Cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla împreună cu conducerea Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, invită preoții, credincioșii și persoanele consacrate la Pelerinajul tradițional la Nicula.

Ca în anii precedenți, vineri, 14 august 2015, la ora 16.00, este programată Procesiunea pe jos de la capela „Sf. Iosif” din Gherla până la biserica parohială din Nicula.

La sosirea în Nicula (aprox. la ora 18.00), în curtea bisericii parohiale va fi celebrată slujba Vecerniei cu un cuvânt de învățătură susținut de Episcopul eparhial. Programul va continua în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, prin devoțiuni închinate Preasfintei Fecioare Maria și alte oficii de rugăciune ce vor continua întreaga noapte.

În ziua marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului, sâmbătă, 15 august 2015, de la ora 10.30, în curtea bisericii parohiale din Nicula, PS Florentin va celebra Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu un sobor de preoți.

imagine

Răsună și azi îndemnul fierbinte al Arhiereului Iuliu Hossu, întâiul Cardinal al neamului românesc în jurul căruia se adunau an de an înainte de anul prigonirii Bisericii – 1948, zeci de mii de credincioși la Nicula în Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire Preasfintei Fecioare Maria, „Născătoarea de Dumnezeu și Maica luminii”:

„Chiem la sufletească îmbrățișare pe bunii credincioși la sfânta Mănăstire a Niculei. Îndemnați-i, iubiți frați, să alerge cât mai mulți!” (Curierul Creștin, nr. 14/07.1931)

„Spre acest praznic luminat trece gândul meu și se îndreaptă chemarea mea. Cel ce poate să vină și să-și îndrepte pașii frumoși spre Nicula pentru a lua har și pentru a lua binecuvântarea Domnului.

Pentru a cerși belșugul cereștilor haruri și pentru împărtășirea binecuvântării, voi urca și în anul acesta dealul Sfintei Mănăstiri a Niculii. Acolo vă aștept la sfântă rugăciune pentru pacea a toată lumea, pentru așezarea Împărăției lui Dumnezeu în suflete și în lume, întemeiată pe sufletul Mântuitorului Isus, pe dragostea Lui, cu ocrotirea Maicii Preacurate, Împărăteasă și Doamnă!” (Curierul Creștin, nr. 14-15/07-08.1942).

Ascultând peste timp ecoul acestei chemări, începând din 1990 – anul ieșirii la lumină a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, continuă neîntrerupt șirul pelerinajelor la Nicula, acolo unde se dă voie greco-catolicilor să celebreze doar în biserica din sat.

Ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, urmașul în tronul arhieresc al Episcopului Iuliu Hossu, reînnoind îndemnul către credincioși de a veni la Nicula, totodată, reînnoiește cererea făcută celor în drept de a pemite să fie celebrată măcar o Sfântă Liturghie greco-catolică în biserica de zid a Mănăstirii Nicula, în marile sărbători creștine, în memoria înaintașilor în credință.

Între aceștia, mulți preoți, călugări, au primit consacrarea preoțească, au depus voturi și au înălțat rugăciuni în biserica de zid a Mănăstirii Nicula, sfânt locaș ctitorit între anii 1875-1879, de Episcopii greco-catolici Ioan Vancea de Buteasa și Mihail Pavel: „Am cerut și autorităților guvernamentale și autorităților Bisericii Ortodoxe să putem restaura această biserică, să putem celebra în această biserică măcar un oficiu, o Sfântă Liturghie cu credincioșii noștri în marile sărbători ale Preasfintei Fecioare Maria.

Ceea ce cerem mi se pare un drept de necontestat în virtutea unei tradiții. Dacă suntem creștini și ne respectăm ca și creștini, dacă predicăm și proclamăm iubirea creștină, atunci trebuie să o și împlinim”.

imagine

Pelerinii care vor respecta recomandările Bisericii au posibilitatea de a primi indulgența plenară.

Ierarhul de Cluj-Gherla i-a invitat pe credincioși să facă acest pelerinaj spiritual, amintindu-le faptul că în anul 1767, Sf. Părinte Clemente al XIII-lea, Papă al Romei, a emis un Decret prin care acorda indulgență celor care vor merge în pelerinaj la Nicula, iar la 19 octombrie 1928, Papa Pius al XI-lea a emis un Document pontifical prin care se acordă indulgență plenară tuturor acelora care „cu adevărată părere de rău pentru păcatele lor, mărturisindu-se și cuminecându-se, vor cerceta cu evlavie Biserica Sf. Mănăstiri de la Nicula, din Dieceza românească a Gherlei…”. Prin dispoziția ierarhului clujean, această indulgență este acordată pentru toți credincioșii greco-catolici care, în acest An al Vieții Consacrate, se vor deplasa în pelerinaj la Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Nicula.

Biroul de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine