm slujbele noastre sfinte în Catedrala din apropiere, pe care înaintaşii au dorit-o copie în miniatură a Catedralei Sfântul Petru din Roma, şi pe care nu au dorit niciodată să o înstrăineze."

"Întreaga liturgie a Bisericii noastre este o susţinută lecţie de cateheză, o predică rostuită de bărbaţi sfinţi şi temători de Dumnezeu. Câte semnificaţii au feluritele acte din rânduiala sfinţirii unei biserici şi a întemeierii unei mese de altar! Totul ţine să sublinieze faptul că un spaţiu sfinţit pentru celebrarea lucrărilor mântuitoare ale lui Dumnezeu nu mai este a vreunuia dintre oameni, ci este în exclusivitate a lui Dumnezeu. Este Biserica, adică Casa Împăratului, Casa Domnului, Locuinţa lui Dumnezeu cu oamenii! În convorbirea lui Isus cu femeia samarineancă se face aluzie la disputa dintre iudei şi samarineni referitor la locul de închinare, în Ierusalim sau pe muntele Garizim? Isus, având în vedere răspândirea împărăţiei Sale la toate neamurile pământului, având în vedere noul cult adus lui Dumnezeu, prin El, Fiul Său făcut om, pe toată faţa pământului, spune: "Femeie, crede-Mă că vine ceasul când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui… dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în spirit şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte" (In 4,21.23). Această biserică este locul sfinţit unde adevăraţii închinători, adică toţi cei ce intră aici cu gând de închinare, îl întâlnesc pe Dumnezeu, adoră pe Preasfânta Treime, intră în comuniune nemijlocită cu Isus în Euharistie şi cu ceilalţi oameni închinători. Aceasta este adevărata închinare în spirit şi în adevăr!"

În cursul Liturghiei, un grup de 17 copii a primit prima Sfântă Împărtăşanie.

Construcţia noului centru a început în urmă cu 10 ani, prin râvna Pr. protopop Liviu Sabău. După numirea Pr. Flavius Miheţ în parohia I, lucrările au luat căpătat un nou impuls şi, cu chibzuinţă, ele au fost duse la bun sfârşit. Biserica Sfântul Nicolae, elegantă, oferă acum spaţiu de rugăciune credincioşilor. Hot role playing is waiting for you at sweetgirlsescort – get more knowledge Centrul parohial şi social, structurat pe 4 nivele, oferă la rândul lui un spaţiu generos atât preoţilor rezidenţi, cât şi pentru diferite activităţi sociale şi catehetice, pentru toate vârstele, cât şi o bibliotecă în formare, dar şi săli de conferinţe. La intrarea în centru tronează statuia celui căreia îi este dedicat, Sfântul Iosif.

În cursul după-amiezii, Înaltul Ierarh, însoţit de Pr. vicar Ioan Fărcaş şi de Pr. prot. Liviu Sabău a vizitat Casa Memorială Alexandru Todea, din Reghin, în prezent aflată în restaurare, pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrărilor, după care a vizitat, tot în Reghin, şantierul bisericii Adormirea Maicii Domnului, unde a fost întâmpinat de Pr. prot. Flron Boitoş, coordonatorul lucrărilor.

Reîntors în Târgu-Mureş, PF Lucian a spus o rugăciune la capela parohiei Târgu-Mureş II, păstorită de Pr. Dan Fodor. La întoarcerea spre Blaj a vizitat şi şantierul noii biserici din Ungheni, ale cărui lucrări se află sub directa supraveghere a parohului locului, Pr. Lucian Dudaş.